330
Κόσμος σε παραλία της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία προσπαθεί να βρει λίγη δροσιά εν μέσω καύσωνα | EPA/JASON OÂ’BRIEN

Ασχημα τα μαντάτα των μετεωρολόγων για το 2023: Θα είναι από τα θερμότερα έτη στα χρονικά

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 13:26
Κόσμος σε παραλία της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία προσπαθεί να βρει λίγη δροσιά εν μέσω καύσωνα
|EPA/JASON OÂ’BRIEN

Ασχημα τα μαντάτα των μετεωρολόγων για το 2023: Θα είναι από τα θερμότερα έτη στα χρονικά

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 13:26

Δύσκολη χρονιά προβλέπεται για τον πλανήτη μας το 2023, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι μία από τις πιο θερμές στα χρονικά.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι οι θερμοκρασίες θα είναι 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από όταν ξεκίνησε η κλιματική αλλαγή λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δηλαδή από τη Βιομηχανική Εποχή.

Οπως σημειώνει ο Guardian, αν οι υπολογισμοί τους αποδειχθούν σωστοί, αυτή θα είναι η δέκατη στη σειρά χρονιά που οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα έχουν ανέβει τουλάχιστον έναν βαθμό Κελσίου πάνω από τις αντίστοιχες της προ-βιομηχανικής περιόδου, το 1850-1900, .

Προς το παρόν, το πιο ζεστό έτος από το 1850 είναι το 2016, τη χρονιά ενός μεγάλου «Ε Νίνιο» στον Ειρηνικό, το φυσικό φαινόμενο που υπερθερμαίνει τον πλανήτη.

Ο επικεφαλής μακροπρόθεσμων προγνώσεων του βρετανικού Met Office, Ανταμ Σκίφ, είπε ότι το 2023 μπορεί να μην σπάσει αυτό το ρεκόρ, καθώς δεν υπάρχει Ελ Νίνιο, όμως βάσει όλων των προγνωστικών μοντέλων και της αύξησης των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων, θα είναι σίγουρα πολύ ζεστό.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τα τρία τελευταία χρόνια έχουν επηρεαστεί από ένα παρατεταμένο «Λα Νίνια» (φαινόμενο αντίστροφο του Ελ Νίνιο), επισήμανε ο Νικ Ντάνστοουν, επιστήμονας της βρετανικής ΕΜΥ.

«Για τον νέο χρόνο, το μοντέλο μας δείχνει ότι το Λα Νίνια τελειώνει και επανέρχονται τα θερμότερα ύδατα στον τροπικό Ειρηνικό, κάτι που αναμένεται να ανεβάσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε σχέση με το 2022», είπε.

Μπορεί η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να είναι στον ένα βαθμό Κελσίου, όμως σε πολλές περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως στον Αρκτικό Κύκλο, όπου σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο, έχει ανέβει αρκετούς βαθμούς, τονίζουν οι ειδικοί.

Η πρόβλεψη του βρετανικού Met Office για την μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κυμαίνεται από 1,08 έως 1,32 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Πέρυσι, οι αντίστοιχες προβλέψεις της υπηρεσίας έπεσαν έξω, αλλά δυστυχώς για την ανθρωπότητα ήταν χαμηλότερες από ό,τι συνέβη τελικά: η πρόβλεψη ήταν για 1,09 βαθμούς Κελσίου, αλλά από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, καταγράφηκε αύξηση 1,16 βαθμών Κελσίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...