419
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στο debate των προηγούμενων προεδρικών εκλογών | REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν, και όχι Τραμπ, ψηφίζει ο υπόλοιπος κόσμος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 08:45
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στο debate των προηγούμενων προεδρικών εκλογών
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν, και όχι Τραμπ, ψηφίζει ο υπόλοιπος κόσμος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 08:45

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται ελαφρά του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις εντός ΗΠΑ, αλλά στο εξωτερικό ο νυν πρόεδρος σαφώς προτιμάται από τον πρώην.

Οι πολίτες εκτός ΗΠΑ έχουν πιο ευνοϊκή άποψη για τον Μπάιντεν από ό,τι για τον προκάτοχό του όσον αφορά τους χειρισμούς του σε παγκόσμια ζητήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Κέντρο Ερευνών Pew.

Στις περισσότερες από τις 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι πολίτες είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Μπάιντεν από ό,τι στον Τραμπ ότι «θα κάνει το σωστό όσον αφορά τις παγκόσμιες υποθέσεις».

Η αποδοχή του Μπάιντεν ήταν υψηλότερη σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ολλανδία – ο αμερικανός πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Είναι επίσης πιο δημοφιλής σε ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπου πρόσφατα επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια.

Ο Μπάιντεν ξεπέρασε επίσης τον Τραμπ σε Μεξικό και Καναδά, αν και οι Μεξικανοί δεν είχαν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους δύο ηγέτες: Το 36% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Μπάιντεν να πράξει το σωστό και μόνο το 12% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Τραμπ.

Η διαφορά τους ήταν πολύ μικρή στην Ινδία, όπου το 44% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Μπάιντεν και το 42% ότι εμπιστεύεται τον προκάτοχό του, αλλά και στο Ισραήλ, όπου το 57% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Μπάιντεν και το 54% ότι εμπιστεύεται τον Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος ξεπέρασε τον Μπάιντεν μόνο στην Τυνησία και στην Ουγγαρία. Ο Βίκτορ Ορμπαν συναντήθηκε με τον Τραμπ τον Μάρτιο και θεωρείται από τους Ρεπουμπλικανούς, ιδίως από εκείνους που ανήκουν στο δεξί άκρο του κόμματος, ως παράδειγμα ισχυρής ηγεσίας.

Ο χειρισμός του Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα ήταν το θέμα για το οποίο συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό από τους 40.566 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 5 Ιανουαρίου και 21 Μαΐου με τη χρήση μεθόδων τυχαίας δειγματοληψίας.

Το 57% των ερωτηθέντων, με βάση τις μέσες τιμές από τις 34 χώρες, δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του Μπάιντεν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το 31% δήλωσε ότι τους εγκρίνει.

Το 50% αποδοκιμάζει επίσης τον χειρισμό του στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 39% τον εγκρίνει.

Παράλληλα, η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα φαίνεται να έχει στοιχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την υποστήριξη μεγάλου μέρους του αραβικού κόσμου.

Σύμφωνα με έρευνες του Αραβικού Βαρόμετρου, το οποίο συλλέγει στοιχεία για τους πληθυσμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ χάνουν την εύνοια των πολιτών στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Μαυριτανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...