594
| Υπουργείο Εξωτερικών

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Δένδια στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 10:50
|Υπουργείο Εξωτερικών

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Δένδια στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 10:50

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το τριήμερο 20-22 Σεπτεμβρίου ο κ. Δένδιας θα έχει σειρά σημαντικών επαφών –σε διμερές και πολυμερές επίπεδο– στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ενώ στη συνέχεια –παράλληλα με ορισμένες επαφές σε υπουργικό επίπεδο– θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι διμερείς συναντήσεις θα ξεκινήσουν με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Οι ανωτέρω συναντήσεις έρχονται σε συνέχεια των τακτικών επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του των κρατών αυτών και αποτελούν εμπέδωση των στρατηγικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τις χώρες αυτές τα τελευταία δύο χρόνια.

Σημαντικές θα είναι και οι τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις, όπως αυτή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου σε επίπεδο ΥΠΕΞ, ενώ προγραμματίζεται τετραμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου αναμένεται να προετοιμάσει την προσεχή τριμερή σύνοδο κορυφής, η οποία προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Η τετραμερής με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Ισραήλ αναμένεται να εξετάσει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ενέργειας, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα σε όσα θα συζητηθούν, ζητήματα τα οποία αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, τον προσεχή Οκτώβριο.

Σε συντονιστική συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον κύπριο ομόλογό του τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου θα εξεταστούν όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γκάμπιας και της Κιργιζίας, όπως και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες αυτές.

Υστερα από την πρόσφατη συνάντηση με τη λίβυα ομόλογό του, καθώς και την επίσκεψη στην Τυνησία, ο κ. Δένδιας θα έχει στη Νέα Υόρκη συνάντηση και με τον ομόλογό του από την Αλγερία, χώρα η οποία έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αποφυγής ανάμιξης τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Τετ α τετ θα έχει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και με τον νέο αρμένιο υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, επίσης, στην εμβάθυνση των σχέσεων με σημαντικές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των οριζόντων και των συνομιλητών με απώτερο σκοπό την προβολή των θέσεων της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντας και την ΥΠΕΞ της Κένυας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δώρισε 200.000 εμβόλια στην Ρουάντα και 80.000 στην Κένυα. Σημειώνεται ότι η γενική γραμματέας της Γαλλοφωνίας είναι από τη Ρουάντα. Αναφορικά με την Κένυα, όπως υπενθύμιζαν διπλωματικές πηγές, η εν λόγω χώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι οι δύο υπουργοί είχαν εγκάρδια συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο στην Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Νταές (Daesh). Επίσης, προγραμματίζονται συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γκάνας και της Γκαμπόν, υπό το φως της ανάληψης αμφοτέρων από θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2022-23.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τη σουδανή ομόλογό του, καθώς το Σουδάν αποτελεί σημαντική χώρα στην περιοχή, σύνδεσμο μεταξύ αραβικού κόσμου και Υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και χώρα που επηρεάζεται, όπως και η Αίγυπτος, από τη ροή των υδάτων του Νείλου.

Στο πλαίσιο, τέλος, της ανάπτυξης των σχέσεων με χώρες της Λατινικής Αμερικής ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τους ομολόγους του από τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα. Εντός των επομένων μηνών προγραμματίζεται άλλωστε επίσκεψη του κ. Δένδια στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...