1300
| EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Μπάιντεν παραμερίζει…

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 21:29
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Μπάιντεν παραμερίζει…

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2024, 21:29

Μέσω κοινωνικών δικτύων ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την αμερικανική προεδρία.

Η απόφασή του αυτή ελήφθη καθώς πλήθαιναν ολοένα και περισσότερο οι φωνές Δημοκρατικών που τον καλούσαν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, θεωρώντας ότι ο 81χρονος Μπάιντεν δεν έχει την διανοητική οξύτητα και ικανότητα να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ένας υποψήφιος πρόεδρος αποσύρεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και μάλιστα μόλις τέσσερις μήνες και κάτι πριν από τις εκλογές και μερικές εβδομάδες πριν από το Συνέδριο των Δημοκρατικών όπου ο Μπάιντεν θα έπαιρνε και τυπικά το χρίσμα.

Ο Μπάιντεν, με ανακοίνωση που ανήρτησε στο X δήλωσε ότι θα παραμείνει στον ρόλο του ως πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025.

Δήλωσε, επίσης, ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία της χώρας, ενώ τόνισε πως θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ηταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ η πρόθεσή μου ήταν να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου» έγραψε ο Μπάιντεν.

«Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν θα γινόταν χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό» πρόσθεσε.

Πλέον οι Δημοκρατικοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο αλλά ο δρόμος ανοίγει για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να θέσει υποψηφιότητα ώστε να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα ως αντιπρόεδρο. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ. Σήμερα, παρέχω την πλήρη υποστήριξή μου στην Καμάλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», έγραψε σε δεύτερη ανάρτηση ο Μπάιντεν.

Όπως γράφει το Politico, οι εξελίξεις θα προκαλέσουν σοκ στο Δημοκρατικό Κόμμα, πυροδοτώντας μια φρενήρη προσπάθεια αντικατάστασης του Μπάιντεν, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος για την ανάδειξη των υποψηφίων.

Η ευθεία στήριξη του Μπάιντεν στο πρόσωπο της Χάρις, συνεχίζει το Politico, πιθανότατα θα αποδυναμώσει οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα. Με τις προκριματικές εκλογές να έχουν προ πολλού ολοκληρωθεί, το χρίσμα δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια των ψηφοφόρων, αλλά σε περίπου 4.000 αντιπροσώπους στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 19 Αυγούστου.

Ήδη, σύμφωνα με τους New York Times, η Γκρέτσεν Γουίτμερ, Κυβερνήτης του Μίσιγκαν δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα έναντι της Χάρις. Το ίδιο είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ. Και των δύο τα ονόματα περιλαμβάνονταν στα σενάρια περί διαδοχής του Μπάιντεν.

Κάμαλα Χάρις: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η αντιπρόεδρος Χάρις ανέφερε σε μια πρώτη δήλωση: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα -και το έθνος μας- για να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί, θα δώσουμε τη μάχη. Και μαζί, θα νικήσουμε».

Η ίδια ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «εξαιρετική ηγεσία» του και τις «δεκαετίες υπηρεσίας στη χώρα», ενώ για την απόφασή του να αποσυρθεί είπε πως ήταν μια «ανιδιοτελής και πατριωτική πράξη».

Ο παράγοντας Ομπάμα

Μακροσκελή δήλωση εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξαίρει τον Τζο Μπάιντεν και την προσφορά του στη χώρα, αλλά αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην Κάμαλα Χάρις…

«Θα κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες. Αλλά έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος. Πιστεύω ότι το όραμα του Τζο Μπάιντεν για μια γενναιόδωρη, ευημερούσα και ενωμένη Αμερική που παρέχει ευκαιρίες για όλους θα είναι πλήρως εμφανές στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ομπάμα.

Η αποχώρηση του Τζό Μπάιντεν είναι μια εξαίρεση στην Ιστορία της αμερικανικής προεδρίας. Μόνον τρεις πρόεδροι υπηρέτησαν τέσσερα χρόνια ή λιγότερο χωρίς να διεκδικήσουν δεύτερη θητεία, όλοι τους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα: Τζέιμς Πόλκ, Τζέιμς Μπιουκάναν και Ράδερφορντ Χέιζ.

