• «Ομολογώ ότι έφυγα ενθουσιασμένος από το γραφείο του Αδωνι» λέει ο Νίκος Καρανίκας

    Για τους ύμνους του Αδωνι Γεωργιάδη στον περίφημο Νίκο Καρανίκα, άλλοτε σύμβουλο στρατηγικής του πρωθυπουργού της χώρας, όταν το αξίωμα αυτό κατείχε ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανώς τα ξέρετε. To cut a long story short, ο υπουργός Ανάπτυξης, σε ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, εξήρε τον ρόλο που έπαιξε στο όλο project ο κ. Καρανίκας και παραδέχτηκε το λάθος της ΝΔ που μιλούσε για μπάφους.

     

    Πώς όμως αντέδρασε ο κ. Καρανίκας; Το περιέγραψε σε συνέντευξή του στην αντικυβερνητική εφημερίδα «Δημοκρατία» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Παπαθανασίου:

     

    Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Σας πήρε ο Αδωνις Γεωργιάδης τηλέφωνο. Τι σας είπε ακριβώς;

     

    «Ήμουν στο γραφείο, χτυπάει το τηλέφωνο και μου λέει μια κυρία «μισό λεπτό να σας συνδέσω με τον υπουργό». Επαθα ένα déjà vu (ντεζά βου). Είχα να το ακούσω αυτό από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ξαφνιάστηκα. Ηταν και ο ίδιος πολύ διστακτικός στην αρχή, αλλά από τον φόβο μην τυχόν στο άκουσμα της φωνής τού κλείσω το τηλέφωνο, μου είπε κατευθείαν: “Έχω κάνει λάθος, μην ασχολείσαι με αυτό, φύγε από τη Θεσσαλονίκη και έλα τώρα να μιλήσουμε”».

     

    Πρώτη του κουβέντα, «έχω κάνει λάθος»;

     

    «Εντελώς. Και ιδίως, μου είπε, “με σένα”. Ομολογώ ότι δεν μου βγήκε κανένας εγωισμός εκείνη την ώρα. Ξαφνιάστηκα. “Κοιτάξτε να δείτε, κύριε υπουργέ”, του λέω. “Στον ενικό” μου λέει. “Δεν είμαι στη Θεσσαλονίκη”, συνεχίζω, “αλλά πολύ κοντά στο γραφείο σας”. “Ελα τώρα” μου απαντά. Του λέω “θα ενημερώσω και θα έρθω”. Ενημέρωσα τον πρόεδρο (τον Τσίπρα), ο οποίος αμέσως μου είπε “να πας”. Ξέρετε, ο κ. Γεωργιάδης δεν με ήθελε για να πιούμε μπίρες και καφέδες, αλλά για ένα πρότζεκτ που το είχαμε εισαγάγει εμείς. Και πήγα. Ομολογώ ότι έφυγα ενθουσιασμένος».

     

    Σας γοήτευσε ο Αδωνις;

     

    «Δεν είναι ότι με γοήτευσε ο κ. Γεωργιάδης. Συνάντησα όμως ένα καλό και οργανωμένο περιβάλλον. Ηταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, οι οποίοι ήταν απολύτως ενήμεροι για το τι πρέπει να αντιμετωπίσουν σχετικά με την κάνναβη. Αλλά δεν ήξεραν πώς. Γι’ αυτό και με κάλεσαν. Αυτό που με συγκίνησε είναι ότι ήρθαν και μου είπαν “δεν το έχουμε”. Εγώ τον ενημέρωσα ότι είχα ήδη έναν χρόνο που ασχολούμουν με το υπουργείο του, με τον πρώτο του γ.γ. τον κ. Καλλίρη, ο οποίος με φώναξε και μου ζήτησε βοήθεια».

     

    Λίγο μετά, ο κ. Καρανίκας πήρε μια ωραία πάσα από τον δημοσιογράφο:

     

    Ο κ. Γεωργιάδης είναι από τους πρώτους που έκαναν τη στροφή και στις Πρέσπες και τώρα με τη φαρμακευτική κάνναβη. Πιστεύετε ότι είδε το φως το αληθινό ή έχει κάποια ιδιοτέλεια;

     

