346
Ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ διευθύνει το δημιούργημά του, την αραβοεβραϊκή ορχήστρα West-Eastern Divan Orchestra το 2019 στο Βερολίνο | EPA/HAYOUNG JEON

Μπαρενμπόιμ: «Πάσχω από σοβαρή νευρολογική ασθένεια»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 19:45
Ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ διευθύνει το δημιούργημά του, την αραβοεβραϊκή ορχήστρα West-Eastern Divan Orchestra το 2019 στο Βερολίνο
|EPA/HAYOUNG JEON

Μπαρενμπόιμ: «Πάσχω από σοβαρή νευρολογική ασθένεια»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2022, 19:45

Μέσω Twitter ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το πόντιουμ ο 80χρονος μαέστρος και πιανίστας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, εβραίος της Αργεντινής. Οι λόγοι που τον ανάγκασαν να τερματίσει τη μακρά και επιτυχημένη καριέρα του στη μουσική είναι νευρολογικοί –«σοβαρή νευρολογική ασθένεια» έγραψε–, έτσι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του «τους επόμενους μήνες».

Ο αποχαιρετισμός του είναι οδυνηρός για όποιον αγαπά τη σπουδαία μουσική, έγραψε σε σύντομο σημείωμά της η Repubblica, αφού το έργο του Μπαρενμπόιμ υπήρξε επιπέδου και πολυσχιδές: πέρα από τη διεύθυνση ορχήστρας έχει συγγράψει και σημαντικά βιβλία για τη μουσική. Αυτές τις ημέρες μάλιστα θα ηγείτο ενός νέου Wagner Ring στο Staatsoper του Βερολίνου, του οποίου είναι μουσικός διευθυντής από το 1992. Η θητεία του λήγει κανονικά το 2027, όμως είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει το συμβόλαιό του.

Στην ανάρτησή του σημείωσε ότι φεύγοντας από την ενεργό δράση νιώθει «υπερηφάνεια και θλίψη» ταυτόχρονα, ενώ χαρακτήρισε τον ευατό του «όχι μόνο χαρούμενο, αλλά βαθιά ικανοποιημένο». Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα δεν διευκρινίζει την ασθένειά του, η φύση της οποίας παραμένει άγνωστη. Εξακριβωμένα πάσχει, πάντως, από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, το οποίον σημαίνει ότι έχει προβλήματα κινητικότητας και αντιμετωπίζει πρήξιμο στα κάτω άκρα του.

Η θριαμβική καριέρα του ξεκίνησε πολύ νωρίς, από την παιδική ηλικία, καθ’ ότι είναι προικισμένος μουσικός –  υπάρχουν φωτογραφίες του που κάθεται στο πιάνο φορώντας κοντό παντελονάκι. Παρά τα καθιερωμένα στάνταρ για τα λεγόμενα «παιδιά-θαύματα», ο Μπαρενμπόιμ δεν εξελίχθη σε διάττοντα αστέρα, αλλά κατάφερε να συγκροτήσει τεράστια επαγγελματική καριέρα. Διηύθυνε τις καλύτερες ορχήστρες, πολλά φεστιβάλ Wagner, ενώ κατέκτησε με λυρικό και συμφωνικό ρεπερτόριο τις σκηνές των Παρισίων, του Ζάλτσμπουργκ, του Μόναχου, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Μιλάνου.

Το 1999 ίδρυσε την ορχήστρα West-Eastern Divan Orchestra, στην οποία συνεργάζονται αρμονικά Αραβες και Ισραηλινοί μουσικοί, επειδή πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην Παλαιστίνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...