Και Ελληνες βρίσκονται ανάμεσα στους τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στο Μπαλί εξαιτίας της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο όρος Αγκούνγκ, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ινδονησία, Γιώργο Δογορίτη. Το διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί παραμένει κλειστό για δεύτερη συνεχή ημέρα, υπό τον φόβο ενδεχόμενης έκρηξης του ηφαιστείου και ενώ οι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης έχουν ήδη καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα.
Το αεροδρόμιο Νγκούρα Χράι, σύμφωνα με τις Αρχές, θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας). Ήδη δέκα αεροδρόμια σε γειτονικές επαρχίες προετοιμάζονται για την υποδοχή προγραμματισμένων πτήσεων με προορισμό το Μπαλί, μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του.
«Πρώτη φορά γίνομαι μάρτυρας αυτού του φαινομένου. Αυτή τη στιγμή έχουμε εννέα Έλληνες που επισκέπτονται το νησί, πέντε ήταν να φύγουν σήμερα και τέσσερις είναι να φύγουν στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης, έχουμε μία κοινότητα γύρω στους 50 Έλληνες που μένουν και εργάζονται στο Μπαλί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρέσβης Δογορίτης.
Όπως έκανε γνωστό, «το ηφαίστειο είναι στα 70χλμ μακριά, υπάρχει μία ζώνη ασφαλείας γύρω στα 20 χλμ, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Έχουν ακυρωθεί αρκετές πτήσεις, εάν χρειαστεί, η εκκένωση θα γίνει μέσω θαλάσσης. Όσοι φεύγουν πάνε σε διπλανό νησί, έχει διεθνές αεροδρόμιο. Η άλλη λύση είναι πάλι δια θαλάσσης, πηγαίνουν στην ανατολική Ιάβα και από εκεί μπορούν να φύγουν για την πατρίδα. Είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τους εννέα Έλληνες και με την κοινότητα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων.
Τη Δευτέρα, από τις ινδονησιακές αρχές δόθηκε εντολή εκκένωσης σε 100.000 κατοίκους περιοχών κοντά στο ηφαίστειο, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο άμεσης έκρηξης του ηφαιστείου στο όρος Αγκούνγκ -της πρώτης μετά από 54 χρόνια (η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News