319
Ενα γιγάντιο ποτάμι λάσπης έχει παρασύρει αμέτρητα σπίτια στην πόλη Ντέρνα των 85.000 ψυχών | Social media

Ασύλληπτη τραγωδία στη Λιβύη: 10.000 αγνοούμενοι – γειτονιές ολόκληρες βυθισμένες στη λάσπη

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 16:22
Ενα γιγάντιο ποτάμι λάσπης έχει παρασύρει αμέτρητα σπίτια στην πόλη Ντέρνα των 85.000 ψυχών
|Social media

Ασύλληπτη τραγωδία στη Λιβύη: 10.000 αγνοούμενοι – γειτονιές ολόκληρες βυθισμένες στη λάσπη

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 16:22

Οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη έχουν προκαλέσει τον θάνατο «τεράστιου» αριθμού ανθρώπων που ανέρχεται σε χιλιάδες: αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR), διαψεύδοντας τα επίσημα στοιχεία που είχε δώσει νωρίτερα η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο απολογισμός είναι ακόμα ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς» προς το παρόν, είπε. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε ο ίδιος.

«Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

Η κακοκαιρία «Daniel» έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι πόλεις του Αλ Μπάιντα και της Ντέρνα (Δάρνη) καθώς και το τουριστικό θέρετρο της Σούσα, στα παράλια απέναντι από την Κρήτη.

Σε κύκλο οι περιοχές που επλήγησαν με ιδαιίτερη σφοδρότητα από τις πλημμύρες στη Λιβύη

Ιδίως στην Ντέρνα, παραθαλάσσια πόλη 85.000 κατοίκων, οι μαρτυρίες και εικόνες που μεταδόθηκαν περιγράφουν έναν γιγάντιο εφιάλτη λάσπης.

Οι βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel» προκάλεσαν την κατάρρευση δύο φραγμάτων με συνέπεια πολλά σπίτια, γειτονιές ολόκληρες, να παρασυρθούν ως τη θάλασσα.

Οι εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Ahrar TV είναι τρομακτικές.

Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...