Με την περιγραφή της ημέρας του εγκλήματος συνέχισε ο 34χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος τη μαραθώνια απολογία του για τη δολοφονία της συζύγου του, Καρολάιν Κράουτς, πριν από έναν χρόνο στα Γλυκά Νερά.
Είχε προηγηθεί (εδώ) μια μακροσκελής περιγραφή της ζωής τους ως ειδυλλιακής, με συχνές αναφορές των λέξεων «παραμύθι», «όμορφο» και «ευτυχία», ως το τρίπτυχο που μπορούσε να περιγράψει τη σχέση τους μέχρι τις 10 Μαΐου 2021, που έκοψε το νήμα της ζωής της.
Ο Αναγνωστόπουλος, αφού νωρίτερα περιέγραψε με έντονη θεατρικότητα τη γνωριμία του, το γάμου του και την κοινή του ζωή με την Καρολάιν, ξεσπώντας μάλιστα και σε κλάματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού με βίαια ξεσπάσματα, υποστηρίζοντας ακόμη και το απίστευτο ότι τον χτυπούσε και ένιωθε ότι κινδυνεύει.
Κάπως έτσι, έφτασε να περιγράφει τη μοιραία νύχτα που αφαίρεσε τη ζωή της Καρολάιν. Είχε προηγηθεί ένας καβγάς του ζευγαριού, όπως είπε, επειδή πήγε να πέσει το μωρό από το κρεβάτι.
Αρχίζοντας από την παραμονή του εγκλήματος, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι η Καρολάιν είχε επιστρέψει από ένα ραντεβού με μια φίλη της «μέσα στα νεύρα». «Μου είπε, “τάισέ την και κάνε ό,τι θέλεις, εγώ πάω για ύπνο”. Και εγώ έμεινα με τη μικρούλα» ανέφερε ο κατηγορούμενος.
Και συνέχισε: «Ηταν ο προπομπός ενός ακόμη ξεσπάσματος. Ηξερα τι θα έρθει… Ηξερα ότι δεν πρέπει να ρίξω και εγώ λάδι στη φωτιά. Το συνηθισμένο που θα έκανα, ήταν να περιμένω και μετά από 45 λεπτά θα μου έστελνε ένα μήνυμα… Δυστυχώς, εκείνο το βράδυ δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Πίστευα και ακόμα το πιστεύω ότι περάσαμε πάρα πολλά. Είχαμε απόλυτη ταύτιση, από την πιο μικρή λεπτομέρεια μέχρι όλα μας τα όνειρα. Η Καρολάιν είναι αναντικατάστατη και είναι ο άνθρωπός μου. Κάποια στιγμή, μου ήρθαν δύο μηνύματα. Στο ένα μου έλεγε “you stupid”. Δεν το έκανε ως βρίσιμο».
Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον πρόεδρο:
Πρόεδρος: Βρίσιμο είναι…
Αναγνωστόπουλος: Δεν το παρεξήγησα ούτε το έλαβα σοβαρά υπόψη μου. Μετά μου έστειλε δεύτερο μήνυμα, που μου είπε, αναφερόμενη στη μικρούλα: «Μη μου τη φέρεις πάνω ή μη …». Θεώρησα ότι ήταν ένα μήνυμα για να με πληγώσει… Γιατί δεν της έδωσα το παιδί, που μου το ζήτησε δύο φορές… Τώρα που ξανακοιτώ αυτή τη μέρα, θα έπρεπε να πάρω έναν συνάδελφο να τον βγάλω από το ρεπό του. Εκείνη την στιγμή δεν σκέφτηκα έτσι… Το μήνυμα αυτό ήταν στο πλαίσιο των εξάρσεων. Ήταν ένας άνθρωπος στεναχωρημένος. Είναι ένας καλός άνθρωπος σε σύγχυση. Δεν απάντησα στο μήνυμα. Άφησα λίγη ώρα να περάσει. Δεν θυμάμαι πόσα λεπτά. Μετά τις 12:00 ανέβηκα στο δωμάτιο. Είχε περάσει λίγη ώρα και ανέβηκα για να κοιμηθούμε όλοι μαζί. Εκείνη αρνήθηκε. Δεν θυμάμαι αυτολεξεί τι μου είπε. Οι λέξεις δεν έχουν σημασία…
Πρόεδρος: Τα πάντα έχουν σημασία από αυτό το χρονικό σημείο.
