533
Πέπλο αφρικανικής σκόνης θα καλύψει τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, πιθανώς ακόμη και βορειότερα | Theodore Manolopoulos / SOOC

Αυλαία Μαρτίου με θερμοκρασίες καλοκαιριού έως και 30 βαθμούς Κελσίου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 13:55
Πέπλο αφρικανικής σκόνης θα καλύψει τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, πιθανώς ακόμη και βορειότερα
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Αυλαία Μαρτίου με θερμοκρασίες καλοκαιριού έως και 30 βαθμούς Κελσίου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2024, 13:55

Κάτω από βαρύ πέπλο της αφρικανικής σκόνης θα παραμείνει η χώρα τις επόμενες ημέρες (με μία σύντομη εκτόνωση του φαινομένου το Σάββατο) μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας – συνθήκες που ευνοούν την ασυνήθιστη για την εποχή άνοδο και διατήρηση της θερμοκρασίας 4 με 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή.

Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει 27 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, 28 έως και 30 στην Κρήτη και 27-28 βαθμούς στη Βοιωτία, θερμοκρασίες υψηλές για την περίοδο που διανύουμε και οι οποίες δείχνουν να επιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η συγκέντρωση αφρικανική σκόνης που από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα καλύψει ολόκληρα τα Βαλκάνια και πιθανώς περιοχές ακόμη βορειότερα, θα συνοδεύεται από σύντομες τοπικές λασποβροχές και ενισχυμένους νοτιάδες στα πελάγη.

Αναλυτικά, την Πέμπτη, αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία στα βόρεια και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα γρήγορα από τα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, οπότε ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα θαλάσσια 6 τοπικά στα νότια 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά τους 19 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 21 με 24 και τοπικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βορειοανατολικά. Από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στο κεντρικό και το ανατολικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ιδια εικόνα –γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους– και το Σάββατο, με την ορατότητα και πάλι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στα βορειοανατολικά και το κεντρικό Αιγαίο έως το μεσημέρι.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 4 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Νέα άνοδος του υδράργυρου όμως  προβλέπεται την Κυριακή. 

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στα βορειοανατολικά και το κεντρικό Αιγαίο έως το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 τοπικά 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...