Η βασιλική περιουσία στο Νησί διανύει περίοδο χασούρας, με αγοραίους όρους μιλώντας, μόνο στο σκέλος της εκμετάλλευσης αστικών ακινήτων, διότι γενικώς… αυξάνεται. Οπως αποκάλυψε η σχετική ετήσια έκθεση του φορέα Crown Estate για τον… εαυτό του, το παλάτι έχασε μισό δισ. στερλίνες από την απαξίωση των βασιλικών ακινήτων στο Λονδίνο. Η αξία αυτών των ακινήτων τον περασμένο χρόνο μειώθηκε κατά 6,5% και έπεσε στα 7,2 δισ. στερλίνες, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκαν 500 εκατ. στερλίνες.
Η εν λόγω έκθεση δημοσιεύτηκε μαζί με την έκθεση Sovereign Grant, περί των βασιλικών οικονομικών. Μάλιστα η δεύτερη, όπως έγραψε η Telegraph, πιστοποιεί ότι ο Κάρολος «δεν είχε μεγαλύτερη ανοσία στον πληθωρισμό» από τους κοινούς θνητούς.
Οι επίσημες βασιλικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5% το περασμένο οικονομικό έτος, φθάνοντας στα 107,5 εκατ. στερλίνες, ενώ τα βασιλικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 1% και έφθασαν στα 9,8 εκατ. στερλίνες. Σε ό,τι αφορά τα βασιλικά ακίνητα, δηλαδή χώρους γραφείων κ.λπ., τα στοιχεία δείχνουν ότι το 1/5 εξ αυτών δεν αποφέρει πλέον έσοδα, διότι είναι ανεκμετάλλευτη περιουσία.
Ωστόσο, υπάρχει και η «μαγική εικόνα» της ιστορίας: «Η συνολική αξία της βασιλικής περιουσίας αυξήθηκε και έφθασε στα 15,8 δισ. στερλίνες, λόγω της αύξησης της αξίας των επενδύσεων στη θάλασσα και στην αγροτική γη». Ετσι, «σβήστηκε» η ζημιά από τα ακίνητα. Οπως σοφά λένε και στο ελληνικό χωριό, η γη δεν χάνει ποτέ την αξία της. Και τι γη! «800.000 στρέμματα αγρών, μαζί με το Windsor Great Park και το κτήμα Windsor».
Πόθεν τα καθαρά κέρδη (κάπου 443 εκατ. στερλίνες) του βασιλιά Καρόλου; «Από υπογραφές συμβολαίων μίσθωσης σε έξι υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η ιδιοκτησία του βυθού από το Crown Estate έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, αφού η Βρετανία καθιερώνεται ως παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή αιολικής ενέργειας».
Παρ’ όλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος του Crown Estate, Νταν Λάμπαντ, παραπονέθηκε ότι το παλάτι πέρασε δύσκολα! «Ηταν άλλη μια χρονιά αβεβαιότητας και αστάθειας, η οποία οδήγησε σε σημαντικές διακυμάνσεις στις οικονομικές αποδόσεις της βασιλικής περιουσίας». Συγχρόνως, πανηγύρισε για το ρεκόρ εσόδων «από την παγκοσμίως κορυφαία υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας».
Ο Λάμπαντ δήλωσε ότι το Crown Estate είναι ανοιχτό στην κατασκευή χερσαίων αιολικών πάρκων σε βασιλική γη, σε περίπτωση που οι Εργατικοί του σερ Κέιρ Στάρμερ κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Και το είπε αυτό διότι ο Στάρμερ έχει δεσμευθεί «να ποντάρει τα πάντα» στην ατζέντα της πράσινης ενέργειας.
Τα χερσαία αιολικά πάρκα ουσιαστικά μπλοκαρίστηκαν επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς τα απέκλεισε από τις κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, ο Ρίσι Σούνακ, ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας, άνοιξε την πόρτα για την αντιστροφή αυτής της πολιτικής.
Ακολουθούν άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έκθεση. Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ κόστισε στο βασιλικό νοικοκυριό 1,6 εκατ. λίρες. Το κόστος μισθοδοσίας του βασιλικού νοικοκυριού αυξήθηκε από 23,7 εκατ. σε 27,1 εκατ. στερλίνες, καθώς το προσωπικό έλαβε αυξήσεις μισθών 5%-6%.
Επιβεβαιώθηκε ότι ο Χάρι και η Μέγκαν εκκένωσαν το Frogmore Cottage, ωστόσο «δεν έχει προς το παρόν ληφθεί απόφαση για τον μελλοντικό ένοικό του». Οι δύο αποσυνάγωγοι, πάντως, πλήρωσαν οι ίδιοι τις δαπάνες ανακαίνισης. Τέλος, στην έκθεση αναφέρονται αναλυτικά τα κόστη μετακίνησης του Καρόλου ανά ταξίδι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News