Αναγνωστόπουλος: Ανεβαίνοντας τις σκάλες, είχε πει «δεν πάτε να ψοφήσετε και οι δύο, δεν με νοιάζει». Όταν ανεβήκαμε στο δωμάτιο, μου είπε: «Πάρε το παιδί και αφήστε με ήσυχη». Μετά ανέβηκα με τη μικρή άλλες δύο φορές.
Πρόεδρος: Τι συνέβη την τρίτη φορά που ανεβήκατε με το μωρό;
Αναγνωστόπουλος: Η Καρολάιν είχε ξαπλώσει. Η πιο σοφή απόφαση θα ήταν να είχα κοιμηθεί με τη μικρή στον καναπέ. Ήταν ξαπλωμένη, θεώρησα ότι ηρεμεί. Νομίζω ότι με αντιλήφθηκε όταν μπήκα. Άφησα την μπέμπα δίπλα της, ώστε να πάω και εγώ από την άλλη μεριά, να πάω και εγώ να ξαπλώσω. Δεν με ένοιαζε καν εγώ να κοιμηθώ. Αλλά να κοιμηθεί η μικρή στο κρεβάτι της και να λήξει το περιστατικό. Πήγα να ανέβω και εγώ στο κρεβάτι και αυτό την εξόργισε, γιατί έκανα ό,τι μου έλεγε να μην κάνω, δηλαδή να μην κοιμηθεί η μικρή στο κρεβάτι.
Πρόεδρος: Σας ανέφερε κάτι συγκεκριμένο;
Αναγνωστόπουλος: Άρχισε να φωνάζει δυνατά, ξύπνησε η μικρούλα. Μου είναι δύσκολο να πω τις λέξεις που χρησιμοποιούσε. Δεν μου είναι εύκολο να πω κάτι άσχημο για την Καρολάιν. Καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεται να σας πω…
Πρόεδρος: Οφείλετε να πείτε.
Αναγνωστόπουλος: Αν καταλάβετε πόσο σημαντικός ήταν αυτός ο άνθρωπος για μένα. Ήταν μια στιγμή έξαρσης εκτός ελέγχου «σου είπα να μην την φέρεις εδώ, φύγετε, δεν σας θέλω», άσχημες λέξεις, δεν έχει σημασία. Πάνω στην έξαρση της στιγμής.
Πρόεδρος: Είχε μεγάλη διάρκεια το επεισόδιο μεταξύ σας;
Αναγνωστόπουλος: Ίσως και λιγότερο από πέντε λεπτά.
Πρόεδρος: Με τις ενδείξεις του ρολογιού εκείνο το διάστημα φαίνεται ότι έχει εντόνους παλμούς και φαίνεται (από το ρολόι) ότι διανύει απόσταση 141 μέτρων…
Αναγνωστόπουλος: Αυτό που μπορώ να σκεφτώ, μετά το περιστατικό, αφού έκανε μια κίνηση, ανασηκώθηκε με τον κορμό στο κρεβάτι και μας είπε να φύγουμε, η μικρή είχε ξυπνήσει. Την απώθησε… Ήταν η πρώτη φορά που σε μια τέτοια έκρηξη πήρε η μπάλα και το παιδί. Τρόμαξε. Άκουσε τις φωνές.
Πρόεδρος: Εσείς θεωρούσατε ότι η σύζυγός σας θα κάνει κακό στο παιδί σας;
Αναγνωστόπουλος: Όχι, δεν το θεωρούσα, ήταν μια τέλεια μητέρα, υπέροχη. Η κόρη της ήταν η ζωή της. Την αγαπούσε πιο πολύ από εμένα, πιο πολύ από τη ζωή της. Ταυτόχρονα, την στιγμή εκείνη δεν ξέρω αν θόλωσε τόσο, αν άθελά της έκανε κακό στη μικρή.
Πρόεδρος: Τι σκέψεις κάνατε για τη σύζυγό σας;
Αναγνωστόπουλος: Μέσα στις στιγμές αυτές της έντασης δεν σκέφτομαι αν οι εκρήξεις αυτές είναι εντός ορίων. Είχε θολώσει σε τέτοιο σημείο, που έλεγε ότι «δεν θέλω το παιδί». Ήθελα να αποδεχθεί όλο αυτό που είχα περάσει εγώ και η Λυδία.
