367
Στιγμιότυπο από μία εκ των συγκεντρώσεων του φετινού καλοκαιριού στο κέντρο της Αθήνας | ΙΝΤΙΜΕnews

Μπακογιάννης σε Βορίδη – Θεοδωρικάκο: Να εφαρμοστεί ο νόμος για τις πορείες στο κέντρο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:07
Στιγμιότυπο από μία εκ των συγκεντρώσεων του φετινού καλοκαιριού στο κέντρο της Αθήνας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μπακογιάννης σε Βορίδη – Θεοδωρικάκο: Να εφαρμοστεί ο νόμος για τις πορείες στο κέντρο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 11:07

Με επιστολή του στους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης , ζητεί την παρέμβαση τους για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις που προκαλούν συχνά το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας σε ώρες αιχμής, και έχουν ως αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε βασικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

«Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών, σας εκφράζω για ακόμη μία φορά την αγανάκτηση τους, αφού καθημερινά πλέον ταλαιπωρούνται από πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν υπόψη την πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, να ζήσουν και να περιηγηθούν στην Αθήνα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το κυκλοφοριακό χάος, η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ως συνακόλουθο η ταλαιπωρία των ανθρώπων», αναφέρει στην επιστολή του ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και στο πλαίσιο αυτό διατυπώνει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που αποτελούν -κατά τον ίδιο- βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος:

1. Να εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις. «Ασφαλώς και είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διαμαρτυρία, όμως εξίσου σεβαστό είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί σε πλαίσιο κανονικότητας», επισημαίνει και προσθέτει: «Η αναλογικότητα στον δημόσιο χώρο που δεσμεύεται, σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα μας διευκόλυνε αν εφαρμοζόταν σε κάθε περίπτωση».

2. Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ορίζει τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής μαζικών αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων στην Αθήνα. «Σεβόμενοι κάθε τέτοιου είδους διοργανώσεις και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις διοργανωτών και συμμετεχόντων, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν μπορεί να πραγματοποιούνται εργάσιμες μερες και ώρες σε μία πόλη που καθημερινά εξυπηρετεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους», υπογραμμίζει ο κ. Μπακογιάννης.

3. Ο Δήμος Αθηναίων να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Ο Δήμος οφείλει να έχει λόγο, όχι μόνο γνωμοδοτικό, αλλά και αδειοδοτικό για ό,τι συμβαίνει στην πόλη», τονίζει με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων προς τους κ.κ. Βορίδη και Θεοδωρικάκο. «Είναι αδιανόητο να κλείνουν δρόμοι στην Αθήνα με άδεια άλλων φορέων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων να αιφνιδιάζεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμένει απλός παρατηρητής», αναφέρει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News