675
Κλοπ και Χέντερσον αποχωρούν απογοητευμένοι μετά την ήττα | Action Images via Reuters/Carl Recine

Αχ, βρε Λίβερπουλ..

Sportscaster Sportscaster 5 Μαρτίου 2019, 11:28
Κλοπ και Χέντερσον αποχωρούν απογοητευμένοι μετά την ήττα
|Action Images via Reuters/Carl Recine

Αχ, βρε Λίβερπουλ..

Sportscaster Sportscaster 5 Μαρτίου 2019, 11:28

Το πρωί της 3ης Ιανουαρίου η Λίβερπουλ ήταν πρωταθλήτρια εν αναμονή. Πήγαινε να συναντήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, στο «Ετιχαντ», με προβάδισμα επτά βαθμών. Ακόμη και με ισοπαλία, θα ήταν απίθανο να χάσει αυτόν τον τίτλο – απωθημένο 29 ετών. Ηταν αήττητη στην Πρέμιερ Λιγκ και -το κυριότερο- έδειχνε άτρωτη.

Για ακόμη μια φορά, όμως, ο Γιούργκεν Κλοπ απέτυχε σε έναν «τελικό». Το ball-boy του «Γκούντισον Παρκ» δεν είχε άδικο (από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια). Ο γερμανός προπονητής έχει παράδοση στην κατασκευή εξαιρετικών ομάδων, που στα πιο καθοριστικά ματς «τα θαλασσώνουν». Το χειρότερο -για τους «Κόκκινους»- είναι πως εκείνη η ήττα (2-1) από τους «Πολίτες» του Πεπ Γκουαρντιόλα υπήρξε η απαρχή μιας αντίστροφης πορείας για τους δυο διεκδικητές του θρόνου στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Δυο μήνες αργότερα (μετά και το 0-0 της περασμένης Κυριακής στο ντέρμπι με την Εβερτον) η Λίβερπουλ έχει πέσει από την πρώτη θέση και βρίσκεται ένα βαθμό πίσω από τη Σίτι. Στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές μέτρησε τέσσερις ισοπαλίες (με τη Λέστερ, τη Γουέστ Χαμ, τη Γιουνάιτεντ και την Εβερτον), ενώ οι περσινοί πρωταθλητές έκαναν επτά νίκες. Απομένουν εννέα αγώνες, και η Λίβερπουλ μπαίνει στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος χωρίς να έχει άλλα ντέρμπι μπροστά της. Αλλά, κακά τα ψέματα, το μομέντουμ έχει περάσει στο απέναντι στρατόπεδο.

Αλλωστε τη Λίβερπουλ, που ανέκαθεν ήταν απρόβλεπτη σαν τη ρουλέτα, δεν την τρομάζουν τα ντέρμπι. Χρόνια τώρα κερδίζει τα πιο δύσκολα παιχνίδια και, στη συνέχεια, χάνει βαθμούς στα εύκολα, απέναντι σε χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους. Και «φτου κι απ’ την αρχή». Ο σπουδαίος Κλοπ έκανε φοβερή δουλειά. Επανέφερε στο «Ανφιλντ» τη χαρά και την αισιοδοξία. Διόρθωσε ακόμη και την αμυντική λειτουργία της ομάδας, που είχε καταντήσει ανέκδοτο. Ενα πράγμα, μόνο, δεν κατάφερε ο γερμανός αναμορφωτής των «Reds»: να τους απαλλάξει από τον αυτοκτονικό τους ιδεασμό.

Η κορυφή εξακολουθεί να ζαλίζει τον δημοφιλή αγγλικό σύλλογο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί αυτό το «μπλακ-άουτ»; Οι επιθετικοί της Λίβερπουλ έχουν σκοράρει μόλις σε δύο από τα τελευταία πέντε παιχνίδια. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο σούπερ-σταρ της ομάδας, έχει πετύχει ένα γκολ σε έξι ματς. Στο κυριακάτικο ντέρμπι του «Γκούντισον Παρκ» είχε δυο τρεις σημαντικές ευκαιρίες – και τις έχασε με τρόπο ασυνήθιστο για την κλάση του. Για πρώτη φορά από τότε που πάτησε το πόδι του στο «Ανφιλντ» αποτυγχάνει να σκοράρει σε τρία διαδοχικά ματς πρωταθλήματος. Πλέον, οι χαφ δεν παράγουν πολλές φάσεις. Τι ειρωνεία! Η Λίβερπουλ έχει αποφύγει την κατάρρευση χάρη στην άμυνα και τον τερματοφύλακά της, που μέχρι πρότινος ήταν οι πιο μεγάλες της «πληγές». Δεν έχει δεχθεί γκολ για πέντε παιχνίδια στη σειρά.

Ο Κλοπ δείχνει ανήμπορος να διορθώσει τα πράγματα – αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό. Δεν είναι ο προπονητής που θα «βγάλει στη σέντρα» τους παίκτες του, και τον τελευταίο καιρό επικαλείται απίθανες δικαιολογίες έπειτα από κάθε αποτυχία. «Ηταν ένα ντέρμπι απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο και ο αέρας φυσούσε από κάθε κατεύθυνση. Ιδίως όταν η μπάλα παιζόταν ψηλά, επηρέαζε το ματς…», τόνισε στην flash interview μετά την ισοπαλία με την Εβερτον. Ο άνεμος έφταιγε και για τον αποκλεισμό από τη Γουλβς στο Κύπελλο. Παλαιότερα τον είχε πειράξει ο αγωνιστικός χώρος, που ήταν πολύ στεγνός. Στο πρόσφατο ντέρμπι του «Ολντ Τράφορντ»… το τερμάτισε. Εριξε την ευθύνη για την ισοπαλία στους αλλεπάλληλους τραυματισμούς ποδοσφαιριστών… της Γιουνάιτεντ.

Η Λίβερπουλ είναι… μανούλα στο να χάνει τίτλους «μέσα από τα χέρια της». Οπως εκείνο το καταραμένο απόγευμα της 27ης Απριλίου 2014, που ένα γλίστρημα του Τζέραρντ οδήγησε στην ήττα από την Τσέλσι και «χάρισε» το Πρωτάθλημα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι σημερινές συνθήκες μοιάζουν πιο πολύ με εκείνες του 2008-2009. Η καλύτερη Λίβερπουλ της εξαετίας Μπενίτεθ απώλεσε το πολυπόθητο τρόπαιο με μόλις δυο ήττες, εξαιτίας των πολλών ισοπαλιών που είχε παραχωρήσει. Το πήρε η Γιουνάιτεντ με τέσσερις βαθμούς διαφορά και ισοφάρισε (18-18) τις κατακτήσεις της μεγάλης της αντιπάλου. Η Λίβερπουλ είχε κάνει Χριστούγεννα στην κορυφή, όπως κι εφέτος, όμως στο τέλος έμεινε με άδεια χέρια.

Μπορεί να ξανασυμβεί το 2019, ακόμη και με μόλις μια ήττα; Οι οπαδοί της, που ανυπομονούν να ξαναζήσουν μέρες του 1990, πίστεψαν πολύ σε αυτή την υπέροχη ομάδα του «Κλόπο». Δικαίως. Τώρα, όμως, βλέπουν τους εφιάλτες του παρελθόντος να επανέρχονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...