Λίγες μόνο ημέρες πριν την πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε τροπάριο: Από εκεί που παρουσίαζε τον Μπάιντεν ως έναν αδύναμο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ηλικιωμένο, ξαφνικά άρχισε να τον αποκαλεί «άξιο, τρομερό συζητητή».
Αυτό, σύμφωνα με την Washington Post, ήταν ένδειξη ότι το debate της Πέμπτης, που θα ξεκινούσε στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (4 το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), στα στούντιο του CNN στην Ατλάντα, θα είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο, χαοτικό του 2020. Ο Τραμπ φάνηκε να το παίρνει στα σοβαρά αυτή τη φορά.
Σύμφωνα με τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, που είχε προετοιμάσει το 2020, τον Τραμπ, ο τότε πρόεδρος δεν έδειχνε διατεθειμένος να ακούσει τους συμβούλους του και έκανε ότι τα ξέρει όλα εκ των προτέρων.
«Τι στο διάολο κάνω εδώ;», «ξέρω πώς να το κάνω αυτό, είμαι ήδη ο πρόεδρος», ήταν τα σχόλιά του προς την ομάδα του, τότε.
Κρίνοντας από την κακή του επίδοση σε εκείνο το πρώτο ντιμπέιτ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε τις συμβουλές του Κρίστι και μάλιστα είχε διακόψει τον Μπάιντεν περισσότερες από 70 φορές.
Στο δεύτερο ντιμπέιτ τους, ήταν πιο συγκρατημένος -βοηθούμενος από το γεγονός ότι το μικρόφωνο κάθε υποψηφίου δεν λειτουργούσε όταν μιλούσε ο αντίπαλός τους.
Αυτή τη φορά, ο Τραμπ συγκέντρωσε μια πιο επαγγελματική ομάδα συμβούλων, ανέφερε η Post και η ομάδα του Μπάιντεν εκτιμούσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιζόταν το βράδυ της Πέμπτης με ένα σχέδιο μάχης. Το αν θα μπορούσε να το τηρήσει για μιάμιση ώρα ήταν ένα άλλο ερώτημα, σημείωσε η εφημερίδα.
Η Post τόνισε επίσης ότι πολύ δύσκολα θα μαθαίναμε κάτι καινούργιο από τους δύο υποψηφίους, καθώς οι θέσεις τους ήταν ήδη γνωστές σχεδόν σε όλα τα θέματα.
Σίγουρα βέβαια, οι δύο έμπειροι δημοσιογράφοι του CNN, Ντέινα Μπας και Τζέικ Τάπερ, θα προσπαθούσαν να τονίσουν τα σημεία στα οποία τα λόγια των υποψηφίων διέφεραν από τις πράξεις τους .
Πάντως, αυτό στο οποίο οι τηλεθεατές αναμενόταν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους, είναι πώς θα τα κατάφερνε ο 81χρονος Μπάιντεν σε απευθείας μετάδοση, αν και χωρίς ακροατήριο στο στούντιο.
Κάθε υποψήφιος θα είχε στη διάθεσή του δύο λεπτά για να απαντήσει σε μία ερώτηση, ο αντίπαλός του θα είχε ένα λεπτό για να τον αντικρούσει και στη συνέχεια ο πρώτος υποψήφιος θα είχε άλλο ένα λεπτό για να ολοκληρώσει.
Το κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει η πρόθεση ψήφου κάποιου αμερικανού πολίτη με βάση το debate, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, αν και σε μία αμφίρροπη κούρσα όπως η φετινή, λίγες ψήφοι αναποφάσιστων μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News