Αν και τα παιδιά στη Βρετανία δεν έχασαν μπόι σε απόλυτο αριθμό, αποβαίνει εις βάρος τους η σύγκρισή τους με παιδιά άλλων εθνών. Το θέμα έλαβε πολιτική διάσταση από τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος σε περιοδεία του στη Βορειοδυτική Αγγλία είπε ότι (αν κυβερνήσει αυτός) θα προωθήσει σχέδιο βελτίωσης της υγείας των παιδιών της Νήσου, που σήμερα «είναι πιο κοντά από τα συνομήλικά τους παιδιά της Αϊτής, πιο χοντρά από τα Γαλλάκια και λιγότερο χαρούμενα από τα Τουρκάκια».
Πώς γίνεται ένα κόμμα να υπόσχεται κάτι τέτοιο, αναρωτήθηκε η Repubblica.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο ύψος των πεντάχρονων Βρετανών έχει αυξηθεί ελαφρώς: για τα αγόρια το 2010 ήταν 110,2 εκατοστά, ενώ το 2022 αυξήθηκε στα 110,9 εκατοστά, και, αναλόγως, το μπόι των κοριτσιών μεγάλωσε από τα 109,3 εκατοστά στα 109,9 εκατοστά. Οπότε, γιατί ωρύεται ο Στάρμερ; Διότι τα παιδιά άλλων χωρών έχουν αναπτυχθεί περισσότερο. Τα τελευταία 12 χρόνια το μέσο ύψος των πεντάχρονων αγοριών της Νήσου έχει χάσει 33 θέσεις στη διεθνή κατάταξη, πέφτοντας στην 102η θέση, πίσω από την Αίγυπτο, την Αϊτή και την Ουκρανία.
Ενας καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, ο Ματζίτ Εζάτι, έκανε αβάντα στον Στάρμερ λέγοντας ότι η περίπτωση των παιδιών που δεν μεγαλώνουν αρκετά συνδέεται με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό στη Βρετανία: «Η ανάπτυξη του ύψους των παιδιών μας έχει μειωθεί και η αιτία φαίνεται να είναι ο υποσιτισμός τους, ειδικά στις οικογένειες των πιο φτωχών κοινοτήτων της χώρας». Διότι όλο και λιγότερες βρετανικές οικογένειες μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος των θρεπτικών τροφίμων που ενισχύουν την ανάπτυξη των παιδιών χωρίς να τα παχαίνουν, όπως είναι τα όσπρια, τα ψάρια, τα φρούτα και το άπαχο κρέας.
Σύμφωνα με μελέτη της Obesity Reviews σε 66.000 παιδιά των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, τα παιδιά της Βρετανίας λαμβάνουν το 61% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή σνακ, έτοιμα ή προμαγειρεμένα φαγητά, φαστφούντ, ζαχαρούχα ποτά, κ.λπ. Ακόμη και τα Αμερικανάκια καταναλώνουν λιγότερο τέτοια είδη (58%) ή τα Αυστραλάκια (47%). «Κάθε παιδί μπορεί να μεγαλώσει καλά αν τρέφεται καλά» λέει ο Εζάτι. «Το είδαμε στη Νότια Κορέα, όπου σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στο ύψος».
Γενικότερα ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών στη Βρετανία αυξάνεται λόγω του πληθωρισμού, του κόστους διαβίωσης και της λιτότητας που συνεχίζεται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις των Τόρις, σχολίασαν οι Ιταλοί. Η Βρετανία είναι μία από τις επτά πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες στον κόσμο και ο πρωθυπουργός της, ο Ρίσι Σούνακ, είναι βαθύπλουτος. Ωστόσο η παιδική φτώχεια είναι ανεξέλεγκτη εκεί, αφού σήμερα υπάρχουν 4,3 εκατομμύρια φτωχά παιδιά στο Νησί, δηλαδή 3 στα 10.
Μόνο το 2020 σημειώθηκε αύξηση 107% στον αριθμό των παιδιών που οι οικογένειές τους αδυνατούν να ταΐσουν. Οπως έγραψε το μέσο Guardian, το 2022 τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν γεύματα στο σχολείο (λόγω του χαμηλού οικογενειακού τους εισοδήματος) ήταν 1,9 εκατομμύρια ή 22%, ενώ το 2019 ήταν 15%. Ολα αυτά φαίνεται πλέον να έχουν επιπτώσεις και στο ύψος των μικρών Βρετανών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News