930
Ο Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουεαρ, όπου πήρε την τελική απόφασή του | REUTERS/Nathan Howard

Μπάιντεν: Στο εξοχικό του πήρε την απόφαση να αποσυρθεί – ποιοι στενοί συνεργάτες ήταν μαζί του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 12:18
Ο Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουεαρ, όπου πήρε την τελική απόφασή του
|REUTERS/Nathan Howard

Μπάιντεν: Στο εξοχικό του πήρε την απόφαση να αποσυρθεί – ποιοι στενοί συνεργάτες ήταν μαζί του

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2024, 12:18

Το ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου και το προεκλογικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν επέμεναν την περασμένη εβδομάδα ότι ο αμερικανός πρόεδρος σχεδίαζε να παραμείνει στην προεκλογική κούρσα παρά τις πιέσεις από Δημοκρατικούς, που του ζητούσαν να παραιτηθεί.

Το Σάββατο, οι βοηθοί του προέδρου έφτιαχναν το πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας για να το πάρει κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπάιντεν είχε περάσει τις τελευταίες ημέρες στο παραθαλάσσιο σπίτι του στις ανατολικές ακτές του Ντέλαγουεαρ, όπου ανάρρωνε από Covid.

Ο ίδιος τόνιζε ότι δεν θα αποσυρθεί και οι δηλώσεις εναντίον του από τους Δημοκρατικούς, ακόμα και φίλους του, τον είχαν πληγώσει και εξοργίσει, σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, όμως, είχε αλλάξει γνώμη, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο BBC.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπάιντεν άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί, μια από τις πιο σκληρές αποφάσεις της 50χρονης και πλέον πολιτικής του καριέρας.

Στο σπίτι του συγκεντρώθηκαν οι πιο στενοί του και έμπιστοι συνεργάτες: ο Στιβ Ριτσέτι, από τους στενότερους συμβούλους του, ο Μάικ Ντόνιλον, επικεφαλής στρατηγικής του, η Ανι Τομασίνι, αναπληρώτρια προσωπάρχης του και ο Αντονι Μπέρναλ, προσωπάρχης της Τζιλ Μπάιντεν.

Γείτονας του Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουεαρ, προσπαθεί να πείσει πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών, να τον αφήσει να περάσει για να δώσει μία ανθοδέσμη στον αμερικανό πρόεδρο, το απόγευμα της Κυριακής – REUTERS/Ken Cedeno

Ο Ριτσέτι, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου από τις ημέρες του στη Γερουσία, έφτασε στο εξοχικό του Μπάιντεν την Παρασκευή. Ο Ντόνιλον, ένας άλλος βοηθός του που έπαιξε βασικό ρόλο σε μερικές από τις μεγαλύτερες πολιτικές αποφάσεις του προέδρου, έφτασε το Σάββατο.

Ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του εξέτασαν νέα δεδομένα δημοσκοπήσεων και συζήτησαν αν θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο τρέχον πολιτικό τοπίο.

Αντιμέτωπος με τα νέα δεδομένα και σίγουρος ότι και την ερχόμενη εβδομάδα, περισσότεροι Δημοκρατικοί θα του ζητούσαν να αποσυρθεί, ο αμερικανός πρόεδρος πήρε την απόφασή του.

Μαζί με τον Ντόνιλον, συνέταξε την ιστορική δήλωση που θα έβαζε τέλος στην υποψηφιότητά του, ενώ ο Ριτσέτι ανέλαβε τη δημοσίευση της ανακοίνωσης και την ενημέρωση του υπόλοιπου προσωπικού.

Ο Μπάιντεν πήρε την τελική απόφαση ότι θα παραιτηθεί το πρωί της Κυριακής, επικοινωνώντας με τον προσωπάρχη του, Τζεφ Ζάιεντς, την πρόεδρο της προεκλογικής του εκστρατείας, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για να τους ενημερώσει, είπαν στο BBC πηγές που γνωρίζουν πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα της Κυριακής.

