457
| REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Μπάιντεν: Συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 21:30
|REUTERS/Kaylee Greenlee Beal

Μπάιντεν: Συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2024, 21:30

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο συγκάλεσε τη Δευτέρα ο Τζο Μπαίντεν, εν μέσω των φόβων για νέα στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Στη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου του προέδρου των ΗΠΑ επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής θα παρίσταται και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, όπως έγινε γνωστό.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν αναμενόταν να επικοινωνήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Παρασκευής, η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Axios ανέφερε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Ιράν: «Οχι» σε περιφερειακή κλιμάκωση, «ναι» σε τιμωρία του Ισραήλ

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και την αποτροπή του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (του Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει κι εκείνη να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

«Η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «εν ευθέτω χρόνω», όπως το έθεσε κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί.

ΟΗΕ: Επείγουσα δράση για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα –και πρωτίστως η προστασία των αμάχων–πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα». «Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά–έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», θύμισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...