1067
«Thumbs up» από τον Τζο Μπάιντεν στους φωτορεπόρτερ, στη βόλτα του με τον Σι Τζινπίνγκ στους κήπους του μουσείου Φιλόλι | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν: «θα μιλάμε πιο συχνά στο τηλέφωνο»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 10:35
«Thumbs up» από τον Τζο Μπάιντεν στους φωτορεπόρτερ, στη βόλτα του με τον Σι Τζινπίνγκ στους κήπους του μουσείου Φιλόλι
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν: «θα μιλάμε πιο συχνά στο τηλέφωνο»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2023, 10:35

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους για να αποφύγουν παρεξηγήσεις και λάθος ερμηνείες δύσκολων καταστάσεων.

Αυτό τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μόνος του, στη βόρεια Καλιφόρνια, μετά την τετράωρη συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του, η οποία «πήγε καλά».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν ξανά την επικοινωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, που είχε διακοπεί, αυξάνοντας την ένταση ανάμεσά τους.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συνάντηση «ήταν από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε ποτέ».

Βέβαια, το γεγονός ότι στην συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε ξανά τον Σι «δικτάτορα» δεν πρέπει να άρεσε ιδιαίτερα στην κινεζική πλευρά, σημείωσε η Telegraph.

Οι δύο πρόεδροι ανταλλάσσουν χειραψία για τις κάμερες – Reuters

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Σι, τον Ιούνιο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου. Μάλιστα, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα, σε μια «πυροσβεστική» επίσκεψη, την περίοδο που είχαν ανέβει πολύ οι τόνοι λόγω του κατασκοπευτικού μπαλονιού της Κίνας στον ουρανό των ΗΠΑ, το οποίο κατέρριψε ο αμερικανικός στρατός.

Την Τετάρτη, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Σι είναι δικτάτορας και αυτός απάντησε: «Ε, κοίτα, είναι».

Την Πέμπτη, απάντησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπός του, Μάο Νινγκ, είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός ήταν «εξαιρετικά εσφαλμένος και συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά. Υπάρχουν πάντα κακόβουλοι άνθρωποι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις και οι οποίοι δεν θα το πετύχουν».

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν δώσει τα χέρια, είχαν περπατήσει στους κήπους του υπέροχου μουσείου Φιλόλι, 40 χλμ νότια του Σαν Φρανσίσκο, όπου έγινε η διμερής συνάντηση και είχαν κάτσει στο τραπέζι μαζί με σημαντικούς υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους τους επί τέσσερις ώρες, μιλώντας για όσα απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Οπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, επειδή οι σχέσεις τους τον τελευταίο χρόνο πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χαμηλώσει τους τόνους για την αποτελεσματικότητα της συνάντησης. Το απόγευμα της Τετάρτης όμως, είπαν ότι οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και ουσιαστικές.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), που έγινε αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Ανάμεσα σε αυτά που συμφώνησαν, ήταν τα κοινά βήματα για την μείωση της παραγωγής φαιντανύλης, του ναρκωτικού που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

Σε άλλα κρίσιμα θέματα όμως, όπως η Ταϊβάν, το Ιράν και η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Η Ρωσία πάντως, χαιρέτισε ως «σημαντικές για όλους» τις συζητήσεις των δύο προέδρων.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεων, που είχε διακοπεί το 2022 μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ο Μπάιντεν είπε ότι είναι σημαντική γιατί αν δεν υπάρχει, μπορούν να συμβούν «ατυχήματα. Για αυτό επιστρέφουμε στην ανοιχτή, άμεση και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ μας».

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η άμεση επικοινωνία αποκαθίσταται και ανάμεσα στον ίδιο και τον Σι, καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «οποιοσδήποτε από εμάς, θα μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και να εισακουστεί αμέσως».

Παρά τον αισιόδοξο τόνο της συνάντησης, οι δύο πλευρές εξαπέλυσαν προειδοποιητικές βολές για τα μεγαλύτερα πεδία έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, σημείωσε η Telegraph.