Πρόεδρος: Σκεφτήκατε εκείνη την στιγμή ότι είναι επικίνδυνη για το παιδί;
Αναγνωστόπουλος: Ότι σε μια έκρηξή της έκανε άθελά της κακό στο παιδί. Με διέλυσε, όταν είδα τη μικρή σε έναν υποτυπώδη κίνδυνο…
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε;
Αναγνωστόπουλος: Πάρα πολύ. Φοβήθηκα πάρα πολύ για τη μικρή, όχι για τον εαυτό μου. Φοβήθηκα ότι δεν μπορώ να προβλέψω την επόμενη κίνησή της.
Πρόεδρος: Φοβάστε ότι θα κάνει κακό στο παιδί δηλαδή;
Αναγνωστόπουλος: Την στιγμή της έκρηξης έκανε κακό στο παιδί, άθελά της. Σκέφτηκα ότι οι εντάσεις επηρεάζουν πλέον και τη μικρή. Εμένα με χτυπούσε, και να με χτυπήσει 500 φορές δεν με πειράζει.
Πρόεδρος: Νιώσατε ότι μπορεί εν τη απουσία σας να δημιουργηθούν προβλήματα για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού; Θα φοβόσασταν να αφήσετε το παιδί με τη μητέρα του;
Αναγνωστόπουλος: Από τη στιγμή που είδα μια φορά να επηρεάζεται η μικρή, σκέφτηκα ότι μπορεί να ξαναγίνει.
Πρόεδρος: Δηλαδή, θεωρούσατε ότι η βία μπορούσε να φτάσει και στο παιδί;
Αναγνωστόπουλος: Μέσα μου είναι τελείως διαχωρισμένα τα δυο της κομμάτια, οι εξάρσεις της και ο γενικότερος χαρακτήρας. Σαν μητέρα δεν είχε σκοπό να τη βλάψει. Προσπαθώ να δικαιολογήσω την Καρολάιν στα πάντα, γιατί πιστεύω ότι η στιγμή της έκρηξής της δεν είναι ο εαυτός της. Και ότι τη μικρή τη λατρεύει.
Πρόεδρος: Νιώσατε θυμό γι’ αυτό το περιστατικό;
Αναγνωστόπουλος: Λύπη και στεναχώρια. Ήταν μια τέλεια μητέρα και έβλαψε άθελά της τη μικρή.
Πρόεδρος: Έγινε το παιδί ποτέ η αφορμή για επεισόδιο βίας από εκείνη;
Αναγνωστόπουλος: Όχι.
Πρόεδρος: Τότε πώς φοβόσασταν μήπως κάνει κάτι κακό στο παιδί;
Κατηγορούμενος: Εγώ ήμουν ο στόχος, όχι η μικρή. Δεν τη θεωρώ βίαιο άνθρωπο.
Πρόεδρος: Πώς δεν τη θεωρείτε, αφού φοβόσασταν για το παιδί σας….
Αναγνωστόπουλος: Δεν αποκλείω να έχω εξιδανικεύσει τόσο πολύ την Καρολάιν, που να μην μπορώ να δω την αντίφαση…
«Προσπάθησα να ηρεμήσω τη Λυδία»
Επανερχόμενος στις κρίσιμες ώρες του εγκλήματος ο ίδιος είπε πως μετά την απώθηση από την Καρολάιν της μικρής Λυδίας, προσπάθησε να ηρεμήσει το παιδί. Στη συνέχεια, όπως είπε ανέβηκε στη κρεβατοκάμαρα για τέταρτη φορά και ρώτησε την Καρολάιν: «Κατάλαβες τι έκανες; Χτύπησες τη μικρή;». Ήταν μεγάλο λάθος να ξανα- ανέβω στη κατάσταση που ήμουν. Το μόνο που ήθελα να ακούσω ένα «συγνώμη ένα δε το εννοούσα». Αλλά το έκανα πολύ γρήγορα.
