503
Ο Ναρέντρα Μόντι και ο Τζο Μπάιντεν στην κοινή της συνάντηση, στο Τόκιο | REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν – Μόντι: Τους ενώνει η απειλή της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 10:39
Ο Ναρέντρα Μόντι και ο Τζο Μπάιντεν στην κοινή της συνάντηση, στο Τόκιο
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν – Μόντι: Τους ενώνει η απειλή της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 10:39

Εμφαση στα κοινά σημεία που ενώνουν ΗΠΑ και Ινδία, και όχι σε αυτά που τις χωρίζουν, έδωσε ο Τζο Μπάιντεν στις συνομιλίες του με τον ινδό πρωθυπουργό, που γίνονται στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης, στο Τόκιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος και ο Ναρέντρα Μόντι συμμετέχουν μαζί με τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στην Ομάδα των Τεσσάρων, ενώ στο περιθώριο της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ τους. Ο Μόντι έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για συνομιλίες και για γεύμα εργασίας.

Η Ινδία έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι δεν στηρίζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να ασκήσουν χαλαρές πιέσεις στον Μόντι και σε ιδιωτικό επίπεδο για το ζήτημα αυτό, επιδιώκοντας περισσότερο να δώσουν έμφαση στις κοινές απόψεις για την Κίνα, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί μεγαλύτερη, μακροπρόθεσμα, πρόκληση από ό,τι τη Ρωσία.

Η Ινδία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό μέλος της τετραμερούς ομάδας, η οποία έχει στόχο τον περιορισμό της επιρροής του Πεκίνου.

Η Ινδία από την άλλη μεριά, έχει μία μακρά σχέση με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων, αλλά και πετρελαίου. Η Ινδία απείχε από μία ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι εκδήλωσε την ανησυχία της σχετικά με τις εκτελέσεις αμάχων στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι χώρες έχουν τις δικές τους ιστορίες, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, έχουν τη δική τους στάση και η ιδέα είναι να οικοδομήσει σχέσεις στα κοινά σημεία», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Αντονι Αλμπανέζι, ο Τζο Μπάιντεν, ο Φούμιο Κισίντα και ο Ναρέντρα Μόντι φωτογραφίζονται στο Τόκιο – Yuichi Yamazaki/Pool via REUTERS

Ενα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί την Ουάσινγκτον στην τετραμερή διάσκεψη, είναι η απομάκρυνση της Ινδίας από τους ρωσικούς εξοπλισμούς, παρέχοντας αμερικανική αμυντική βοήθεια, αλλά και άλλη υποστήριξη στο Νέο Δελχί, ώστε να επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν «επενδυτική υποστήριξη» 3,75 δισ. ευρώ για την Ινδία, επιπρόσθετα από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη διαθέσει, όπως ανακοίνωσε χθες το Νέο Δελχί. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει συμφωνία για την παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 και τη συνεργασία στον τομέα της υγείας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην χρηματοοικονομική υποστήριξη, αλλά και στις υποδομές.

Η Ινδία συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες 11 χώρες στις συνομιλίες υπό την Ουάσινγκτον για ένα Οικονομικό Πλαίσιο Ευημερίας στην Περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού (IPEF).

Η τετραμερής συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη σημερινή διεθνή κατάσταση, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πόσο άμεσα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό στην κοινή ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η τετραμερής είναι αναγκαίο να ενισχυθεί πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου άλλων κρατών-μελών που έχουν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον, όπως η Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...