• H Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε την εμφάνιση της χρονιάς στη Βουλή

    Εντάξει, είναι ένας δύσκολος αγώνας. Οταν από τα βουλευτικά έδρανα έχουν περάσει μια πλουμιστή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ένας easy rider Κλέων Γρηγοριάδης ή ακόμα και ένα αερικό σαν τον Κρίτωνα Αρσένη, το να αναδειχθείς σε εμφάνιση της χρονιάς 2019 θέλει κόπο. Και τρόπο.

     

    Η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε, με την εμφάνισή της την Τετάρτη στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της.

     

    Η νεαρή βουλευτής εντυπωσίασε συναδέλφους και φωτογράφους με το total black ντύσιμο: ένα κατάμαυρο πουλόβερ ζιβάγκο να της αγκαλιάζει ζεστά τον λαιμό, ένα επιβλητικό πέτσινο μαύρο παντελόνι που τελειώνει στη μέση της γάμπας –κάτι σαν κάπρι της dominatrice– και δύο εντυπωσιακά καλόγουστα και αστραφτερά μποτίνια από τα οποία ξεπηδούσαν δύο δαντελωτές μαύρες κάλτσες.

    Αν έχει κάποια σημασία –και επειδή ο από πίσω φαίνεται να αγνοεί την κυρία Νοτοπούλου (ή να την τραβάει με το κινητό του)– η βουλευτής Θεσσαλονίκης παρακολούθησε τις εργασίες της ΚΟ και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δίπλα στον Γιάννη Ραγκούση.

  • Η Δανάη Στράτου εξηγεί γιατί θέλει να δει τον Βαρουφάκη Πρωθυπουργό της χώρας

    Πρώτα βγήκε στον Νίκο Χατζηνικολάου δίπλα στον καλό της. Τώρα λέει ότι μαζί τα αποφασίζουν όλα, όπως κάθε σωστό ζευγάρι –άρα και το κλείσιμο των τραπεζών;

    Η Δανάη Στράτου έχει πυκνώσει τη δημόσια παρουσία της τελευταία. Ετσι, μετά την εμφάνισή της στο «Ενώπιος Ενωπίω» (βλέπε άλλη Βαβέλ πιο κάτω) έδωσε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» και στη Σάσα Σταμάτη.

     

    Σε αυτή τη συνέντευξη, η εικαστικός και υποψήφια βουλευτής του ΜέΡΑ25 είπε ότι «όλες οι κινήσεις που κάνουμε, είτε εκείνος στην πολιτική είτε εγώ στη δική μου δουλειά, είναι απόρροια κοινής ζύμωσης». Ηταν μια απάντηση για το αν συμφώνησε η ίδια με τη νέα πολιτική περιπέτεια του ΜέΡΑ25.

     

    Στην ερώτηση αν θα ήθελε να δει τον σύζυγό της Πρωθυπουργό της χώρας, η κυρία Στράτου απάντησε: «Ναι και όχι… Στόχος δεν είναι η θέση, το οφίτσιο. Στόχος είναι να σταματήσουν τα παιδιά μας να αναγκάζονται να μεταναστεύουν. Στόχος είναι η απόδραση της χώρας από τη φυλακή χρέους. Στόχος είναι να πάψουν οι Έλληνες να ασφυκτιούν σε μια Ευρώ – πη που αμαυρώνει την ίδια την εικόνα της και αποδομείται. Αν αυτοί οι στόχοι έρθουν πιο κοντά μέσω της πρωθυπουργοποίησης του Γιάνη, τότε ναι, θέλω να τον δω Πρωθυπουργό. Ποτέ για να γίνει Πρωθυπουργός».

     

    Στην ίδια συνέντευξη, η κυρία Στράτου εξέφρασε την συγκίνησή της για την ταινία του Κώστα Γαβρά «Adults in the Room», η οποία ως γνωστόν βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη.