Πρόεδρος: Συγνώμη δεν τη ζητάμε μας τη δίνουν. Η σύζυγός σας δεν ήταν κόρη σας…
Αναγνωστόπουλος: Έπρεπε να την αντιμετωπίσω με σεβασμό και αγάπη και ας έχει κάνει κάτι λάθος.
Συνεχίζοντας είπε: «Ξανακατέβηκα στο σαλόνι στα 2 περίπου το βράδυ. Έκανα πέρα δώθε στο σαλόνι για να κοιμηθεί η μικρούλα. Και να σκέφτομαι αυτό που συνέβη. Τι θα γίνει. Τι θα κάνω… Εκείνη τη στιγμή υπάρχει στο μυαλό μου ένα χάος. Αναβαίνω ξανά για μια προσπάθεια να γίνει αυτό που έβλεπα ως η μόνη φυσιολογική ώριμη λύση. Να κοιμηθούμε όλοι μαζί να περάσει όλο αυτό. Ένα συγνώμη να λήξει, χωρίς συζήτηση για την αντίδρασή της προς τη μικρούλα. Ήταν λίγο μετά τις 4 π.μ.».
Πρόεδρος: Σε κατάσταση ήταν; Κοιμόνταν;
Αναγνωστόπουλος: Δεν είμαι σε θέση να πω αν κοιμόταν, είχε κλειστά τα μάτια. Κατάλαβα ότι ήμουν εκεί όταν έκατσα αρκετά δίπλα της. Ξάπλωσα δίπλα της. Κατάλαβε γιατί κινήθηκε, γύρισε το κεφάλι. Πήγα να τη πάρω αγκαλιά.
Πρόεδρος: Πως αντέδρασε;
Αναγνωστόπουλος: Απότομα, πήγε να τιναχτεί…. ότι μην αγκαλιάζεις, είχε αντίδραση, μου είπε «φύγε».
Πρόεδρος: Πως αντιδράσατε;
Αναγνωστόπουλος: Περίμενα να περάσει η ώρα για να ηρεμήσει. Έλεγα δε μπορεί να μην έχει καταλάβει… Όταν άρχισε να αντιδρά έφυγε και η τελευταία μου ελπίδα.
Πρόεδρος: Είδατε δηλαδή την ίδια συμπεριφορά όπως και τις άλλες τρεις φορές. Τι άλλαξε αυτή την φορά; Είχατε δεδομένο ότι θα ζητήσει συγνώμη
Αναγνωστόπουλος: Δεν το είχα δεδομένο, το θεωρούσα το πιθανότερο.
Πρόεδρος: Γιατί αυτή η αντίδραση σας θύμωσε τόσο πολύ αυτή τη φορά σε σχέση με τις άλλες φορές;
Αναγνωστόπουλος: Είναι απόρροια αυτού που είχε γίνει με το μωρό ….έλεγε ότι κάποια στιγμή ηρεμεί…. Ήθελα να λήξει το περιστατικό να πει μια συγνώμη.
Πρόεδρος: Ανεβήκατε στο σώμα της;
Αναγνωστόπουλος: Προσπαθούσα να την αγκαλιάσω… Ναι ανέβηκα.
Πρόεδρος: Γιατί;
Αναγνωστόπουλος: Γιατί έτσι όπως χτυπιόνταν δεν ήθελε να την αγκαλιάσω.
Πρόεδρος: Μα τι προηγούμενες φορές έκανε χειρότερα.
Αναγνωστόπουλος: Προσπαθούσα να την αγκαλιάσω του στυλ να της πω κατάλαβες τι έκανες; Ήθελα να ηρεμήσει
Πρόεδρος: Δυόμιση ώρες μετά; Είναι δυνατόν να θέλετε να ηρεμήσει και να είστε πάνω της;
Αναγνωστόπουλος: Αυτή τη φορά ήταν η εξαίρεση
Πρόεδρος: Η εξαίρεση που δεν σας επιτρέπει να την ξαναδείτε….
Αναγνωστόπουλος: Ήθελα να καταλάβει τι περάσαμε εγώ και η Λυδια
Πρόεδρος: Τι να καταλάβει; Αφού λέτε ότι κοιμόνταν….
