472
Ενέργεια για 10 εκατομμύρια νοικοκυριά θέλει να εξασφαλίσει ο Τζο Μπάιντεν από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μέχρι το τέλος της δεκαετίας | EPA

Μπάιντεν: «Ναι» σε υπεράκτια αιολικά πάρκα για καθαρή ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 23:40
Ενέργεια για 10 εκατομμύρια νοικοκυριά θέλει να εξασφαλίσει ο Τζο Μπάιντεν από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μέχρι το τέλος της δεκαετίας
|EPA

Μπάιντεν: «Ναι» σε υπεράκτια αιολικά πάρκα για καθαρή ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 23:40

Χιλιάδες ανεμογεννήτριες σκοπεύει να τοποθετήσει σε μία ζώνη στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο του σχεδίου του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρούν τα σχέδια για την παραγωγή 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, την οποία θα χρησιμοποιούν 10 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται στους 78 εκατομμύρια τόνους, ενώ θα δημιουργηθούν 77.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να στραφεί στην αιολική, την ηλιακή και τη γεωθερμική ενέργεια για να εξαλείψει τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων από τον τομέα της ενέργειας έως το 2035 και την υπόλοιπη οικονομία έως το 2050.

Οι ΗΠΑ είναι ακόμα πολύ πίσω από την Ευρώπη στην παραγωγή αιολική ενέργειας, Η Βρετανία παράγει το 25% σχεδόν της ενέργειάς της από τον άνεμο, ενώ οι ΗΠΑ το 8%. Η ΕΕ παράγει συνολικά περισότερα από 20 γιγαβάτ και σκοπεύει να τα δεκαπλασιάσει έως το 2050.

Οπως είπε η Τζίνα ΜακΚάρθι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, ο Μπάιντεν «θεωρεί ότι έχουμε μία σπουδαία ευκαιρία μπροστά μας όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά για να δημιουργήσουμε εκατομμύρια καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Και πουθενά αλλού δεν είναι μεγαλύτερη η ευκαιρία, από ό,τι στην υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Εκτός από την περιοχή ανοικτά του Λονγκ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η περιβαλλοντική μελέτη για το πρόγραμμα Ocean Wind, ανοιχτά του Νιου Τζέρσεϊ, που θα παρέχει ενέργεια σε μισό εκατ. νοικοκυριά έως το 2024.

Το πρόγραμμα Vineyard Wind ανοικτά της Μασσαχουσέτης, που θα παρέχει ενέργεια σε 400 χιλιάδες νοικοκυριά, επίσης θα προχωρήσει, ενώ η κυβέρνηση θα διαθέσει τρία δισ. δολάρια για τις υπεράκτιες φάρμες με ανεμογεννήτριες.

Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοικτά της Μασσαχουσέτης, «αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για τον στόχο της προεδρίας Μπάιντεν να επιταχύνει την  ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια εδάφη και ύδατα ως βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τα υπεράκτια έργα συνδιάζουν το μειωμένο τεχνολογικό κόστος, τις ομοσπονδιακές φορολογικές πιστώσεις και τα εθνικά πρότυπα καθαρής ενέργειας.

«Για δεκαετίες, βάζαμε στην άκρη τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τώρα φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε κλιματική κρίση», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών, Ντεμπ Χάαλαντ.

Ο Τραμπ και οι μεσίτες…

Η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, είπε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στην υπεράκτια αιολική ενέργεια έως τώρα «έμοιαζε με ένα κοτόπουλο με κομμένο κεφάλι. Υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν ξημέρωσε μία νέα ημέρα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εχθρικός στις ανεμογεννήτριες θεωρώντας τις άσχημες και ακριβές. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ομάδες κατοίκων και επαγγελματιών αλιέων, που αντιτίθενται στην εγκατάστασή τους για λόγους, όπως οι επιπτώσεις στην αλιεία, στις τιμές ακινήτων των περιοχών αυτών και η θέα στον ωκεανό, που θα παρεμποδιστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News