     

    «Κατ’ αρχάς, ήταν μεγάλη τιμή που ένας Γαβράς έσκυψε πάνω από το βιβλίο του Γιάνη για τέσσερα χρόνια μέχρι να προκύψει η ταινία αυτή. Η ταινία με συγκίνησε, με εντυπωσίασε και, ακόμα πιο σημαντικό, την κρίνω ως διαχρονικά απαραίτητη. Τι δεν μου άρεσε; Ότι η προσπάθεια δαιμονοποίησης του Γιάνη, τόσο από τη Δεξιά όσο και απ’ ό,τι έχει μείνει από την παραδοσιακή Αριστερά, παρέσυρε τόσους ανθρώπους στο να προσπαθήσουν να απαξιώσουν τον Κώστα Γαβρά, καταφέρνοντας μόνο να αυτοαπαξιωθούν».

     

    Α! Η Πρώτη Κυρία του ΜέΡΑ25 μίλησε και για τον σκύλο της. «Είχα πάρει τον Baloo –είναι o αρκούδος στo «Το Βιβλίο της Ζούγκλας», του Ρ. Κίπλινγκ– δώρο γενεθλίων στον γιο μου, τον Νικόλα. Δυστυχώς, αυτό το σκυλάκι μας το δολοφόνησαν 9 μηνών με φόλα στην Αίγινα. Ήταν μέλος της οικογένειάς μας, η καλύτερη ψυχή που γνώρισα ποτέ. Διαλυθήκαμε από τη στενοχώρια και η φίλη μας, η εκτροφέας Μάγκι Γουέμπερ, μας χάρισε τον αδελφό του από την επόμενη γέννα. Τον ονομάσαμε Μόγλη (από την ίδια ιστορία του Κίπλινγκ), που ήταν ο προστατευόμενος και φίλος του Baloo. Ένα ανθρωπάκι που το υιοθέτησαν και το μεγάλωσαν οι λύκοι μέσα στη ζούγκλα. Εμείς αντιστρέφουμε την ιστορία: δεχτήκαμε αυτό το λυκάκι και το μεγαλώνουμε σαν παιδί μας».

  • Γάμος Καίσαρη, παρουσία Κυριάκου - Μαρέβας και με κουμπάρα την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

    Είναι αυτές οι στιγμές που στα «πρωινάδικα» μιλούν για ώρα και τις περιγράφουν ως «πραγματικά παραμυθένιες» –οξύμωρο αλλά ας είναι.

     

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο, λοιπόν, η Αναστασία Καίσαρη, κόρη του Κώστα Καίσαρη, δημιουργού του φημισμένου οίκου κοσμημάτων, παντρεύτηκε τον Τόμας Πέρσι. Επειδή μάλιστα ο γαμπρός είναι Ρωμαιοκαθολικός, πρώτα την Παρασκευή τελέστηκε σεμνά το μυστήριο σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία και έπειτα, το Σάββατο, έγινε ο ορθόδοξος γάμος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Παλαιό Ψυχικό. Οπως μάλιστα θέλει το… έθιμο των ορθόδοξων γάμων, έγινε μια grande τελετή παρουσία πλήθους επιχειρηματιών και πολιτικών.

     

    Στον Αγιο Δημήτριο του Π. Ψυχικού το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όπως έδειξε ο ΣΚΑΪ.

    Η νύφη πάντως φορούσε δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη και όχι της Zeus + Dione, του οίκου της συζύγου του πρωθυπουργού.

     

    Πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε η παρουσία και η εμφάνιση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ήταν μια από τις κουμπάρες του ζευγαριού και γοήτευσε με το φόρεμα που επέλεξε για την περίσταση.

  • O Μητσοτάκης είδε το ντέρμπι, αλλά όχι αυτό που νομίζετε

    Αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του 13ου συνεδρίου της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε να απολαύσει λίγη μπάλα ποιότητας.

     

    Ωστόσο δεν πήγε να δει τον αγαπημένο του Ολυμπιακό απέναντι στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ (εδώ).

     

    Ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε στη Μαδρίτη για τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (εδώ) και εκεί βρήκε την ευκαιρία να δει το ντέρμπι Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα στο επιβλητικό στάδιο «Μετροπολιτάν» προσκεκλημένος από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

     

    Ο κ. Μητσοτάκης πόζαρε μαζί με τους άλλους ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ισπανού σοσιαλιστή πρωθυπουργού για λίγο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα πριν από τη δύσκολη διάσκεψη για το κλίμα.

