Μέσα σε 20 ημέρες ο Λευτέρης Αυγενάκης κατάφερε κάτι σπάνιο στην πολιτική –και όχι για τους καλύτερους των λόγων: κατάφερε να διανύσει την τεράστια απόσταση από μόνιμος υπουργός της κυβέρνησης σε βουλευτή που αποπέμπεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου από την ΚΟ του ΝΔ, στη σκιά του επεισοδίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και της επίθεσης κατά εργαζομένου στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ. Αυγενάκης.
Ο κ. Αυγενάκης ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ως τις 14 Ιουνίου, οπότε, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τέθηκε εκτός. Τώρα είναι και εκτός ΚΟ της ΝΔ. Μολονότι ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό, οι εξηγήσεις που έδωσε, τόσο στον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη στον οποίο παραπέμφθηκε με βάση το σχετικό κομματικό πρωτόκολλο, όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος απαίτησε προσωπικά να ενημερωθεί για το συμβάν, δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε φορτωμένο πρόγραμμα από τα ξημερώματα της Τετάρτης (επιθεώρηση στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ και έπειτα επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας), παρέπεμψε το θέμα του κ. Αυγενάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα για διαγραφή του βουλευτή. Πλέον η ΝΔ αριθμεί 157 βουλευτές. Οι δε ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 12, άρα είναι η… πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη, πίσω από το ΚΚΕ και πάνω από τη Νέα Αριστερά.
Το περιστατικό στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ. Αυγενάκης συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο «Ελ. Βενιζέλος» και αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ήρθε στη δημοσιότητα αποκαλυπτικό βίντεο, με τον πρώην υπουργό να επιτίθεται σε υπάλληλο του αεροδρομίου, επειδή ο τελευταίος ήθελε να τηρήσει τους κανόνες και να μην επιτρέψει στον αργοπορημένο να επιβιβαστεί.
Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης ζήτησε, βέβαια, δημόσια συγγνώμη, αλλά επέμεινε ότι είναι «ανακρίβειες» και «υπερβολές» οι αναφορές ότι χειροδίκησε κατά του εργαζομένου –ισχυρίστηκε ότι… απλώς επιχείρησε να αρπάξει το τηλέφωνο από τα χέρια του υπαλλήλου, προκειμένου να επικοινωνήσει προσωπικά με τον προϊστάμενό του και να επιβάλει την επιβίβασή του.
Στην περίπτωση του κ. Αυγενάκη, ο οποίος βρισκόταν στην Κρήτη και έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα, τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή κλήθηκε για εξηγήσεις τόσο από τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη –με άλλες διαγραφές (πχ. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου τον Οκτώβριο του 2021) δεν είχαν υπάρξει τέτοιες μέριμνες– όσο και από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε τον κ. Αυγενάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με αίτημα τη διαγραφή του, με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν και να προεξοφλούν ότι η Επιτροπή απλώς θα επικύρωνε την προεδρική εισήγηση –το μόνο που απέμενε ήταν η επίσημη ανακοίνωση, η οποία, η αλήθεια είναι ότι άργησε κάπως: πήγε 5 μ.μ. για να αναγνωστεί στη Βουλή η σχετική επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τασούλα για τη διαγραφή του κ. Αυγενάκη από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.
Είναι επίσης ενδιαφέρον, αν όχι περίεργο, ότι συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ για θέμα που αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα όχι ακριβώς τον τομέα της αρμοδιότητάς της. Η εν λόγω Επιτροπή απέπεμψε τον κ. Αυγενάκη από την ΚΟ, όχι όμως και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου παραμένει μέλος, παρά την απαράδεκτη συμπεριφορά του στο «Ελ. Βενιζέλος».
Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, χαρακτήρισε «απόλυτα σεβαστή» την απόφαση του κ. Μητσοτάκη για τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ. Ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβερνητική παράταξη.
Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή.
Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.
Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να…
— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) July 3, 2024
Στον κ. Αυγενάκη επιβλήθηκαν και διοικητικές κυρώσεις από τη Βουλή. Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι επιβλήθηκε μομφή για ανάρμοστη συμπεριφορά στον κ. Αυγενάκη και απαγόρευση συμμετοχής στις εργασίες της Βουλής για τις επόμενες 15 ημέρες.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε σχολιάσει, σε συνέντευξή του στον ANT1: «Δεν νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών το συγκεκριμένο βίντεο» και είχε ξεκαθαρίσει πως «λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις».
Σε δε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Αυγενάκη ο κ. Μαρινάκης είχε πει με νόημα: «Ας ακούσουμε πρώτα τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια και επειδή τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουμε πολλοί, είναι αποφάσεις που πολλές φορές, ειδικά στα συντεταγμένα κόμματα, ακολουθούν μια δομή και μια διαδικασία συγκεκριμένη, όταν έρθει η στιγμή των εξηγήσεων θα έχετε άμεση ανταπόκριση από εμάς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News