    «Για τις Πρέσπες καλύτερη συμφωνία δεν θα έβρισκε. Για την κάνναβη, μπήκε και ένα πράγμα έφεγγε. Δεν ήταν τυφλός. Ναι, λοιπόν, είδε το φως το αληθινό. Και να σας πω κάτι; Αν ο Αδωνις ήθελε να επωφεληθεί οικονομικά από αυτό το πρότζεκτ, δεν θα φώναζε εμένα. Γιατί συνέβαλα τόσο ώστε να γίνει ο νόμος που να μην αφήνει κανένα παράθυρο… Οπότε πιστεύω ότι ο κ. Γεωργιάδης θέλει να προχωρήσει το πρόγραμμα. Εξάλλου, δεν μπορεί να κάνει πίσω. Οταν έχουν έρθει τόσες εταιρείες, τι θα κάνει, θα τις διώξει;»

     

    Είναι τόσο μεγάλη επένδυση όσο λένε; Για τι ποσά μιλάμε;

     

    «Είναι τεράστια. Πρέπει να πάτε στην Καλιφόρνια ή και στο Ισραήλ να δείτε τι γίνεται. Το 2017 οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι σε όλο τον κόσμο οι επενδύσεις στην κάνναβη τα επόμενα χρόνια θα αγγίξουν τα 250 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, αν είχε προχωρήσει το πρότζεκτ, θα τολμούσα να πω ότι θα μπορούσε να τα πάρει όλα. Τώρα, σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του 2019, εκτιμώ ότι η επένδυση θα φτάσει άμεσα με τις υπάρχουσες αιτήσεις τα 2 δισ. ευρώ».

  • Ο Βορίδης λέει ότι εκείνος δεν θα τηλεφωνούσε ποτέ στον Καρανίκα

    Βέβαια, δεν ήταν σύμφωνοι όλοι στην κυβέρνηση με αυτήν την προσέγγιση του Αδωνι Γεωργιάδη με τον Νίκο Καρανίκα. Ενας εξ αυτών ήταν ο άλλοτε συνοδοιπόρος του στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, ο νυν υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

     

    Ο οποίος κ. Βορίδης βγήκε στον ΣΚΑΪ, στους «Αταίριαστους» Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, το πρωί της Παρασκευής και όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι διαφώνησε ανοιχτά με τον κ. Γεωργιάδη και ότι αυτή η διαφωνία έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ότι αυτός δεν θα τηλεφωνούσε ποτέ στον συγκεκριμένο πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα.

     

    «Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Εχω πει τις απόψεις μου στο υπουργικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα, αυτό αποτελεί μια νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμοδίων υπουργών. Νομίζω ότι συζητήθηκε, ή συζητείται, ή ψηφίστηκε –δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται κιόλας στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο– επομένως δεν έχω να πω κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό», είπε αρχικά όταν ρωτήθηκε, σαν να ήθελε να το προσπεράσει.

     

    Στην παρατήρηση ότι εξέφρασε τη διαφωνία του στο υπουργικό συμβούλιο, απάντησε κάπως αμήχανα:

     

    «Στα συλλογικά όργανα, όπως ξέρετε… Οταν συμμετέχει κάποιος στα συλλογικά όργανα, λέει την άποψή του στα συλλογικά όργανα. Από εκεί και πέρα δεν θα συνεχίζεται αενάως αυτή η συζήτηση… Δεν είναι και θεσμικά σωστό. Αποτελεί την πρωτοβουλία των συγκεκριμένων υπουργών και κυρίως ο Αδωνις το παίρνει πάνω του αυτό. Εχει την άποψη την οποία ουσιαστικά διατυπώνει με το νομοσχέδιό του και από κει και πέρα προχωράει…».

     

    Στην ερώτηση αν θα τηλεφωνούσε στον κ. Καρανίκα, απάντησε: «Δεν θα τηλεφωνούσα».

  • Ο Αδωνις δήλωσε στη Βουλή ότι θα ξεκινήσει άμεσα γυμναστήριο

    Και για να κλείσουμε τα του Αδωνι Γεωργιάδη, να μεταφέρουμε κάτι που είπε από τη Βουλή.

     

    O κ. Γεωργιάδης έχει διάδρομο για τρέξιμο-βάδην στο σπίτι του. Το ξέρουμε από εκείνο το αξέχαστο βίντεο που είχε φτιάξει προεκλογικά (βλέπε παλαιότερη Βαβέλ, εδώ). Ομως τώρα λέει ότι θα γραφτεί στο γυμναστήριο. Και μάλιστα το ανακοινώνει από το ιερό βήμα της Βουλής.

     

    Γιατί τέτοια ζέση από τον υπουργό Ανάπτυξης να γραφτεί σε γυμναστήριο; Για να στηρίξει τον κλάδο, όπως είπε.

     

    Ολα ξεκίνησαν από μια επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τη στήριξη των γυμναστηρίων που επλήγησαν από το παρατεταμένο lockdown.

