Για τη διεθνή πολιτική ήταν μια επιστροφή στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου –ας το κρατήσουμε αυτό. Για την αμερικανική πολιτική ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τον Τζο Μπάιντεν να κερδίσει πόντους ως o πρόεδρος των αποτελεσμάτων και των σημαντικών, στηρίζοντας παράλληλα την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η από κάθε άποψη ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων που έγινε ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ (και άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία) αποτέλεσε, εκτός των άλλων, ένα φόντο για μια ιδανική προεκλογική φιέστα:
Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας τροχοδρόμησε μέσα στη νύχτα (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) στη βάση Αντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον και ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις ήταν ήδη στην πίστα για να υποδεχτούν κάποιους από τους κρατουμένους που άφησε ελεύθερους η Μόσχα στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Hταν οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, Eβαν Γκέρσκοβιτς, και του RFE/RL Αλσού Κουρμάσεβα, καθώς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν.
Το αεροσκάφος που τους μετέφερε προσγειώθηκε περί τις 23:40 (06:40 ώρα Ελλάδας). H συμφωνία ανταλλαγής κλείστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες τρεις χώρες από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία από τη μια και δυτικά κράτη από την άλλη αντάλλαξαν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας —με τη διευκόλυνση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT)— συνολικά 26 κρατούμενους, υπηκόους δυτικών κρατών και αντιφρονούντες με πρόσωπα που φέρονταν να επιδίδονταν σε κατασκοπεία και ρώσο υπήκοο που εξέτιε ποινή κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία εξόριστου Τσετσένου στο κέντρο του Βερολίνου το 2019 (πρόκειται για τον Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστό και ως «δολοφόνο του Tiergarten», ο οποίος πριν πέντε χρόνια είχε δολοφονήσει, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας).
«Κανείς δεν αποφάσισε με ευκολία να απελάσει έπειτα από λίγα χρόνια κάθειρξης έναν δολοφόνο που καταδικάστηκε σε ισόβια», αλλά σε αυτή την περίπτωση η εκτέλεση της ποινής «έπρεπε να σταθμιστεί με τον κίνδυνο για τη ζωή και την ελευθερία Γερμανών που κρατούνταν στην Ρωσία», αλλά και πολιτικών κρατουμένων που είχαν φυλακιστεί άδικα, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αιτιολογώντας την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην ανταλλαγή κρατουμένων με την Ρωσία τον Κράζικοφ.
Δέκα κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 στη Γερμανία και τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε και αυτών την ικανοποίηση για την ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης.
«Καλωσορίζω την (…) ανταλλαγή άδικα φυλακισμένων πολιτών συμμαχικών κρατών και ρώσων πολιτικών κρατουμένων», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής της Συμμαχίας.
«Η στενή συνεργασία μεταξύ συμμάχων στο NATO κατέστησε εφικτό το επίτευγμα αυτό. Το δικαίωμα στην ειρηνική αντιπολίτευση και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχουν ζωτική σημασία για κάθε λειτουργική κοινωνία», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την ανταλλαγή κρατουμένων της Ρωσίας και δυτικών κρατών «στιγμή μεγάλης χαράς».
«Χαιρετίζω την απελευθέρωση αθώων πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ και ακέραιων ρώσων δημοκρατών που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Ρωσία», ανέφερε μέσω X.
«Το Κρεμλίνο τους αντάλλαξε με καταδικασμένους εγκληματίες και δολοφόνους. Αυτό δείχνει την απόλυτη διαφορά. Αυτή είναι στιγμή μεγάλης χαράς για όσους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους», συμπλήρωσε η γερμανίδα πολιτικός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News