Ο κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εμποδιστεί η επανένωση της νήσου με την Κίνα.

Ο Τζο Μπάιντεν στη σκηνή μαζί με την Lady Gaga, η οποία τραγούδησε για τους συμμετέχοντες στην Σύνοδο Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο – Reuters

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, ο Σι είπε ότι το Πεκίνο προτιμά μια ειρηνική επανένωση, αλλά περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε «να χρησιμοποιηθεί βία» για την επίτευξη του στόχου.

Ο Μπάιντεν απάντησε διαβεβαιώνοντας τον Σι ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη «να διατηρήσει την ειρήνη και την σταθερότητα» στην περιοχή.

Υπήρξαν επίσης πιο ανάλαφρες στιγμές, με τον αμερικανό πρόεδρο να εύχεται στη σύζυγο του Σι, Πενγκ Λιουάν, πρόωρα χρόνια πολλά.

Ο Σι δήλωσε ότι ντράπηκε να πει ότι είχε ξεχάσει ότι τα γενέθλια της συζύγου του ήταν την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ημέρα με του αμερικανού προέδρου, επειδή εργαζόταν «τόσο σκληρά» και ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που του το υπενθύμισε.

Νωρίτερα, καθισμένος σε ένα μακρύ ξύλινο τραπέζι, ο κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι «ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος» για να ευδοκιμήσουν και τα δύο έθνη τους και προειδοποίησε ότι «το να γυρίσουν ο ένας την πλάτη στον άλλον δεν αποτελεί επιλογή».

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Σι είπε ότι «η σχέση Κίνας-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ομαλή», αλλά την αποκάλεσε «την πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τιμή του να φιλοξενεί τον κινέζο ομόλογό του, αλλά αναγνώρισε τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών και προειδοποίησε ότι αυτές «δεν θα πρέπει να εκτραπούν σε σύγκρουση».

«Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον με σαφήνεια», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Σι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τις «προσεγμένες ρυθμίσεις» της συνάντησης, τις οποίες οι αμερικανοί αξιωματούχοι οργάνωσαν με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια ώστε να μην προσβληθούν τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας, που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρωτόκολλο.

Διαδηλωτές κατά του Σι στους δρόμους

Στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές κατά του ΚΚ Κίνας, τους οποίους απώθησαν αμερικανοί αστυνομικοί και κινέζοι αξιωματούχοι, κατεβάζοντας πανό διαμαρτυρίας.

Ομως, παρά τις προσπάθειες των αξιωματούχων, οι διαδηλωτές παρατάχθηκαν στους δρόμους για ένα τμήμα της 35λεπτης διαδρομής από το Σαν Φρανσίσκο προς την Επαυλη Φιλόλι -ένα ασυνήθιστο θέαμα για τον Σι.

Μετά τη διμερή συνάντηση και ένα γεύμα εργασίας με ραβιόλια με μυρωδικά και κοτόπουλο εστραγκόν με ρύζι πιλάφι, οι δύο ηγέτες περπάτησαν στους κήπους του όμορφου εξοχικού-μουσείου χωρίς μεταφραστές.

Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν τον περίπατο, ίσως για να καταδείξουν τη θερμή γλώσσα του σώματός τους, αν και οι δύο πρόεδροι φάνηκαν να ανταλλάσσουν πολύ λίγα σχόλια, σημείωσε η Telegraph.

Αντί όμως να επιλέξει κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Σι πήγε απευθείας από τη σύνοδο κορυφής σε δείπνο με στελέχη των ΗΠΑ, καθώς αγωνίζεται να αναζωογονήσει τις επενδύσεις στην Κίνα εν μέσω της παραπαίουσας οικονομικής ανάπτυξης του ασιατικού γίγαντα.

Στη συνέντευξη Τύπου ήταν μόνο ο Μπάιντεν, ο οποίος όμως απάντησε μόνο σε έξι ερωτήσεις από προεπιλεγμένους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...