    Για την ιστορία, ο Πρωθυπουργός δεν αποδείχτηκε γουρλής για τους γηπεδούχους. Η Μπαρτσελόνα νίκησε με 1-0.

  • O Μπογδάνος έστειλε εξώδικο στην «Ελληνοφρένεια» για τον χαρακτηρισμό «ρουφιάνος»

    Με έναν μαγικό τρόπο ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος καταφέρνει να διατηρείται στον αφρό μιας επικαιρότητας –όχι πάντα για καλό λόγο, αλλά τα καταφέρνει.

     

    Αυτή τη φορά έστειλε εξώδικο στους παραγωγούς της δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής του ραδιοσταθμού «Παραπολιτικά FM», «Ελληνοφρένεια», δηλαδή στον Θύμιο Καλαμούκη και στον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, διαμαρτυρόμενος για την αντιμετώπιση που έχει και κυρίως για τον χαρακτηρισμό «ρουφιάνος» που του απέδωσαν, για την πολυσυζητημένη πρωτοβουλία του να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του καρατέκα διαδηλωτή της ΚΝΕ – πρωταγωνιστή στην επεισοδιακή διαδήλωση του ΚΚΕ στο άγαλμα του Τρούμαν (εδώ) τον περασμένο Οκτώβριο.

     

    Ο νεαρός βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ απαιτεί μεταξύ άλλων από το δίδυμο της «Ελληνοφρένειας «όπως προβούν στη δήλωση “ζητάμε προσωπικά συγγνώμη από τον κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο”, καθώς επίσης να διαγραφούν εντός δέκα ημερών τα σχετικά ηχητικά αποσπάσματα, αναρτήσεις και tweets της εκπομπής που αναφέρονται στο πρόσωπό του».

     

    Το εξώδικο είναι μακροσκελέστατο και αναλυτικότατο. Περιγράφει με λεπτομέρειες τι έχει πει και γράψει –στα social media– η «Ελληνοφρένεια» για τον θιγόμενο βουλευτή.

     

    Το έδωσε άλλωστε στη δημοσιότητα η ίδια η εκπομπή μέσω του ιστοτόπου της, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξώδικο Μπογδάνου στην Ελληνοφρένεια. Ζητά και επανόρθωση για τον χαρακτηρισμό “ρουφιάνος”».

     

    Επειδή όντως είναι μακροσκελής, όποιος θέλει μπορεί να τη διαβάσει εδώ.

     

    Οσο νόμιμη και αν είναι η ενόχληση του κ. Μπογδάνου είναι ένα ρίσκο. Μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια «επανόρθωση» του τύπου #DenEinaiRoufianosoMpogdanos που έσπευσε να εισάγει στα social media η «Ελληνοφρένεια» και να υπάρξουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

  • Οταν ο Μεϊμαράκης «γοήτευσε» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν [video]

    Ο χρόνος είναι πολύ πυκνός τελευταία για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οχι μόνο έχει τα οργανωτικά του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, του πρώτου μετά τη νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του οποίου μάλιστα προεδρεύει, αλλά έχει και τις ποικίλες υποχρεώσεις του στην Ευρωβουλή.

     

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος παρέστη στην ψηφοφορία της Τετάρτης για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα όπως φαίνεται από το βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter είχε μια ολιγόλεπτη αλλά ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

     

    Ασχέτως με το τι είπαν, στο βίντεο είναι ο «Βαγγέλας» που όλοι αγαπήσαμε: εκφραστικός και στιβαρός, διαχυτικός και υποστηρικτικός και πάντα με ένα χαμόγελο να κρύβεται κάτω από το μουστάκι-σήμα κατατεθέν και να σε κάνει να λιώνεις.

     

    «Σήμερα υπερψηφίσαμε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίγο νωρίτερα, πριν την παρουσίαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια, της ευχήθηκα καλή επιτυχία. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά το βίντεο και η γλώσσα του σώματος τα λένε καλύτερα.

