440
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic

AstraZeneca: «Οι φήμες ίσως έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 10:15
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic

AstraZeneca: «Οι φήμες ίσως έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 10:15

Την εκτίμηση ότι όσοι επιστήμονες και πολιτικοί επέκριναν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό και σπίλωσαν τη φήμη του «ίσως να σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», εξέφρασε μιλώντας στο BBC ο σερ Τζον Μπελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα και ανάπτυξη του σκευάσματος.

«Εχουν βλάψει τόσο πολύ τη φήμη του εμβολίου, με τρόπο που επηρέασε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι πολιτικοί και επιστήμονες δεν θα πρέπει να είναι περήφανοι για τη στάση τους.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2020 και περίπου οι μισοί ενήλικες της χώρας είχαν κάνει δύο δόσεις. Ωστόσο, δεν έπαιξε τον ίδιο σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία χορήγησης της τρίτης, ενισχυτικής δόσης, καθώς από τις 37 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις που χορηγήθηκαν στη Βρετανία, μόνο οι 48.000 αφορούσαν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τον Απρίλιο του 2021, μόλις τέσσερις μήνες από την κυκλοφορία του εμβολίου, η χορήγησή του συνδέθηκε με τη δημιουργία σπάνιων θρόμβων στο αίμα και θρομβοεμβολικά επεισόδια, κυρίως σε γυναίκες και άτομα νεαρής ηλικίας.

Ετσι, οι σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης συνέστησαν να χορηγείται ως εναλλακτική λύση στις ηλικίες κάτω των 30 ετών. Τα ίδια δεδομένα οδήγησαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να σταματήσουν τη χορήγησή του ή να το χορηγούν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που έχουν υψηλότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αρχικά θεωρήθηκε ιστορία επιτυχίας και χαρακτηρίστηκε «δώρο της Βρετανίας στον κόσμο», καθώς σχεδιάστηκε για να είναι φθηνό και διαθέσιμο σε χαμηλό κόστος.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, ήταν πολύ εύκολο στη μεταφορά και την αποθήκευση, καθώς μπορούσε να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία απλού ψυγείου και δεν απαιτούσε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.

Διευκρινίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν εγκρίθηκε ποτέ στις ΗΠΑ, ενώ αποσύρθηκε μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλυσιδωτή αντίδραση

Πάντως, μπορεί ο σερ Τζον Μπελ να μιλά για «φήμες», οι ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Κάρντιφ στη Βρετανία και της Αριζόνα στις HΠΑ, όμως, κατάφεραν να δείξουν με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μία πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου, το οποίο πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχει και το ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως καταλήγει στον σχηματισμό επικίνδυνων για τη ζωή θρόμβων (εδώ). Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων.

Ωστόσο, την περίοδο εκείνη, που δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα εμβολίων για τον κορονοϊό, το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν όντως απαραίτητο και αναμφισβήτητα σώθηκαν χιλιάδες ζωές από τη χορήγησή του, ακόμη και αν ελάχιστοι άνθρωποι, σε σχέση με όσους το έκαναν, έχασαν τη ζωή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...