462
Διαμαρτυρία για την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, στο Λονδίνο | REUTERS/Toby Melville

Μπάιντεν για Ασάνζ: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο τερματισμού των διώξεων σε βάρος του

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 10:49
Διαμαρτυρία για την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ, στο Λονδίνο
|REUTERS/Toby Melville

Μπάιντεν για Ασάνζ: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο τερματισμού των διώξεων σε βάρος του

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 10:49

Σε μία στροφή του Λευκού Οίκου στο θέμα του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν αίτημα της Αυστραλίας να τερματιστεί η δίωξη για κατασκοπεία σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks.

Το αυστραλιανό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Φεβρουάριο ψήφισμα, υπέρ του οποίου τάχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντονι Αλμπανέζι, με το οποίο ζητεί να μπει τέλος στη μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια του 52χρονου Αυστραλού.

Ο Ασάνζ, που συνελήφθη πριν από ακριβώς πέντε χρόνια στη Βρετανία, παραμένει φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου και συνεχίζει τον αγώνα για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Αντιμετωπίζει δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη διότι αποκάλυψε από το 2010 και μετά πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, σε συνεργασία με την Τσέλσι Μάνινγκ, τότε μέλος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 175 ετών.

«Το εξετάζουμε», απάντησε λακωνικά ο Μπάιντεν ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν υπάρχει αμερικανική απάντηση στο αυστραλιανό αίτημα.

Σε μία προσωρινή νίκη για τον Αυστραλό, η βρετανική δικαιοσύνη απαίτησε στα τέλη Μαρτίου νέες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για τη μεταχείρισή του εάν εκδοθεί, ιδίως ότι δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή, ελλείψει των οποίων μπορεί να δώσει στον Ασάνζ δικαίωμα να καταθέσει ύστατη προσφυγή εναντίον της έκδοσης.

«Κάντε το σωστό, εγκαταλείψτε τη δίωξη», είπε η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η σωματική και ψυχική κατάστασή του χειροτερεύει και εκφράζει τον φόβο πως «θα πεθάνει» αν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Για τους υποστηρικτές του Ασάνζ, η μαραθώνια δικαστική μάχη είναι αγώνας για την ελευθερία του Τύπου.

Η Ουάσιγκτον αντιτείνει πως ο ιδρυτής του WikiLeaks έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές φέρνοντας στο φως τα αμερικανικά έγγραφα, στα οποία κατονομάζονταν ιδίως πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο νυν αρχισυντάκτης του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον, ζήτησε να δοθεί «πολιτική λύση», παροτρύνοντας τις αρχές της Αυστραλίας να «συνδέσουν αυτή την υπόθεση με μελλοντικές συμφωνίες» για το εμπόριο και τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να δείξουν τόλμη και να πουν “δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε αν δεν εγκαταλείψετε τη δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ”», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστήριξης στον ιδρυτή του WikiLeaks στο κέντρο του Λονδίνου.

Αναμένεται να γίνουν σήμερα αρκετές ακόμη συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη υποστήριξης στον Ασάνζ, καθώς συμπληρώνεται η πέμπτη επέτειος από τη σύλληψή του.

Στις 11 Απριλίου 2019, ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και μεταφέρθηκε εκτός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Είχε καταφύγει σ’ αυτήν το 2012, για να αποφύγει την πιθανή έκδοση του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες σε βάρος του για βιασμό —έχουν έκτοτε μπει στο αρχείο— αλλά πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούσαν για ηλεκτρονική πειρατεία, δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών μυστικών και κατασκοπεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...