    Βέβαια, η παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στο Στρασβούργο δεν είχε μόνο υποχρεώσεις. Το προηγούμενο βράδυ, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, βγήκε μαζί με όλους τους ευρωβουλευτές του κόμματος αλλά και τη νέα επίτροπο της Κύπρου Στέλλα Κυριακίδη για να δειπνήσουν. Ανήμερα του Αγίου Στυλιανού, ήταν η γιορτή τόσο της κυπρίας επιτρόπου όσο και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

    Κρίνοντας μάλιστα από την κοπέλα δεξιά από το άλλο τραπέζι, ο κ. Μεϊμαράκης  γοήτευσε και εδώ με το στιλ του.

  • To ζεύγος Βαρουφάκη θεωρεί τον Μητσοτάκη «συμπαθέστατο»

    Αυτή η νέα περίοδος στο «Ενώπιος Ενωπίω» είναι κάπως σαν εκκρεμές, από το ποιοτικό στο εμπορικό και πίσω.

     

    Μετά την πρεμιέρα με τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου στρίμωξε τον Πρωθυπουργό ρωτώντας τον τι ομάδα είναι και τι φαγητό του αρέσει, ο Νίκος Χατζηνικολάου ρίχτηκε στα βαθιά: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κάτια Δανδουλάκη… Επόμενο ήταν από το πλατό του ΑΝΤ1 να περάσει και το λαμπερό ζεύγος Γιάνη Βαρουφάκη – Δανάης Στράτου, που τα συνδυάζει όλα – και πολιτική και ρομάντσο.

     

    Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και η υποψήφια βουλευτής του ΜέΡΑ25, αξέχαστοι από την εποχή που φωτογραφίζονταν για το Paris Match με φόντο την Ακρόπολη ενώ η χώρα διαλυόταν, έδωσαν συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου.

     

    Αυτή τη φορά ο παρουσιαστής επέλεξε να τους πάει «μαλακά» και δεν τους ρώτησε τι τους αρέσει να τρώνε, αλλά αυτό δεν αποτελεί εύνοια εκ μέρους του, έχει την εξήγησή του: και ο κ. Χατζηνικολάου είχε δει και αυτός τις εικόνες από το Paris Match με τη σαλατούλα και τα θαλασσινά, άρα δεν είχε νόημα να τους ρωτήσει.

    Τους ρώτησε για άλλα. Ενδιαφέρον, ας πούμε, είχε το πώς βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

     

    «Δύο φορές έχουμε συναντηθεί με τον Κυριάκο. Μία φορά το 2010-2011 που με είχε πάρει τηλέφωνο και ήθελε τη γνώμη μου για τα μνημόνια κτλ. Ηταν μια καλή συζήτηση, ιδίως για την Ευρώπη. Η δεύτερη ήταν τώρα για το θέμα των αποδήμων» είπε ο κ. Βαρουφάκης, για να συμπληρώσει ότι η χημεία τους «είναι πάρα πολύ καλή. Τον βλέπω συμπαθέστατο και μου αρέσει ότι έχει έναν πολιτικό πολιτισμό. Δεν τον έχουν όλοι στη ΝΔ. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του, είναι το κόμμα του. Από εκεί και πέρα θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσουμε να διαφωνούμε έντονα, να υπάρχει μια αντιπαράθεση στη βάση αυτού του πολιτικού πολιτισμού».

     

    Η δε κυρία Στράτου είπε: «Εγώ δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Μου φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει καλό και μου φαίνεται συμπαθής».

     

    Σε ένα άλλο σημείο ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η πολιτική είναι γι’ αυτόν αγγαρεία. Κάτι σαν ότι μας κάνει χάρη και ασχολείται μαζί μας.

     

    Με κάτι τέτοια, ξεχαστήκαμε, πέρασε η ώρα. Και κάπως έτσι κάποιοι θυμήθηκαν την εποχή που ο κ. Χατζηνικολάου έλεγε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έπρεπε να κρύβεται αντί να δίνει συνεντεύξεις.

