595
Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Τώρα δήλωσε ανοιχτός σε debate υπό όρους | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ασύμμετρη επίθεση Παπανδρέου στον Ανδρουλάκη: Τον κατηγόρησε για το 2012, ενώ έγινε γραμματέας το ’13

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 09:36
Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή. Τώρα δήλωσε ανοιχτός σε debate υπό όρους
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ασύμμετρη επίθεση Παπανδρέου στον Ανδρουλάκη: Τον κατηγόρησε για το 2012, ενώ έγινε γραμματέας το ’13

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2021, 09:36

Τον Γιώργο Παπανδρέου επέλεξε να βγάλει στον τηλεοπτικό αέρα του ο ΣΚΑΪ, το βράδυ της Δευτέρας, την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, όπου ο πρώην Πρωθυπουργός κατετάγη δεύτερος, πίσω από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον τηλεοπτικό χρόνο του για να επιτεθεί κατά του αντιπάλου του στον β’ γύρο, κατηγορώντας τον για διάφορα, ακόμα και για πράγματα για τα οποία ο κ. Ανδρουλάκης εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να ευθύνεται –μάλλον ο πολιτικός πολιτισμός που επέδειξαν έως τώρα οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ δεν είναι και τόσο στέρεος.

Μιλώντας σε ειδική εκπομπή του ΣΚΑΪ για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε κατ’ αρχάς θετικός για ντιμπέιτ με τον κ. Ανδρουλάκη «με επάρκεια χρόνου» για ελεύθερη συζήτηση –ως γνωστόν, αυτές τις απαιτήσεις είχε επικαλεστεί ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ για να δικαιολογήσει την απουσία του από την τηλεμαχία της 29ης Νοεμβρίου με όλους τους υποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δύο φιναλίστ αναμένεται να έχουν συνάντηση με την ΕΡΤ για να συζητήσουν το αν και πώς θα γίνει το ντιμπέιτ πριν από τον β’ γύρο.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις του κ. Ανδρουλάκη σε πολλά θέματα, ούτε τη πραγματική ιδεολογική του τοποθέτηση. «Δεν ξέρω πού τοποθετείται ιδεολογικά. Ρωτήστε τον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε, θέτοντας παράλληλα το θέμα της ακέφαλης ΚΟ λόγω του ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής: «Δεν θα μπορούσα να εκπροσωπήσω τον κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή, γιατί δεν γνωρίζω ποιες είναι οι θέσεις του για να τον εκπροσωπήσω».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το κόμμα έχει να δώσει μάχες, τόσο στη κοινωνία όσο και στο κοινοβούλιο. «Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα» είπε και υποστήριξε ότι «εμένα δεν θα με ήθελαν. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορώ να επαναπατρίσω ψηφοφόρους, η δε ΝΔ γιατί θα έχει απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση με τον δικό μου τρόπο, χωρίς φωνασκίες».

Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι επιχείρησε να περιγράψει τον κ. Ανδρουλάκη ως «άνθρωπο των μηχανισμών» και ως παλαιοκομματικό, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα περί ανανέωσης που αντιπροσωπεύει η ενδεχόμενη ανάδειξη ενός πολιτικού 42 ετών στην ηγεσία.

«Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος το προσεχές καλοκαίρι θα κλείσει αισίως τα 70 του χρόνια.

«Δεν το πιστεύω καθόλου», εξήγησε. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το OpenGov, μια νέα πρακτική. Εφερα τη Διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στη διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη όπως είναι οι γενικοί γραμματείς και οι διοικητές μεγάλων οργανισμών», προσέθεσε, για να καταγγείλει ακολούθως ότι «μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, δύο το ΠΑΣΟΚ, ένα ο κ. Κουβέλης. Δηλαδή, ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη, αυτά παλεύω μια ζωή».

Μόνο που ο κ. Παπανδρέου υπέπεσε σε ένα σφάλμα. Η τρικομματική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά την οποία ανέφερε, ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 και όπως έχει καταγγελθεί, όντως υπήρξε νομή θέσεων σε αναλογία 4-2-1. Ο κ. Ανδρουλάκης, όμως, ανέλαβε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2013…

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πήρε ένα ποσοστό ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα να αποσυρθεί από τον Β’ γύρο της επόμενης Κυριακής, λέγοντας ότι του έχει ζητηθεί πολλές φορές να παραιτηθεί στο παρελθόν, αλλά, όπως τόνισε, «έχει παράδοση ευθύνης» να δώσει τη μάχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...