646
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στο CNN και στον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ | YouTube/CNN

Μπάιντεν: Ο Πούτιν τα υπολόγισε όλα λάθος – από τι εξαρτάται μια συνάντηση μαζί του

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 10:18
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στο CNN και στον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ
|YouTube/CNN

Μπάιντεν: Ο Πούτιν τα υπολόγισε όλα λάθος – από τι εξαρτάται μια συνάντηση μαζί του

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 10:18

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «εσφαλμένους υπολογισμούς» για την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Θεωρώ πως (ο Πούτιν) είναι ένας ορθολογικός παράγοντας, ο οποίος έκανε σημαντικά εσφαλμένους υπολογισμούς», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNN.

Παρότι τον χαρακτήρισε «ορθολογικό», ο Μπάιντεν υπογράμμισε πως θεωρεί «παράλογους» τους στόχους που επικαλέστηκε ο Πούτιν στο διάγγελμα για την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Αν ακούσετε την ομιλία που εκφώνησε μετά τη λήψη αυτής της απόφασης… Μίλησε για τη μεγάλη ιδέα… ότι έπρεπε να γίνει ο ηγέτης της Ρωσίας που θα ενώσει όλους τους ρωσόφωνους. Απλώς θεωρώ ότι είναι παράλογο», σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι ο Πούτιν πίστεψε εσφαλμένα ότι οι Ουκρανοί θα υποτάσσονταν στους ρώσους εισβολείς, κάτι που διαψεύστηκε από τη σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν.

«Θεωρώ ότι στην ομιλία του, οι στόχοι δεν ήταν λογικοί. Θεωρώ πως νόμιζε, Τζέικ, ότι θα τον υποδέχονταν με ανοικτές αγκάλες, ότι αυτό ήταν το σπίτι της Μητέρας Ρωσίας στο Κίεβο και ότι θα τον καλωσόριζαν. Θεωρώ πολύ απλά ότι έκανε εντελώς εσφαλμένους υπολογισμούς», είπε ο Μπάιντεν στον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο CNN, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε και για τους φόβους που εξέφρασε για πυρηνικό Αρμαγεδδώνα αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τακτικά πηρυνικά όπλα στην Ουκρανία. Και είπε ότι «δεν νομίζει» ότι ο ρώσος ομόλογός του θα δώσει διαταγή. «Λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα το κάνει», απάντησε στη σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου των G20 στην Ινδονησία. Ωστόσο, προσέθεσε πως αυτό θα «εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν ο ρώσος ομόλογός του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά, αν για παράδειγμα έρθει να με δει στους G20 και μου πει “Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της (διάσημης αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι) Γκράινερ”, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται», είπε.

Ο Μπάιντεν παραχώρησε τη συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της G7, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.

Κατά τα άλλα και στο μέτωπο της οικονομίας, ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ίσως συρρικνωθεί οριακά το αμερικανικό ΑΕΠ λόγω της παγκόσμιας (ενεργειακής) κρίσης. «Δεν νομίζω πως θα έχουμε ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι πολύ ελαφριά ύφεση», δήλωσε. «Είναι πιθανό», αλλά «δεν το προβλέπω», επέμεινε.

Στο ίδιο πλαίσιο και αναφορικά με την απόφαση των Σαουδαράβων (και του OPEC+) να συνδράμουν τον Πούτιν και να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία. Δεν διευκρίνισε ποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει, όμως νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, είπε πως ο Τζο Μπάιντεν θέλει να «επανεκτιμηθεί» η σχέση των δύο κρατών μετά την κίνηση του OPEC+ που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη άνοδο την τιμή του αργού και των τιμών στα πρατήρια για τους Αμερικανούς. Την τιμωρία του Ριάντ για την ουσιαστική στήριξη στον Πούτιν με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου είχε ζητήσει και ο Μπομπ Μενέντεζ, σεβάσμιος γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Στα της εγχώριας αμερικανικής πολιτικής ο Μπάιντεν είπε ότι ενδέχεται να αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024.

«Πιστεύω πως θα μπορέσω να αναμετρηθώ ξανά με τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε, επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική του απόφαση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές όταν ο ίδιος θα είναι 82 ετών.

Αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές σε περίπου έναν μήνα, τον Νοέμβριο, «θα μπω στη διαδικασία λήψης απόφασης» εν όψει των εκλογών του 2024, εξήγησε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...