569
Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο, Παρίσι 8 Ιουνίου 2024 | Michel Euler/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα απειλήσει όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 20:01
Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν στις κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο, Παρίσι 8 Ιουνίου 2024
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Μπάιντεν: Ο Πούτιν θα απειλήσει όλη την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 20:01

«Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία, αν την υποτάξει. Ολόκληρη η Ευρώπη θα απειληθεί» είπε από το Παρίσι όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας, των συμμάχων της και της Γαλλίας. «Αυτή την εβδομάδα, δείξαμε στον κόσμο για άλλη μια φορά τη δύναμη των συμμάχων και το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν μίλησε για τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ Αμερικής και Γαλλίας και χαιρέτισε την είδηση για την απελευθέρωση των τεσσάρων ισραηλινών ομήρων. Μίλησε επίσης για το πακέτο αμυντικής βοήθειας 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία που ενέκρινε το Κογκρέσο μετά από μήνες διαμάχης και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αμερικής στην πολεμική προσπάθεια της χώρας αυτής.

Ο Μακρόν χαιρέτισε τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου κάνοντας λόγο για έναν σύμμαχο που αγαπάει και σέβεται τους Ευρωπαίους. Υπογράμμισε ότι στην ουκρανική κρίση διακυβεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι στο ζήτημα της Ουκρανίας η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινή αντίληψη που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι στόχος είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αναφορικά με το ζήτημα του Ιράν, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις” στο Ιράν το οποίο βρίσκεται σε μια στρατηγική κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσαν οι δύο ηγέτες.

«Οταν πρόκειται για το Ιράν, κάνουμε την ίδια διαπίστωση μιας στρατηγικής κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται για πρωτοφανείς επιθέσεις κατά του Ισραήλ, ελιγμούς περιφερειακής αποσταθεροποίησης ή ασφαλώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι χώρες μας είναι αποφασισμένες να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να εξαλείψουν αυτή την τάση», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Τζο Μπάιντεν.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μακρόν – Μπάιντεν στο Παρίσι, το Σάββατο 8 Ιουνίου. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Νωρίτερα οι δύο ηγέτες παραβρέθηκαν μετά συζύγων σε εορταστικές εκδηλώσεις στην Αψίδα του Θριάμβου και είχαν γεύμα εργασίας στο προεδρικό μέγαρο.

Η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την Ρωσία αλλά και το Μεσανατολικό ήταν, ως φαίνεται το κύριο θέμα στην ατζέντα των δύο προέδρων, ενόψει και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον και της συνόδου της G7 στην Ιταλία.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του συγχρονισμού των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς και στο ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα. Θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε εκ νέου και ο αμερικανικός νόμος για την επιδότηση της «πράσινης βιομηχανίας» και τα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργεί για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, κυρίως δε σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μακρόν παρέθεσε επίσημο δείπνο προς την τιμή του αμερικανού προέδρου το βράδυ του Σαββάτου, με τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων και διασημοτήτων. Η πενθήμερη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Γαλλία ολοκληρώνεται την Κυριακή, με επίσκεψη στο νεκροταφείο των αμερικανών πεσόντων κατά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...