  • Πόση Νέα Δημοκρατία μπορεί να χωρέσει σε μια selfie (ή σε ένα αεροπλάνο);

    Ηταν κάτι σαν νεοδημοκρατικό προσκύνημα –για μια μέρα η Ξάνθη έγινε για τους βουλευτές και τους υπουργούς της ΝΔ το πολιτικό εφάμιλλο της Ασίζης, ή έστω της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας.

     

    Ολη η Νέα Δημοκρατία, ή σχεδόν όλη τέλος πάντων, μετέβη την Κυριακή στην ακριτική πόλη για τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία Διοικητηρίου. Παρουσίες δεν πάρθηκαν, αλλά δεν υπήρξαν και πολλοί που να μπορούσαν και να μην πήγαν. Λίγες ημέρες πριν από ένα συνέδριο που θα έχει ενδιαφέρον και λίγες εβδομάδες προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι εποχές για να μην δηλώσεις πιστός στην κομματική ορθοδοξία.

     

    Χαρακτηριστική ήταν λοιπόν η selfie φωτογραφία που ανήρτησε στα social media –ποιος άλλος;– ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο λεωφορείο που μετέφερε στην πίστα του «Ελ. Βενιζέλος» και προς το τσάρτερ της χαράς, ένα αεροπλάνο De Havilland Canada Dash 8-400, τη γαλάζια ομήγυρη.

     

  • Η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Εθνάρχης και τα παραδοσιακά κορίτσια της Ξάνθης

    Πέρα πάντως από το κρεσέντο αυτοπροβολής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου (βλέπε άνω Βαβέλ), αναμφίβολα αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στη μάχη των social media στη συγκέντρωση για τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ξάνθη –διότι τι αξία έχει να πας κάπου αν δεν το δείξεις στο Instagram;– ήταν η Ολγα Κεφαλογιάννη.

     

    Η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ (45.090 σταυροί έναντι 24.737 του πρωτοεμφανιζόμενου κ. Μπογδάνου) φωτογραφήθηκε όχι μόνο στη σκιά του Εθνάρχη αλλά και ανάμεσα σε όμορφα κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές θρακιώτικες στολές.

     

    Είναι πολύ κρίμα που ο κ. Μπογδάνος δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι αντίστοιχο…

  • Ο Βενιζέλος, ο Τζόκερ, ο λαϊκισμός της τέχνης και ο Τσίπρας ως μαύρη Αρσακειάδα

    Είπε πολλά ενδιαφέροντα ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο Action24. Ηταν αναλυτικότατος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (εδώ) και δηκτικότατος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι τάχα στον ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισαν την υπόθεση Novartis «σαν Αρσακειάδες».

     

    «Κάνει αυτοκριτική, ήθελε μεγαλύτερη η εμπλοκή! Αρσακειάδες, αλλά ξέρετε τι τύπου Αρσακειάδες;  Μαύρες Αρσακειάδες με το σταυρό στο χέρι, δηλαδή εξορκιστές. Μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα…»

     

    Ισως αυτή η gothic εικόνα να αποτέλεσε τον ιδανικό καμβά για να πάει λίγο αργότερα η συζήτηση κάπου αλλού, στον σκοτεινό «Τζόκερ», την πολυσυζητημένη ταινία του Τοντ Φίλιπς.

     

    Το έναυσμα έδωσε ο Δημήτρης Σεβαστάκης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο πλατό και ζήτησε να κάνει μια ερώτηση «λογοτεχνικού» ενδιαφέροντος προς τον κ. Βενιζέλο.

    Ο κ. Σεβαστάκης θυμήθηκε ένα βιβλίο του κ. Βενιζέλου από το 2008, ο οποίος είχε γράψει το κατά πολλούς εμβληματικό «Προς μία μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία» (εκδ. Πόλις, εδώ η ομιλία του συγγραφέα κατά την παρουσίαση του βιβλίου).

