Τα σημάδια υπήρχαν και νωρίτερα. Ομως, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, έγιναν χειροπιαστές αποδείξεις. Η αμερικανική Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμα και η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δεν εξάλειψε την απειλή, καθώς έχει ριζώσει βαθιά στην «καρδιά» των ΗΠΑ.
Είναι τόσο τοξικό το κλίμα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, που ένα σοκαριστικά μεγάλο ποσοστό των πολιτών, το 43%, είναι πεπεισμένο ότι θα γίνει εμφύλιος πόλεμος μέσα στην επόμενη δεκαετία. Και το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους φανατικό Ρεπουμπλικανό. Τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκτιμούν ότι η χώρα έχει διχαστεί ακόμα περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την εκλογή του Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί στην ορκωμοσία του ότι θα ενώσει τη χώρα.
Το κλίμα χειροτέρεψε κι άλλο μετά την έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, κάτι που εξόργισε τους οπαδούς του Τραμπ, όσο και αν τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος έκλεψε ευαίσθητα μυστικά του κράτους.
Ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του αποφάσισαν ότι πλέον δεν μπορούν να είναι επιεικείς με τους αντιπάλους τους και ότι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση, ειδικά και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες διακυβεύεται η πλειοψηφία στο Κογκρέσο και κατ΄επέκταση η τύχη του υπόλοιπου της θητείας του.
Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν, σε προεκλογική ομιλία του στο Μέριλαντ, αναφέρθηκε στην «ημιφασιστική» ιδεολογία του προκατόχου του, του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των πιο ακραίων από τους οπαδούς του, που όμως πλέον, είναι πολλοί.
Το βράδυ της Πέμπτης ανέβασε κι άλλο τους τόνους, επιλέγοντας συμβολικά το πιο ιστορικό σημείο του αμερικανικού έθνους: το κτίριο στη Φιλαδέλφεια, όπου γεννήθηκε η αμερικανική Δημοκρατία. Μπροστά στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, εκεί όπου οι «ιδρυτές πατέρες» υπέγραψαν την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το 1776 και το αμερικανικό Σύνταγμα, το 1787, ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε την πιο σφοδρή επίθεσή του μέχρι τώρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των οπαδών του.
Ο Μπάιντεν κατήγγειλε τον «εξτρεμισμό» του προκατόχου του και των υποστηρικτών του, στους οποίους πρόσαψε ότι απειλούν να καταστρέψουν «τα ίδια τα θεμέλια» της αμερικανικής δημοκρατίας στην πόλη που υπήρξε το λίκνο της.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι “Ρεπουμπλικανοί MAGA” (σσ. από το σύνθημα «Make America Great Again») αντιπροσωπεύουν έναν εξτρεμισμό που απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Δεν σέβονται το Σύνταγμα. Δεν πιστεύουν στο κράτος Δικαίου. Δεν αναγνωρίζουν τη βούληση του λαού», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στην ομιλία που ο Λευκός Οίκος είχε προαναγγείλει ότι θα είναι πολύ σημαντική.
«Για πολύ καιρό, είχαμε πάρει την Δημοκρατία μας ως δεδομένη. Δεν είναι. Οι εξτρεμιστές εναγκαλίζονται την οργή. Τρέφονται από το χάος. Δεν ζουν στο φως της αλήθειας, αλλά στο σκοτάδι των ψεμάτων», είπε ο Μπάιντεν σε μία κατά μέτωπο επίθεση που εκτός από τον Τραμπ, στόχο είχε τόσο να κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους όσο και να πείσει τους αναποφάσιστους.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη χρησιμοποιήσει προεκλογικά το ρεφρέν περί «μάχης» για την «ψυχή της Αμερικής», αν και σε πολύ πιο ήπια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης και εκκλήσεων για ενότητα. Για πολύ καιρό, ο Μπάιντεν προτιμούσε να εστιάσει στα οφέλη της συνεργασίας με τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Τις τελευταίες όμως ημέρες, έχει αλλάξει στρατηγική.
«Δεν ενστερνίζονται όλοι οι Ρεπουμπλικανοί αυτή την ακραία ιδεολογία, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σημερινό Ρεπουμπλικανικό κόμμα κυριαρχείται, καθοδηγείται και εκφοβίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ» και τους οπαδούς του, τόνισε.
Καταγγέλλοντας τις συνεχείς και αβάσιμες επιθέσεις τους κατά της εγκυρότητας του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορείτε να αγαπάτε τη χώρα σας μόνο όταν νικάτε».
Νωρίτερα, ο Τραμπ δεν δίστασε να δηλώσει ότι αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος το 2024, θα σκεφτεί σοβαρά να απονείμει χάρη στους εκατοντάδες καταδικασθέντες για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, και ότι θα τους ζητήσει και συγγνώμη.
Ο Μπάιντεν στην ομιλία του απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία θέση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ» και ότι η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων θα οδηγήσει σε «χάος».
Ανοδος των Δημοκρατικών στις δημοσκοπήσεις
Η αλλαγή στρατηγικής του Μπάιντεν φαίνεται πως αποδίδει, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Wall Street Journal, αν οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 47% του εκλογικού σώματος θα ψήφιζε τους Δημοκρατικούς και το 44% τους Ρεπουμπλικανούς.
Τον Μάρτιο, η Δεξιά διατηρούσε προβάδισμα πέντε μονάδων.
Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, έγιναν νόμος μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ανακοινώθηκε ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ.
Παράλληλα, οι αμβλώσεις είναι ένα σημείο-κλειδί της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ακόμα και Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι είναι υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News