Αναγνωστόπουλος: Δεν ξέρω αν κοιμόταν
Πρόεδρος: Λέτε ότι την πιέζατε; Που την πιέζατε;
Αναγνωστόπουλος: Στο μαξιλάρι
Πρόεδρο: Πως αντέδρασε;
Αναγνωστόπουλος: Μου φώναζε
Πρόεδρος: Που στο μαξιλάρι; Βάλατε και χέρι της στο στόμα της;
Αναγνωστόπουλος: Όχι
Πρόεδρος: Τι σας φώναζε;
Αναγνωστόπουλος: Σήκω φύγε, κάποιες από τις κοινές βρισιές, την είχα εκνευρίσει πολύ παραπάνω
Πρόεδρος: Και πήρατε και το μαξιλάρι και το χρησιμοποιήσατε πάνω στο κεφάλι της; Ποιος ο σκοπός;
Αναγνωστόπουλος: Δεν υπήρχε σκοπός, προσπαθούμε τώρα να βρούμε τώρα λογική σε ένα σημείο που δε μπορώ ακόμη να το εξηγήσω στο μυαλό μου…. Είναι τόσο θολωμένο το μυαλό μου….
Πρόεδρος: δεν καταλαβαίνατε ότι αυτό που κάνατε οδηγεί την κοπέλα στο θάνατο; Λέτε ότι τη λατρεύατε…
Αναγνωστόπουλος: Ότι, προσπαθώ να σας απαντήσω είναι αυτό που απαντάω και στον εαυτό μου.
Πρόεδρος: Μιλάμε για πέντε λεπτά που νιώθετε ότι είχατε «γυναίκα των ονείρων σας» στα χέρια σας. Δεν καταλάβατε τι κάνατε;
Αναγνωστόπουλος: Δεν βγάζει και σε εμένα λογική, ότι λέμε είναι ξεκάθαρο λάθος
Πρόεδρος: Σε αυτά τα πέντε λεπτά δηλαδή δεν πέρασε λεπτό από το μυαλό σας ότι «εγώ αυτή τη κοπέλα τη λατρεύω» και ότι το παιδί είχε δικαίωμα να μην στερηθεί τη μητέρα του; Αλλά και τον πατέρα του …
Αναγνωστόπουλος: Υπήρχε ποτέ περίπτωση με μια λογική ήρεμη σκέψη να δω ότι το παιδί θα χάσει τους γονείς του και να το αποδεχτώ;
Πρόεδρος: Θα έπρεπε να περάσουν από το μυαλό σας; Έχετε γίνει εσείς τώρα ο βίαιος. Οδηγείτε ένα άνθρωπο στο θάνατο, τη μάνα του παιδιού σας; Τι σκεφτόσασταν εκείνη τη στιγμή, γιατί χάσατε τη λογική;
Αναγνωστόπουλος: Ό,τι είχε προηγηθεί…
Πρόεδρος: Μας έχετε φέρει εδώ ένα σωρό βεβαιώσεις ότι παρακολουθήσατε σεμινάρια πρώτων βοηθειών και δεν καταλαβαίνατε ότι την οδηγείτε στο θάνατο…
Αναγνωστόπουλος: Εκείνη τη στιγμή η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι λιποθύμησε…
Πρόεδρος: Πότε καταλάβατε ότι είναι νεκρή;
Αναγνωστόπουλος: Όταν την είδα στο πρόσωπο. Κατέβηκα (μετά μολις κατάλαβε ότι νεκρή) να δώ τι κάνει η μικρή, αν κοιμάται. Είναι αδυνατον να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί. Έτρεξα ξανά πάνω, ήταν αδύνατον να συνηδητοποιήσω αυτό που έχει γίνει. ».
Πρόεδρος: Πότε άρχισε να λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης; Γιατί κάνατε και ενέργειες για να αποκρύψετε το έγκλημα
Αναγνωστόπουλος: Στην ίδια κατάσταση συνέχισα να είμαι πολλή ώρα. Σκέφτηκα πως το άφησα εγώ να συμβεί αυτό το πράγματα.
Πρόεδρος: Τον εαυτό σας στη φυλακή τον σκεφτήκατε;
Αναγνωστόπουλος: Ναι. Όποιος κάνει τέτοιο πράγματα είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στη φυλακή…
Πρόεδρος: Και τι κάνατε;
Αναγνωστόπουλος: Μου ήταν αδύνατον να διαχειριστώ αυτή τη κατάσταση…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News