547
|

Bασιλάκης (Αegean): Ρευστότητα €600 εκατ. – Αβεβαιότητα αλλά και προσδοκίες για το β’ εξάμηνο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 13:15

Bασιλάκης (Αegean): Ρευστότητα €600 εκατ. – Αβεβαιότητα αλλά και προσδοκίες για το β’ εξάμηνο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 13:15

Στο 75% του πτητικού της έργου λειτουργεί φέτος η Aegean Αirlines και παρά τις προσδοκίες για ανάλογη συνέχεια, η αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, δημιουργεί ακόμη επιφυλάξεις. Ηδη όπως είπε και στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, το α’ εξάμηνο παραμένει ζημιογόνο, αν και με μειωμένες ζημιές.

Οπως είπε ο κ. Βασιλάκης, η ρευστότητα της Αegean ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, μετά την ΑΜΚ και την κρατική στήριξη του Ιουνίου, ενώ έχουν επιστραφεί 90 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. «Ταμειακά η εταιρεία βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο, παρά τη δυσκολία σε σχέση με τα αποτελέσματα, τα οποία δεν θα είναι θετικά μέχρι και τον Ιούνιο», σημείωσε ο πρόεδρος της Aegean που στάθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και στη λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού.

«Είναι κρίσιμο -τόνισε-  να υπάρξει έλεγχος της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών ώστε να λειτουργήσει με επιτυχία το καθεστώς των πράσινων πιστοποιητικών μπορεί να στηρίξει την ελεύθερη κυκλοφορία».

«Η χώρα μας έχει τόσο από τους επιβάτες όσο και από το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης κάτι που είναι θετικό για τη χώρα και την Aegean», επεσήμανε ο κ. Βασιλάκης, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι στο 75% του 2019, αλλά είναι πωλήσεις και προπωλήσεις οπότε αφορούν και την επόμενη περίοδο.

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε φτάσει να παράγουμε νέες πωλήσεις κοντά στο 75%», σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως δεν υπήρχε αποθεματικό προπωλήσεων από τους προηγούμενους μήνες.

Οσον αφορά το προσωπικό της εταιρείας, ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε ότι το 93% του προσωπικού της Aegean που είχε συμβάσεις αορίστου χρόνου, παραμένει στις θέσεις του και αυτό -τόνισε-  είναι μια κατάκτηση της εταιρείας και μια επένδυση στο μέλλον.

Αντίστοιχα, έχει επανέλθει το 75% του εποχιακού προσωπικού της Aegean και σήμερα η εταιρεία απασχολεί 2.700 άτομα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, ανέφερε ότι η οικονομική πορεία της εταιρείας μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει ανακάμψει, από τον Απρίλιο και μετά ωστόσο,  οι ταμειακές ροές δείχνουν να είναι θετικές, παρά το γεγονός ότι και το β’ τρίμηνο θα είναι ζημιογόνο.

Οπως είπε κ. Γερογιάννης, ο περιορισμός των μετακινήσεων επηρέασε αρνητικά και το α’ τρίμηνο, με μείωση των πτήσεων στο 60% σε σχέση με το 2019, και της επιβατικής κίνησης κατά 82% (έσοδα μειωμένα κατά 70%) Οι ζημιές του πρώτο τριμήνου ωστόσο ήταν κατά 50% μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αλλα και στο β’ τρίμηνο, από τον Μάιο και μετά, υπήρξε υψηλότερο επίπεδο δραστηριοποίησης -και πάλι όμως με χαμηλά νούμερα (μείωση πτήσεων κατά 50% σε σχέση με το 2019 και επιβατικής κίνησης κατά 70%).

Το καλοκαίρι τόνισε, η Aegean, όπως έχει αποφασιστεί, θα δραστηριοποιηθεί με το 75-80% του πτητικού της έργου σε σχέση με το 2019.

Όμως, τα δεδομένα της ζήτησης μεταβάλλονται και ενώ υπάρχει μια σημαντική θετική δυναμική για τη χώρα μας, η ζήτηση είναι αβέβαιη, λόγω της μεταβαλλόμενης ψυχολογίας των επιβατών και της συνεχούς παρουσίας της πανδημίας, εφόσον δεν έχει καλυφθεί με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. Το γεγονός αυτό συντηρεί την έντονη μεταβλητότητα και για το άμεσα επόμενο διάστημα.

«Στηριχθήκαμε στις δικές μας δυνάμεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021, χωρίς ποτέ η ρευστότητα της Aegean να πέσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η στήριξη από την αύξηση κεφαλαίου και την κρατική ενίσχυση προέκυψε ένα χρόνο μετά από τις αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γερογιάννης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...