     

    «Επειδή στο κείμενό σας για τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην προσέγγισή σας θέτετε το ερώτημα της κρίσης των μοντέλων πολιτικής διαμεσολάβησης, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε δει τα “Παράσιτα” (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) και το “Joker”, δύο εμβληματικές ταινίες εκδίκησης μίας αχανούς φτωχολογιάς», είπε ο κ. Σεβαστάκης προς τον κ. Βενιζέλο

     

    Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος περί τέχνης, λαϊκισμού και… Μπάτμαν, ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο, τον κ. Σεβαστάκη και τους επίσης παρόντες δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Δημήτρη Τάκη:

     

    Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, τα “Παράσιτα” δεν τα έχω δει, έχω διαβάσει αρκετά για την ταινία, τον “Joker” τον έχω δει».

    Σεβαστάκης: «Αρα θα ξαναγράφατε το κείμενό σας;»

    Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, το κείμενό μου αυτό είναι του 2007».

    Σεβαστάκης: «Ναι».

    Κουβαράς: «Ασε το κείμενο, να μας πει εάν του άρεσε ο “Joker”. Παίρνω εγώ τώρα τις ερωτήσεις».

    Βενιζέλος: «Από το 2007 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πάντως, δεν θα άλλαζα τη σταθερή μου θέση για την ανάγκη να ανακόπτεται ο λαϊκισμός».

    Κουβαράς: «Πάντως, επειδή ο κόσμος μάς παρακολουθεί, νομίζω…»

    Βενιζέλος: «Υπάρχει και καλλιτεχνικός λαϊκισμός ογκώδης».

    Σεβαστάκης: «Είχατε κάνει και υπουργός Πολιτισμού, το ξέρετε».

    Βενιζέλος: «Ο μικρότερος λαϊκισμός είναι ο πολιτικός. Υπάρχουν άλλες μορφές λαϊκισμού, οι οποίες είναι πολύ πιο βαριές και πολύ πιο επικίνδυνες».

    Κουβαράς: «Δεν μου λέτε, επειδή ο “Joker” έκανε μεγάλο πάταγο, είσαστε θετικός απέναντι στην ταινία ή όχι;»

    Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, είμαι θετικός απέναντι στην ταινία ως καλλιτεχνικό επίτευγμα, ως προϊόν κινηματογραφικό».

    Τάκης: «Εμπεριέχει λαϊκισμό καλλιτεχνικό;»

    Βενιζέλος: «Προφανέστατα. Κάθε ταινία, η οποία γίνεται και μεγάλη επιτυχία, έχει, και πρέπει να έχει, μία δόση λαϊκισμού. Αλλά, εδώ, η ταινία αυτή εγγράφεται σε μία ολόκληρη κινηματογραφική παράδοση, έτσι; Επειδή αυτά τού αρέσουν του κ. Σεβαστάκη, έχει μία διακειμενικότητα η ταινία, δεν μπορεί να τη δει κανείς διαφορετικά. Παραπέμπει λοιπόν σε άλλες ταινίες, σε όλη τη φιλμογραφία για τον “Batman”».

     

  • Τι κοινό έχουν ο Στουρνάρας και η Τρέμη με τον... Τσίπρα;

    Η νέα εκπομπή της Ολγας Τρέμη στην ΕΡΤ1 με τον τίτλο «Δέκα» έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα με μια δημοσιογραφική επιτυχία: έφερε στο στούντιο για συνέντευξη τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είχε καιρό να βρεθεί σε τηλεοπτικό πλατό – τις λιγοστές συνεντεύξεις του τις έδινε τα τελευταία χρόνια από το γραφείο του στην ΤτΕ

     

    Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε πολλά να πει στην ΕΡΤ1. Μίλησε εκτενώς για τη σκευωρία της Novartis, για την οικονομία, για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παράλληλο νόμισμα το 2015, για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα κλπ. (εδώ). Είπε για παράδειγμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τον αντιμετώπιζε ως «πολιτικό αντίπαλο».

     

    Γενικά το «10» εμφανίστηκε ως μια ψύχραιμη πολιτική εκπομπή και έκανε μια ποιοτικά υποσχόμενη πρεμιέρα, ασχέτως αν η τηλεθέαση δεν ήταν η αναμενόμενη (κινήθηκε γύρω στο 2%. Στα τέταρτα έκανε από 1,1% έως και 3,7%).

