268
Από παλαιότερη συνάντηση των Μπάιντεν και Νετανιάχου | Miriam Alster/Pool via REUTERS

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Επείγει» η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 02:30
Από παλαιότερη συνάντηση των Μπάιντεν και Νετανιάχου
|Miriam Alster/Pool via REUTERS

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Επείγει» η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 02:30

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε για ακόμη μία φορά «ότι επείγει να κλείσει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων» που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις «ενεργές και συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις» που χαρακτηρίζονται συνδεδεμένες με την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι.

Η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος και υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, συμμετείχε στη συνδιάλεξη, προσέθεσε η αμερικανική προεδρία.

Της νέας επικοινωνίας Μπάιντεν – Νετανιάχου είχε προηγηθεί η περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να ασκηθεί πίεση για να συναφθεί η προωθούμενη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν, άλλωστε, ότι η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποτροπή μίας ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ότι «μπορεί να μην υπάρξει» συμφωνία, επιμένοντας ότι τα στρατεύματα του Ισραήλ θα παραμείνουν στο διάδρομο στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας και δεν θα αποσυρθούν.

Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, με τη Χαμάς να σπεύδει να δηλώσει ότι απορρίπτει τους «νέους ισραηλινούς όρους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...