Ο τελευταίος πρόεδρος που είχε τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με το όριο των δύο θητειών, αλλά επέλεξε να μην το κάνει ήταν ο Λίντον Τζόνσον, ο οποίος υπηρέτησε το υπόλοιπο της θητείας του Τζον Κένεντι μετά τη δολοφονία του το 1963 και τον επόμενο χρόνο κέρδισε μια πλήρη δική του θητεία, για να αποσυρθεί το 1968 εν μέσω του πολέμου στο Βιετνάμ.

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση

Ο Μπάιντεν, 81 ετών σήμερα, δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα έντονες πιέσεις από κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών για να αποχωρήσει υπέρ ενός άλλου υποψηφίου. Αιχμή του δόρατος υπήρξε το ντιμπέιτ του Ιουνίου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο ο πρόεδρος εμφανίστηκε τουλάχιστον αποπροσανατολισμένος.

Όμως ο Μπάιντεν και ο στενός κύκλος των έμπιστων βοηθών του δήλωναν σίγουροι για την πορεία του προς τη νίκη.

Επί εβδομάδες και μέχρι πριν από ελάχιστα 24ωρα, ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της υποψηφιότητάς του.

Ο πρόεδρος έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στη διάρκεια της θητείας του: Παρενέβη τηλεφωνικά σε ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα για να πει: «Δεν πάω πουθενά». Έστειλε μάλιστα και επιστολή στους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιμένοντας ότι δεν παραιτείται.

Την ίδια ώρα, όμως, αυξάνονταν και οι εκ των έσω φωνές για αποχώρηση και επιλογή ενός άλλου (νεότερου και υγιέστερου) υποψηφίου, με στόχο να αυξηθούν οι πιθανότητες έναντι του Τραμπ ο οποίος προηγείται ελαφρά μεν αλλά σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ η απόπειρα κατά της ζωής του σίγουρα έχει συσπειρώσει τους οπαδούς του.

Την τελευταία εβδομάδα, περισσότερα από 30 στελέχη των Δημοκρατικών -μεταξύ των οποίων και ηχηρά ονόματα όπως αυτό της Νάνσυ Πελόζι της ισχυρής πρώην προέδρου της Βουλής- είχαν προτείνει την αντικατάσταση του Μπάιντεν.

Οι New Yοrk Times έγραψαν ότι ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στο επιτελείο του στις 13:45 της Κυριακής ότι είχε αλλάξει γνώμη για την υποψηφιότητα, εκπλήσσοντας πολλούς από τους συμβούλους του, που είχαν μείνει στο ότι η εκστρατεία του εξακολουθούσε να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πρώτα η χώρα

«Έκανε την σωστή επιλογή», έγραψε το Atlantic λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως με αυτή την επώδυνη -για τον ίδιο- απόφαση ουσιαστικά απελευθέρωσε τους Δημοκρατικούς που έβλεπαν πλέον την υποψηφιότητά του ως τροχοπέδη στην πορεία για την επόμενη προεδρία.

Το Atlantic ανέφερε ακόμη ότι η αποχώρηση ουσιαστικά του επιβλήθηκε, όταν «το κόμμα που αγαπούσε και στο οποίο αφιέρωσε ολόκληρη την ενήλικη ζωή του στράφηκε εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων πρώην συναδέλφων και έμπιστων φίλων του. Έμοιαζε προδοσία, αλλά έτσι έπρεπε να γίνει».

Σύμφωνα με το Atlantic, ο Τζο Μπάιντεν βιώνει μια ραγδαία και μη αναστρέψιμη σωματική και πνευματική παρακμή.

Και η απόσυρση του εκτός του ότι είναι αναγκαία για το κόμμα και τη χώρα του, σημαίνει ότι αναγνωρίζει πως εισέρχεται σε ένα δύσκολο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του…

«Το να παραμείνει στην κούρσα θα ήταν μια πράξη μνημειώδους εγωισμού. Αυτό που έκανε θα θεωρηθεί ως μια πράξη εντυπωσιακής ανιδιοτέλειας», καταλήγει το Atlantic.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...