Το μεσημέρι της Κυριακής στη 1:45, ο πρόεδρος πραγματοποίησε μια βιντεοκλήση με τα περισσότερα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής του εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της Ανίτα Νταν, η οποία διαχειρίζεται τη στρατηγική επικοινωνίας του.

Ενα λεπτό αργότερα, δημοσιεύθηκε η επιστολή του, που ανέτρεψε το σκηνικό στο αμερικανικό πολιτικό τοπίο και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

«Είπε ότι το σκεφτόταν τις δύο τελευταίες ημέρες», δήλωσε στο BBC ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Ηταν μια απόφαση που γνώριζαν ελάχιστοι».

Αν και ο Μπάιντεν δεν ανέφερε την Χάρις στην αρχική του δήλωση, ανακοίνωσε στο Twitter την υποστήριξή του για την αντιπρόεδρό του περίπου μισή ώρα αργότερα.

Οι δυο τους μίλησαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Κυριακής πριν από την ανακοίνωση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Πρώτη Κυρία, η οποία είναι ο στενότερος σύμβουλος του προέδρου και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στην απόφασή του, δήλωσε ότι υποστήριξε την αποχώρησή του.

«Μέχρι τις τελευταίες ώρες της απόφασης που μόνο εκείνος μπορούσε να πάρει, ήταν υποστηρικτική σε όποιον δρόμο κι αν επέλεγε», είπε η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ, διευθύντρια επικοινωνίας της Τζιλ Μπάιντεν.

«Είναι η μεγαλύτερη οπαδός του και υποστηρίκτρια και πάντα στο πλευρό του, με τον τρόπο που μόνο μια σύζυγος επί 50 σχεδόν χρόνια, μπορεί να είναι».

Πολλοί στον Λευκό Οίκο και στην εκστρατεία δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια του Μπάιντεν. Οι περισσότεροι το έμαθαν από την ανάρτησή του στα social media.

Ο Ζάιεντς, προσωπάρχης του Μπάιντεν, επικοινώνησε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και έστειλε email στο ευρύτερο προσωπικό της Δυτικής Πτέρυγας για να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση και να τους ευχαριστήσει για τη σκληρή δουλειά τους.

Πραγματοποίησε επίσης μια βιντεοκλήση με τους υπουργούς της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ο αμερικανός πρόεδρος  μίλησε με αρκετούς Δημοκρατικούς, στελέχη του Κογκρέσου, κυβερνήτες και υποστηρικτές του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Θα συνέχιζε τις επαφές του το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα, ανέφερε η δήλωση.

Παράλληλα, η Κάμαλα Χάρις, η οποία είπε ότι σχεδίαζε να «λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να κερδίσει τις εκλογές», πέρασε το απόγευμα της Κυριακής τηλεφωνώντας στους νομοθέτες -συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις- σε βασικά στελέχη του κόμματος και σε κυβερνήτες για να στηρίξουν την υποψηφιότητά της.

Αν και έχει ήδη λάβει την στήριξη του Μπάιντεν και κορυφαίων Δημοκρατικών, το χρίσμα δεν είναι βέβαιο έως ότου οι 4.000 σύνεδροι την ψηφίσουν στο Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν την έχει υποστηρίξει ρητά, ενώ αντίθετα, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν, το απόγευμα της Κυριακής, καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να είναι αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, κορυφαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η ομάδα θα στηρίξει πλήρως την αντιπρόεδρο.

«Όλοι εσείς, όλοι εμείς, από όπου κι αν προερχόμαστε, είμαστε εδώ για τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις και για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Και ενώ σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα μετάβασης, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά το γιατί ήρθατε εδώ και ποια είναι η δουλειά μας εδώ», είπε χαρακτηριστικά η Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, η επικεφαλής της εκστρατείας.

«Αλλά το μονοπάτι προς τα εμπρός είναι ένα μονοπάτι που πρέπει να το διασχίσουμε όλοι μαζί», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...