     

    Απαντώντας στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αξιολογείται ως πρωτεύον θέμα η στήριξη στα ενοίκια των γυμναστηρίων, όπως έγινε με το λιανικό εμπόριο και την εστίαση. Εξέφρασε, επίσης, τη συμφωνία του στην πρόταση του κ. Κεγκέρογλου να υπάρξει, έστω και μερικώς, η δυνατότητα αναστολής εργαζομένων στα γυμναστήρια, για να μπορέσουν να μπουν σιγά-σιγά και ομαλά στον οικονομικό τους κύκλο. Αυτά, διευκρίνισε, δεν είναι μόνο πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά συνολικά της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών πρωτίστως, αλλά και του υπουργείου Εργασίας.

     

    Αλλά επειδή αυτά δεν αρκούν και στην επισήμανση του κ. Κεγκέρογλου ότι τα γυμναστήρια συμβάλλουν στη σωματική και ψυχική μας υγεία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, μετά και την προσωπική του περιπέτεια, η οποία απαιτεί φυσικοθεραπεία, θα εγγραφεί αμέσως σε γυμναστήριο και συμπλήρωσε:

     

    «Θα καλέσω και τους συμπολίτες μας να το κάνουν (…) Τα γυμναστήρια χρειάζονται τη δική μας συμμετοχή, πολύ πέραν της δικής μας ωφέλειας. Πρέπει να τα στηρίξουμε. Δεν φτάνουν τα μέτρα του κράτους. Πρέπει να σπάσουμε τη συνήθεια να πέφτει η κίνησή τους το καλοκαίρι, διότι αυτό θα είναι κρίσιμο για τη επιβίωσή τους».

  • Οταν ο βουλευτής Σπανάκης αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία ως «γειτονική χώρα»

    Γενικά οι κυβερνητικοί τις δίνουν τις συνεντεύξεις τους και δεν το λυπούνται, αλλά τα τελευταία 24ωρα δεν ήταν καλά για να βγαίνεις στα mass media.

     

    Μία ήταν ο Χάρης Θεοχάρης που είπε να βγει στο «HARDtalk» του BBC και έσπασε τα μούτρα του (βλέπε χθεσινή Βαβέλ, εδώ). Eπειτα ήταν ο Βασίλης Σπανάκης, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, που είπε να βγει στο αντιπολιτευόμενο Kontra Channel, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη. Ούτε κι αυτό πήγε καλά.

     

    Τούτο διότι, κληθείς σε ένα σημείο (στο 1:25:00 του video) να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Σπανάκης αρνείτο να ψελλίσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία και άρχισε να επαναλαμβάνει αόριστα περί «γειτονικής χώρας».

     

    «Ποιας χώρας, κ. Σπανάκη;» τον ρώτησε σε ένα σημείο η δημοσιογράφος. «Πώς τη λένε;». «Ποια είναι, θα μας πείτε;».

     

    Αλλά ο φιλότιμος κυβερνητικός βουλευτής, εκεί: η γειτονική χώρα και η γειτονική χώρα.

     

    «Αυτό είναι το ερώτημά σας κυρία Γιάμαλη;» ρώτησε κάποια στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ. «Ναι», του απάντησε, αλλά η εκπομπή πέρασε και το όνομα της… γειτονικής μας χώρας δεν βγήκε από τα χείλη του.

     

    Ετσι, ακολούθησε ένα ωραίο hashtag #γειτονική_χώρα στο Twitter και η ιστορία απέκτησε και την ιλαρή της διαδικτυακή διάσταση.

     

    Ομως, δεδομένου ότι δεν ζούμε στον χώρο του θεάτρου, με το «Βόρεια Μακεδονία» να είναι το νέο «Μακμπέθ», αυτή η άρνηση του κ. Σπανάκη να αποδεχτεί τη διεθνή πραγματικότητα, προφέροντας έστω δύο λέξεις, είναι ένα θέμα.

     

    Διότι όχι μόνο υπενθυμίζει ότι κάποια πράγματα στη ΝΔ δεν τα έχουν λύσει μέσα τους, αλλά και αποδεικνύει ότι ορισμένοι συνεχίζουν να λειτουργούν ως μια ηχώ της διχαστικής ρητορικής του 2018, όταν διάφοροι «μακεδονομάχοι» έβγαιναν και φώναζαν περί προδοτικής συμφωνίας.

     

    Εκτός και αν όντως ζούμε στον χώρο του θέατρου…




text
  • Γίνεται της κακομοίρας παγκοσμίως ή είναι η ιδέα μας;


    3 Δεκεμβρίου 2024, 23:00