292
Πούτιν και Τσουμπάις τις παλιές, καλές εποχές | ΕΡΑ

Ασθένεια Τσουμπάις: Σπάνια νόσος ή μήπως… ρωσική δηλητηρίαση;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 21:30
Πούτιν και Τσουμπάις τις παλιές, καλές εποχές
|ΕΡΑ

Ασθένεια Τσουμπάις: Σπάνια νόσος ή μήπως… ρωσική δηλητηρίαση;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 21:30

Ο Ανατόλι Τσουμπάις, 67 ετών, πρώην στενότατος συνεργάτης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που διαφώνησε με τη «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία και εγκατέλειψε τα πάτρια, νοσηλεύεται με αιφνίδιο νευρολογικό σύνδρομο στην Ιταλία. Η Repubblica εξιστόρησε τα καθέκαστα.

Ο Τσουμπάις έκανε πολυτελείς διακοπές στο φημισμένο θέρετρο της Σαρδηνίας Κόστα Σμεράλντα όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα: «Δεν νιώθω πια τα χέρια και τα πόδια μου» είπε στη γυναίκα του. «Δεν μπορώ να κουνηθώ». Και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα έδειξαν σύνδρομο Guillain-Barré, όμως στους καχύποπτους εμφιλοχώρησε και η ιδέα της δηλητηρίασης. Και είναι λογική τέτοια καχυποψία, δεδομένου του παρελθόντος του ανδρός αλλά και της σχετικά πρόσφατης νευροτοξικής δράσης ρώσων κατασκόπων στη Βρετανία (υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ, το 2018).

Η… απόδραση του Τσουμπάις από τη Ρωσία στην Ιταλία, τον περασμένο Μάιο, έγινε μέσω Τουρκίας και Ισραήλ. Μέχρι τώρα περνούσε τον καιρό του μεταξύ Τοσκάνης και Σαρδηνίας, και τις τελευταίες ημέρες έπαιρνε τα μπάνια του στην Κόστα Σμεράλντα. Ηταν υγιής. Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίστηκαν τις προάλλες.

«Ξαφνικά μου συνέβη» είπε ο ίδιος στους θεράποντες ιατρούς παρουσία της συζύγου του Αντβότια Σμιρνόβα. «Αρχισαν να δυσκολεύομαι στην κίνηση των άκρων». Οι γιατροί φρόντισαν για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο επειδή φοβήθηκαν ότι τα ζωτικά όργανά του μπορεί να κατέρρεαν. Ειδοποίησαν και την αστυνομία.

Ετσι ειδικό κλιμάκιο του Εγκληματολογικού αποτελούμενο από άνδρες με ειδικές στολές έκανε εξετάσεις, και τα αποτελέσματα αναμένονται.  Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι ο Τσουμπάις πάει καλύτερα, συνεπώς τα πάντα υποδηλώνουν Guillain-Barré. Η υγεία του Ρώσου δεν κινδυνεύει.

Η υποψία ωστόσο επιμένει και αυτή, κυρίως επειδή τα περιστατικά με τους Γιούσενκο, Λιτβινένκο, Ναβάλνι και Αμπράμοβιτς είναι και αυτά πρόσφατα. Δείχνουν όλα τους ότι «η δηλητηρίαση είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πράκτορες του Πούτιν για να απαλλαγούν από αντιπάλους» έγραψαν οι Ιταλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...