525
| George Vitsaras / SOOC

«Αυγή»: Με 24ωρες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 22:50
|George Vitsaras / SOOC

«Αυγή»: Με 24ωρες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 22:50

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας που εκδίδει την «Αυγή» αλλά και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασταλεί η έκδοση του ημερήσιου φύλλου της ιστορικής εφημερίδας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της.

Μετά τις ανακοινώσεις που τους έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε έκτακτη συνέλευση, παρουσία εκπροσώπων των σωματείων των εργαζομένων στον Τύπο, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Η απεργία αφορά τόσο την εφημερίδα όσο και το site της «Αυγής», ενώ δεν αναμένεται να εκδοθεί το κυριακάτικο φύλλο, το οποίο θα συνεχίσει να εκδίδεται κατά τη διοίκηση.

«Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην Ιστορία: στη χούντα» αναφέρει εισαγωγικά η ανακοίνωση της συνέλευσης των εργαζομένων.

Οι συντάκτες του κειμένου που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως δεν έλαβαν καμία δέσμευση από τους ιθύνοντες της Κουμουνδούρου για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, παρά τις αρχικές διαρροές ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Αντίθετα, αυτό που ελέχθη από εκπρόσωπο της διοίκησης είναι ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το κυριακάτικο φύλλο».

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως η απόφαση του «λουκέτου» για το ημερήσιο φύλλο «είναι πολιτική», δεδομένου ότι η εκδότρια εταιρεία «είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε».

Κριτική διατυπώνεται, βέβαια, και προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμέσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα».

Στη δική της ανακοίνωση, νωρίτερα, η εταιρεία υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη καθώς οι πωλήσεις του ημερήσιου φύλλου «Αυγής» δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως ενώ προανήγγειλε την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας «avgi.gr» (περισσότερα εδώ).

Η ΕΣΗΕΑ μίλησε από την πλευρά της για «ξαφνικό θάνατο» της ιστορικής εφημερίδας ο οποίος «αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων» και ζήτησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η ανακοίνωση για την απεργία

Σε επόμενη ανακοίνωση των σωματείων, με την οποία γνωστοποιείται η απεργία για το διάστημα 26-27 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται ευθέως ως υπεύθυνος για τη δυσάρεστη εξέλιξη:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει τη λειτουργία του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 26 Ιουνίου έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης, 27 Ιουνίου 2024 στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” και στην ιστοσελίδα “avgi.gr”.

Τα Δ.Σ. ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για αναστολή έκδοσης του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ” και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σωματεία των εργαζομένων στην εφημερίδα, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά θέματα που αφορούν στους εργαζομένους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς Τύπου στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...