     

    Κάποιοι βέβαια παρατηρητικοί εντόπισαν το εξής ενδιαφέρον στοιχείο. Οτι ο κ. Στουρνάρας και η κυρία Τρέμη αποτελούν δημόσια πρόσωπα που προέκυψαν από εκείνη την ίδια πολιτική μήτρα που μας χάρισε και τον κ. Τσίπρα, το πολιτικό «φάντασμα» του οποίου ήταν κυρίαρχο στη συνέντευξη –άλλωστε και η παρουσιάστρια της εκπομπής είχε στοχοποιηθεί από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

     

    Και οι τρεις, ο διοικητής της ΤτΕ, η παρουσιάστρια του «Δέκα» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν όλοι περάσει, με αξιοσημείωτη μάλιστα δραστηριότητα, από την ΚΝΕ! Η οποία, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να σε φτάσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις νωρίς…

     

  • Ο Κυριάκος στη νίκη του Τσιτσιπά - μα δεν ήταν... γκαντέμης;

    Ενα από τα πρώτα αντιπολιτευτικά όπλα —ο Θεός να τα κάνει, αλλά λέμε τώρα— του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συντριβές στις εκλογές του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου ήταν να περιγράψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως γκαντέμη.

     

    Και καλά, μια παραπομπή στην θρυλική «γρουσουζιά» του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά κυρίως ένα σεφερλιδικού επιπέδου αστείο που ελλείψει άλλου περνάει στις μάζες, επειδή τάχα μου με το που ανέλαβε ο Κυριάκος είχε συμβεί μια θεομηνία στη Χαλκιδική και ένας σεισμός στην Αθήνα (εδώ).

     

    Τέλος πάντων, κρύα αστεία καλοκαιριάτικα προσφέρουν μια κάποια δροσιά τουλάχιστον.

     

    Απλώς θα ήταν ωραίο να μάθουμε τι λένε όλοι αυτοί τώρα. Που ο κ. Μητσοτάκης ήταν το Σάββατο στην Ο2 Arena, στο Λονδίνο και είδε τον Στέφανο Τσιτσιπά να κατατροπώνει τον μεγάλο Ρότζερ Φέντερερ στα ημιτελικά του ATP Finals στο τένις (εδώ).

     

    Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη νίκη του 21χρονου Ελληνα και την πανηγύρισε με ένα λιτό μήνυμα στα social media.

    Βέβαια όλο και κάποιος Συριζαίος θα βρεθεί να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε γρουσούζης για τον Φέντερερ…

  • O Μάκης Βορίδης ως Παπαμιχαήλ στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»

    Η αλήθεια είναι ότι ο Μάκης Βορίδης δεν είπε κάτι εντελώς παράλογο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση στα πανεπιστήμια με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στην πρώην ΑΣΟΕΕ.

     

    Σε ένα σημείο της συνέντευξής του στην εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρητικολόγησε σχετικά με την άσκηση της νόμιμης βίας –η οποία ως γνωστόν σε ένα συντεταγμένο κράτος αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Αστυνομίας.

     

    Επιστρατεύοντας αυτόν τον μειλίχιο τρόπο του δικηγόρου τόνισε, για να το θέσει «γλυκά» όπως μας είπε, ότι η επιβολή του νόμου έχει «στοιχεία αναγκαστικότητας».

     

    Είπε επί λέξει ο υπουργός:

     

    «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν παντού στον κόσμο, αν είναι δυνατό, να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας – το λέω γλυκά».

     

    «Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας;» τον προκάλεσε στο σημείο αυτό η Μαρία Αναστασοπούλου

     

    «Είναι στοιχείο αναγκαστικότητας» της απάντησε ο κ. Βορίδης. «Η άσκηση νόμιμης βίας –ελπίζω ότι δεν σας σοκάρω με αυτό που σας λέω– είναι αυτό που κάνει η αστυνομία, άσκηση νόμιμης βίας, προκειμένου να εφαρμόσει τον νόμο». 

     

    Επί της ουσίας δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς. Τα τυπικά είπε ο κ. Βορίδης, ασχέτως αν μοιάζει να ονειρεύεται τον εαυτό του ως Πάνο Φλωρά και τους φοιτητές ως Αλίκες Παπασταύρου σε μια σουρεάλ και επί της Πατησίων εκδοχή τού βουγιουκλακικού ξεπλύματος της «νόμιμης» βίας, «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».

