322
O Τζο Μπάιντεν συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα με τη σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικανών | REUTERS/Carlos Barria

Γιατί ο Μπάιντεν κλείνει την «κάνουλα» σε ακόμη 59 κινεζικές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 19:50
O Τζο Μπάιντεν συνεχίζει τη σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα με τη σύμφωνη γνώμη των Ρεπουμπλικανών
|REUTERS/Carlos Barria

Γιατί ο Μπάιντεν κλείνει την «κάνουλα» σε ακόμη 59 κινεζικές επιχειρήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 19:50

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεύρυνε τον κατάλογο με τις κινεζικές εταιρείες οι οποίες απαγορεύονται για τους αμερικανούς επενδυτές, αφού την περασμένη Πέμπτη υπέγραψε εντολή που περιλαμβάνει 59 τέτοιες επιχειρήσεις, όλες συνδεδεμένες με την κινεζική στρατιωτική βιομηχανία.

Στον κατάλογο αυτόν φιγουράρει και η Huawei, η εταιρεία της νέας τεχνολογίας 5G, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του καβγά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπάιντεν στο «κινεζικό ζήτημα» ακολούθησε την πεπατημένη του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις 12 Νοεμβρίου 2020, έχοντας χάσει κιόλας τις προεδρικές εκλογές, απαγόρευσε 31 εταιρείες «εξαρτημένες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας».

Τώρα, επτά μήνες αργότερα, είναι ξεκάθαρο ότι η νέα διοίκηση, των Δημοκρατικών, όχι μόνο συνεχίζει την ίδια πολιτική στο θέμα, αλλά τη σκληραίνει περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι η λεγόμενη «σταθερή γραμμή απέναντι στην Κίνα» είναι από τα ελάχιστα σημεία στα οποία ομονοούν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί.

Τα νέα μέτρα Μπάιντεν θα ισχύσουν από τις 2 Αυγούστου. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, οι τράπεζες, οι επενδυτικοί όμιλοι ή οι μεμονωμένοι μικροεπενδυτές των ΗΠΑ δεν θα μπορούν να αγοράζουν ή να ανταλλάσσουν τίτλους εταιρειών οι οποίες περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού κράτους.

Λοιπόν, στη «μαύρη λίστα» των τριών συναρμόδιων υπουργείων, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Οικονομικών, περιλαμβάνονται κινεζικοί κολοσσοί όπως η China Mobile Communication, η China Unicom και η China Telecommunications.

Ακόμη, πέραν της Huawei, έχει καταστεί σεσημασμένη και η εταιρεία Hangzhou Hikvision Digital Technology, επιχείρηση με ειδίκευση στην αναγνώριση προσώπου – πρόκειται για την υπερσύγχρονη μέθοδο εντοπισμού ατόμων και συνακόλουθης καταστολής διαδηλώσεων, ένα «όπλο» που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι τόσο εναντίον των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ όσο και εναντίον των μουσουλμάνων Ουιγούρων στο εσωτερικό της χώρας.

Η Τζιλ και ο Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψαν την Ουάσιγκτον για λίγη χαλάρωση με ποδήλατο στο Ντέλαγουεαρ. Στο μικρό όχημα, σε δεύτερο πλάνο, είναι τμήμα της προεδρικής ασφάλειας. Τη συνοδεία συμπλήρωνε και μια ομάδα ποδηλατών που δεν εικονίζεται… REUTERS/Kevin Lamarque

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...