Περνάει, αφήνει το ενδεικτικό αποτύπωμά του και εξαφανίζεται. Ο Banksy δεν είναι ένας τυχαίος καλλιτέχνης του δρόμου, αλλά ένας επιδραστικός σημειολόγος του αστικού βίου. Ισως γι’ αυτό πολλές φορές έχει προκαλέσει με τα έργα του στους δρόμους. Δεν γίνεται πάντα αποδεκτή η εικονοποίηση της πνιγηρής καθημερινότητας.
Ποιος είναι, όμως, πραγματικά ο άνθρωπος πίσω από το έργο; Με τη βοήθεια μιας τεχνικής που ονομάζεται «γεωγραφικό προφίλ» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από την αστυνομία για να συλλάβει εγκληματίες που διαφεύγουν, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, πιστεύουν πως κατάφεραν να εντοπίσουν τον Banksy. Με όνομα και επώνυμο, παρακαλώ. Οι ερευνητές πιστεύουν πως πίσω από το καλλιτεχνικό όνομα βρίσκεται ένας άνδρας που ακούει στο όνομα Ρόμπιν Γκάνιγκχαμ.
Η πρώτη τους δουλειά ήταν να «τσεκάρουν» τους δρόμους στους οποίους εμφανίζονται πιο συχνά τα έργα του. Πάντως, ο Banksy όσο μόνο δεν τους «βοήθησε» στην έρευνά τους, αλλά όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, μέσω των δικηγόρων του προσπάθησε να τους καθυστερήσει εγείροντας την ανησυχία για το πώς θα προωθηθεί δημοσίως η έρευνα.
Η απάντηση του Πανεπιστημίου ήταν πως χρησιμοποιούσαν τον Banksy ως αφορμή. Πραγματικός τους στόχος ήταν να αποδείξουν ότι τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξελιγμένη μορφή στατιστικής ανάλυσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εγκληματολογία έτσι ώστε να περιορίσει τη δράση των κατά συρροήν δολοφόνων, καθώς θα μπορεί να εντοπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα που μένουν.
Για τις ανάγκες της έρευνας, τα μέλη της ομάδας διάλεξαν 140 έργα του καλλιτέχνη στο Λονδίνο και το Μπρίστολ. Ηταν τα πλέον «ενοχοποιητικά» για το πού μπορεί να διαμένει και ποιος μπορεί να είναι. Τα ονόμασαν «θερμά σημεία» από τη στιγμή που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη θέση του Banksy. Εν συνεχεία, αυτά τα στοιχεία συσχετίστηκαν με μια παμπ, με ένα γήπεδο, με μια διεύθυνση κατοικίας στο Μπρίστολ και τρεις διευθύνσεις στο Λονδίνο. Χρησιμοποιώντας τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, οι ερευνητές κατέληξαν στον Γκάνιγχαμ.
Οι ακαδημαϊκοί χρειάστηκε να κάνουν μια ελάχιστα κολακευτική σύγκριση ανάμεσα στο συγκεκριμένο καλλιτέχνη του κόσμου και τους δράστες βανδαλισμού. «Ο Banksy, ως ψευδώνυμο, είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντούτοις η ταυτότητά του παραμένει ένα μυστήριο. Αυτός ήταν η αφορμή της έρευνάς μας. Σε ευρύτερο πλαίσιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σοβαρότερο ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία και να γίνει ένα εφαρμόσιμο μοντέλο στον πραγματικό κόσμο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα», έγραψαν σχετικά στο αναλυτικό σημείωμα της έρευνάς τους.
Ο βιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Στιν Λε Κομπέρ, δήλωσε στο BBC: «Θα ήταν έκπληξη αν δεν είναι ο Γκάνιγχαμ, ακόμη και χωρίς την ανάλυσή μας. Αν και αυτή προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη Από τους δέκα πιθανούς ‘’υπόπτους’’ καταλήξαμε στον ένα και αυτός ήταν ο Γκάνιγχαμ. Αν πληκτρολογήσετε στο Google το όνομά του και δίπλα το Banksy θα βρείτε 43.500 αναφορές».
Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη τεχνική του «γεωγραφικού προφίλ» έχει χρησιμοποιηθεί από την εγκληματολογία, αλλά και για τον εντοπισμό των περιοχών που έχουν πληγεί από την ελονοσία ή για να εντοπιστούν φωλιές άγριων νυχτερίδων.
Η εφημερίδα Independent σημειώνει ότι η νομική παρέμβαση του Banksy δεν μετέβαλε την έρευνα, η οποία στη συνέχεια δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό μετά από μικρή καθυστέρηση.
Πάντως, υπάρχουν εδραίες αντιρρήσεις για τα αποτελέσματα της έρευνας. To μπλογκ «Gizmodo» που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας αντέτεινε ότι έλαβαν ως δεδομένα κάποια έργα ότι ανήκουν στον Banksy. Με τη μόνη διαφορά ότι ο ίδιος δεν υπογράφει τα έργα του, επομένως πολλά από αυτά μπορεί να έχουν γίνει από άλλους καλλιτέχνες που έχουν επηρεαστεί από τις δημιουργίες του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News