577
Ο Τζο Μπάιντεν έχει μόλις υπογράψει τον νόμο και δίνει εθιμοτυπικά το στυλό στον Τζο Μάντσιν. Χάρη στην αλλαγή στάσης του γερουσιαστή πέρασε το νομοσχέδιο | REUTERS/Leah Millis

O Μπάιντεν υπέγραψε «έναν από τους σημαντικότερους νόμους στην ιστορία των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 11:56
Ο Τζο Μπάιντεν έχει μόλις υπογράψει τον νόμο και δίνει εθιμοτυπικά το στυλό στον Τζο Μάντσιν. Χάρη στην αλλαγή στάσης του γερουσιαστή πέρασε το νομοσχέδιο
| REUTERS/Leah Millis

O Μπάιντεν υπέγραψε «έναν από τους σημαντικότερους νόμους στην ιστορία των ΗΠΑ»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 11:56

Ο Τζο Μπάιντεν έβαλε την υπογραφή του, την Τρίτη, σε μια πανηγυρική τελετή στον Λευκό Οίκο, σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της μέχρι τώρα θητείας του στην προεδρία: το μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση στις τιμές ορισμένων φαρμάκων και τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.

Ο αμερικανός πρόεδρος πλαισιώθηκε από επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, ο οποίος πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση επί ενάμιση χρόνο στο νομοσχέδιο και υποχώρησε μόνο έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις έφεραν αποτέλεσμα, έναν από τους σημαντικότερους νόμους στην ιστορία μας. Η πρόοδος σε μια χώρα τόσο μεγάλη και πολύπλοκη όσο η δική μας, προφανώς δεν είναι εύκολη, δεν ήταν ποτέ εύκολη. Αλλά με ακλόνητη πεποίθηση, αφοσίωση και υπομονή, η πρόοδος έρχεται. Και όταν γίνεται αυτό, ένα έθνος μπορεί να μεταμορφωθεί», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η ψήφος του Μάντσιν ήταν απαραίτητη για να περάσει το νομοσχέδιο, ύψους  740 δισ. δολαρίων, καθώς όλοι οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν «όχι».

«Τζο, δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον γερουσιαστή από τη Δυτική Βιρτζίνια, με τον οποίο γνωρίζονται προσωπικά από τα χρόνια που ήταν κι αυτός στην αμερικανική Γερουσία.

Αυτή θεωρείται μία σημαντική νίκη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και έδωσε μία ώθηση στους Δημοκρατικούς, που προβλέπεται ότι θα χάσουν τις περισσότερες μάχες για το Κογκρέσο, κάτι που θα δυσκολέψει τρομερά οποιαδήποτε προσπάθεια του Μπάιντεν να περάσει άλλα νομοσχέδια.

Μπάιντεν: Οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν εναντίον του αμερικανικού λαού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκμεταλλεύθηκε την περίσταση για να επικρίνει τους Ρεπουμπλικανούς στην προσπάθειά του να κεφαλαιοποιήσει τη σειρά από νομοθετικές επιτυχίες των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, οι Δημοκρατικοί τάχθηκαν στο πλευρό του αμερικανικού λαού και κάθε Ρεπουμπλικανός τάχθηκε στο πλευρό ειδικών συμφερόντων», υποστήριξε ο Μπάιντεν, θυμίζοντας ότι «κάθε Ρεπουμπλικανός στο Κογκρέσο καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο», το οποίο θα ανακουφίσει οικονομικά εκατομμύρια Αμερικανούς. «Ο αμερικανικός λαός κέρδισε και τα ειδικά συμφέροντα έχασαν», είπε χαρακτηριστικά.

«Ολοι ανεξαιρέτως οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ψήφισαν “όχι” στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, στη μείωση του κόστους περίθαλψης, στη δικαιότερη φορολόγηση, στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Αγαπητοί μου Αμερικανοί, αυτή είναι η επιλογή που καλούμαστε να κάνουμε», τόνισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η νομοθεσία προβλέπει 375 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έως το 2030. Θεωρείται το σημαντικότερο βήμα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Επίσης, θα επιτρέψει στο Medicare –το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας– να διαπραγματευτεί απευθείας τις τιμές ορισμένων φαρμάκων με τις φαρμακοβιομηχανίες και να εξασφαλίσει πιο ανταγωνιστικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο Μπάιντεν, ότι οι πανίσχυρες φαρμακοβιομηχανίες διέθεσαν 100 εκατ. δολάρια στην προσπάθειά τους να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Φιλοδοξεί ακόμα να διασφαλίσει ότι οι πλουσιότερες εταιρείες με κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων τον χρόνο και οι ιδιώτες με έσοδα άνω των 400.000 δολαρίων ετησίως θα πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Υπολογίζεται ότι έτσι το κράτος θα εξασφαλίσει 300 δισ. δολάρια. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβάλει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μειώνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ισχυρίστηκε ότι ο νέος νόμος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, θεωρώντας ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά», την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ. «Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη λεηλατήσει τα αμερικανικά νοικοκυριά μία φορά λόγω του πληθωρισμού και η λύση τους τώρα είναι να τα λεηλατήσουν για δεύτερη φορά», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...