467
Ο Τζο Μπάιντεν ήλθε για το διάγγελμα στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ και απήλθε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις | REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν: Δεν θα κάνουμε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί αρνούνται να δώσουν

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 00:08
Ο Τζο Μπάιντεν ήλθε για το διάγγελμα στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ και απήλθε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις
| REUTERS/Leah Millis

Μπάιντεν: Δεν θα κάνουμε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί αρνούνται να δώσουν

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 00:08

Αμετακίνητος στην απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά τις δραματικές σκηνές χάους και απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μπροστά στους επελαύνοντες Ταλιμπάν.

Σε διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του, ενώ είπε: «Επειτα από 20 χρόνια, έμαθα με σκληρό τρόπο ότι ποτέ δεν υπήρχε κατάλληλη στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων».

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η αδυναμία των στρατευμάτων του Αφγανιστάν να υπερασπιστούν τη χώρα τους αποδεικνύει με τον τρόπο της ότι ήταν σωστή η επιλογή του να προχωρήσει στην απόφαση να αποσυρθούν τα αμερικανικά. «Πόσες ακόμη γενιές παιδιών της Αμερικής θα θέλατε να στείλω να πολεμούν στον εμφύλιο του Αφγανιστάν, τη στιγμή που δεν θα το έκαναν οι Αφγανοί;», ρώτησε, υπονοώντας ότι η αμερικανική παρουσία θα διαιωνιζόταν χωρίς υπαρκτό όφελος. Δεν θα περάσω και σε πέμπτο αμερικανό πρόεδρο το βάρος ενός πολέμου, τόνισε.

Ο Μπάιντεν επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην αφγανική ηγεσία που εγκατέλειψε τη χώρα της, αλλά και στον στρατό που αρνήθηκε να την υπερασπιστεί. Παραδέχτηκε όμως ότι τα γεγονότα, δηλαδή η κατάληψη της Καμπούλ, εκτυλίχθηκαν πιο γρήγορα από όσο περίμενε.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα κάνουν μια μάχη που οι Αφγανοί δεν θέλουν να δώσουν», επανέλαβε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η αφγανική ηγεσία εγκατέλειψε τη χώρα και ο αφγανικός στρατός σε πολλές περιπτώσεις δεν έδωσε καν μάχη απέναντι στους Ταλιμπάν.

Ξεκαθάρισε ότι παραμένει αμετακίνητος στην απόφασή του για απόχωρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια με σαφείς στόχους: βρείτε αυτούς που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και βεβαιωθείτε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση από την οποία θα μας επιτεθεί ξανά. Το κάναμε αυτό. Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ το κυνήγι του Οσάμα Μπιν και τον βρήκαμε πριν από μια δεκαετία. Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν η οικοδόμηση του έθνους», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το μόνο ζωτικό εθνικό μας συμφέρον για το Αφγανιστάν παραμένει σήμερα αυτό που ήταν πάντα, να αποτρέψουμε μια τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα μας».

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι είχε ζυγίσει τους κινδύνους προσεκτικά πριν λάβει την απόφαση, αλλά αναγνώρισε ότι η κατάσταση εξελίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε.

«Σχεδιάζαμε για κάθε έκτακτο ενδεχόμενο. Ομως, υποσχέθηκα στον αμερικανικό λαό ότι θα είμαι πάντα ευθύς μαζί του. Η αλήθεια είναι ότι αυτό εκτυλίχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε».

Η ομάδα εθνικής ασφαλείας γύρω του, είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είδε πάντως «πολύ καθαρά» τους κινδύνους. Οσα όμως έγιναν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η συνεχιζόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία δεν θα μπορούσε να στηρίξει την αφγανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ «δεν είχαν σκοπό να οικοδομήσουν κράτος» στο Αφγανιστάν, δήλωσε ακόμη, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον έδωσε στον αφγανικό στρατό «όλες τις δυνατές επιλογές» για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν, κάτι που αυτός εν τέλει δεν έκανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...