     

    Ομως σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κουβέντες από έναν πολιτικό με το ακραίο παρελθόν του κ. Βορίδη, τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεν βοηθούν καθόλου.

     

    Αφήστε που δίνουν την ευκαιρία στον Γιάννη Ραγκούση να παθαίνει παροξυσμό στο Twitter και να ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον συγκεκριμένο υπουργό επειδή είπε κάτι που κατά τα άλλα υπάρχει σε όλα τα εγχειρίδια λειτουργίας μιας δυτικής δημοκρατίας.

  • To δώρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σι Τζινπίνγκ ήταν ένα βιβλίο για την Αθήνα

    Με μια ποιητική συλλογή έφυγε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Λαϊκής Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

     

    Το δώρο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κινέζο ηγέτη ήταν το βιβλίο «Διαδρομές στην Αθήνα» του Φώντα Λάδη, μια ποιητική περιήγηση σε γωνιές του ιστορικού κέντρου της πόλης, για αρχαιολογικούς χώρους και όχι μόνους.

     

    Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν είναι και το ακριβότερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις, αλλά αυτό δεν έχει σημασία όταν έχεις απέναντί σου έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο όσο ο αρχηγός της μεγάλης Κίνας.

     

    Οπως εξάλλου σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη στη στήλη της, «Κονκλάβιο», στην «Καθημερινή», η έκδοση που δόθηκε στον Σι Τζινπίνγκ ήταν μεταφρασμένη στα κινεζικά!

    Και άντε να μεταφράσεις στα μανδαρίνικα ένα ποίημα για το Μοναστηράκι.

     

    Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα που γνώρισε ο Σι Τζινπίνγκ ήταν όντως ένα ποίημα: λιακάδα, άδειοι δρόμοι, ελάχιστη κίνηση, βόλτες στην Ακρόπολη. Αλλο τι υπέστημεν εμείς οι υπόλοιποι…

  • Προλετάριοι όλων των λαών μετανοείτε! Ο Κουτσούμπας και η Γιάννα υπό το «βλέμμα» του Λένιν

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου, ως Σιδηρά Κυρία του «Ελλάδα 2021» συνέχισε τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ετσι, μετά τη συνάντησή της με τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα, σειρά πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας – την επίσκεψή της στα γραφεία του ΚΚΕ ανακοίνωσε η ίδια με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter.

    Λογικά ο σύντροφος γραμματέας θα ενημέρωσε την κυρία Αγγελοπούλου ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες και άλλα τέτοια, ωστόσο απ’ όλη τη συνάντηση αυτό που αξίζει είναι η φωτογραφία που κυκλοφόρησε:

     

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ δίπλα του η κυρία Αγγελοπούλου, μπροστά τους πορτοκαλαδίτσα και από πάνω τους ο Λένιν, ο Τσε και ο Φιντέλ.

    Είναι μια εικόνα της Ελλάδας και αυτή. Παραφράζοντας τον ποιητή που έλεγε πως «αν αποσυνθέσεις την Eλλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά ένα αμπέλι κι ένα καράβι», αν αποσυνθέσεις την ελληνική πολιτική θα σου μείνει μια Γιάννα, ένας Λένιν και μια πορτοκαλάδα. Προλετάριοι όλoυ του κόσμου μετανοείτε, που θα έλεγε και ο Βλαδίμηρος.

     

    Βέβαια δεν χρειάζεται να μας σοκάρει έτσι το παραπάνω ενσταντανέ. Εκκρεμεί, βλέπετε, η συνάντηση της Γιάννας με τον Γιάνη. Εκτός από τη δυσκολία να χωρέσουν σε ένα κάδρο δύο τεράστια «εγώ», λογικά θα γίνει υπό το βλέμμα ενός πορτρέτου της Δανάης…




text
  • Ανασχηματισμός; Ε, ναι. Μάλλον χρειάζεται


    29 Μαρτίου 2024, 09:39