418
Νοσοκόμα ετοιμάζει δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Προσοχή στην σπατάλη, γιατί... | REUTERS/Jon Nazca

AstraZeneca: Ούτε οι μισές δόσεις στην ΕΕ για το α’ τρίμηνο!

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 21:05
Νοσοκόμα ετοιμάζει δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Προσοχή στην σπατάλη, γιατί...
|REUTERS/Jon Nazca

AstraZeneca: Ούτε οι μισές δόσεις στην ΕΕ για το α’ τρίμηνο!

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 21:05

Στον αέρα τινάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι είναι τουλάχιστον αφερέγγυα.

Την Τρίτη, αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει στο Reuters ότι η εταιρεία τελικά δεν θα παραδώσει ούτε τις μισές δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους (εδώ), δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Την ίδια ημέρα η εταιρεία διαβεβαίωσε με ανακοίνωση Τύπου ότι στοχεύει να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, οι μισές εκ των οποίων θα προέλθουν από εργοστάσιά της εκτός της Ευρώπης.

Πασκάλ Σοριό REUTERS/Brenda Goh

Δύο μέρες αργότερα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι τελικά δεν θα παραδοθούν ούτε οι μισές από τις δόσεις και για το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. «Προσπαθούμε να παραδώσουμε 40 εκατομμύρια εμβόλια στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις συνολικά 90 εκατομμύρια δόσεις που προβλέπει η σύμβαση γι’ αυτούς τους μήνες.

Το προσπαθούμε βέβαια δεν σημαίνει ότι τελικά θα τα καταφέρει. Η δήλωση αυτή είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ΕΕ, η οποία έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στους εμβολιασμούς, έχει πιέσει επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

«Είμαι απογοητευμένος επειδή η μικρότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού επηρέασε την ικανότητά μας να παραδώσουμε», επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο Σοριό, όπως γράφει το Reuters.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Σοριό πρόσθεσε ότι η AstraZeneca «αισιοδοξεί ότι η παραγωγή της θα αυξηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο». Με βάση τη σύμβασή της με την ΕΕ θα πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Ιούνιο 180 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Δεσμεύσεις…

Νωρίτερα την Πέμπτη ο επικεφαλής του εργοστασίου της εταιρείας στην Ιταλία Λορέντσο Βίτουμ, διαβεβαίωσε ότι η AstraZeneca θα παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρώπη εντός του δεύτερου τριμήνου.

«Η AstraZeneca συμπεριφέρεται σαν αναξιόπιστος πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το να λάβουμε αξιόπιστα στοιχεία από αυτήν την εταιρεία παραμένει πρόκληση», είπε η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εσθερ ντε Λάνγκε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Βίτουμ είπε για την Ιταλία ότι θα λάβει περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου (αρχικά είχαν συμφωνηθεί 8 εκατομμύρια) και άλλα 20 εκατομμύρια κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News