721
Η Στεφανίδη σε μια από τις προσπάθειές της στον τελικό του Μονάχου | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στεφανίδη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 23:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2022, 23:56
Η Στεφανίδη σε μια από τις προσπάθειές της στον τελικό του Μονάχου
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στεφανίδη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 23:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/08/2022, 23:56

Ηταν μια βραδιά που η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κάποιο καιρό να ζήσει —από εκείνη την περίοδο που ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του επί κοντώ. Ηταν μια βραδιά στο Μόναχο που η 32χρονη πρωταθλήτρια θύμισε τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016), την χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια του Λονδίνου (2017), την χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης του Βερολίνου (2018).

Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν για ώρα αλάνθαστη: πέρασε με την πρώτη τα 4,40 μ., τα 4,55 μ., τα 4,65 μ., τα 4,70 μ. και τα 4,75 μ. (καλύτερη επίδοσή της εφέτος), κατατροπώνοντας μία μία τις αντιπάλους της και εξασφαλίζοντας με χαρακτηριστική άνεση μια θέση στο βάθρο σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Η Μούρτο από τη Φινλανδία και η Σούτεϊ από τη Σλοβενία πέρασαν και αυτές τα 4,75 μ. αλλά είχαν αποτυχημένες προσπάθειες και έτσι η μάχη για τα μετάλλια πήγε στα 4,80 μ.

Εκεί, η Βίλμα Μούρτο, η οποία ως εκείνη την ώρα ήταν δεύτερη, πέρασε το ύψος, η Σούτεϊ απέτυχε, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη είχε μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια —έτσι η επιλογή ήταν μία: να ανέβει ο πήχης πιο ψηλά, στα 4,85 μ. για να διεκδικήσει το χρυσό.

Σε αυτό το ύψος όμως η ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν τα κατάφερε. Είχε ήδη ξεπεράσει τον εαυτό της. Και το ασημένιο μετάλλιο είναι μια τεράστια επιτυχία.

Ρεκόρ μεταλλίων σε Πανευρωπαϊκό

Η Κατερίνα Στεφανίδη μετρά πλέον τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, κάτι που έχει πετύχει μόνο εκείνη στην Ιστορία του άλματος επί κοντώ. Αν και ήθελε όσο τίποτε άλλο ένα τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) έκανε λόγο για «επανεκκίνηση στην καριέρα της» με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Μόναχο.

«Είμαι πολύ χαρούμενη για το τέταρτο σερί μετάλλιο. Αισθάνομαι σαν ένα νέο ξεκίνημα, όπως όταν όλα άρχισαν στη Ζυρίχη με το ασημένιο το 2014. Μία επανεκκίνηση με ένα ασημένιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήρθαμε για να κάνουμε καλύτερη επίδοση στη σεζόν,» δήλωσε αρχικά στην κάμερα της ΕΡΤ.

Η Μούρτο και η Στεφανίδη πανηγυρίζουν (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Και συνέχισε: «Για ακόμη μια φορά οι συνθήκες δεν με ευνόησαν. Θεωρούσα αντίπαλο τη Σλοβένα (την Τίνα Σούτεϊ), αλλά η Φινλανδή (Βίλμα Μούτο) δεν επηρεάστηκε από τις συνθήκες, αφού ήταν πιο μεγαλόσωμη. Νομίζω έκανε τον αγώνα της ζωής της, με 20 πόντους ατομικό ρεκόρ. Όταν έρχεσαι σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, στόχος είναι το βάθρο. Τα πήγαν καλά και τα παιδιά που δεν πήραν μετάλλιο. Η Σούτεϊ τραυματίστηκε στα δοκιμαστικά. Έκοψε το χέρι της βαθιά και τώρα πάει στο νοσοκομείο για ράμματα. Της είπα “πώς κατάφερες και αγωνίστηκες;” Και στα χαμηλά ύψη ανέβηκε ο μέσος όρος. Σε σχέση με το πόσο κακές ήταν οι επιδόσεις φέτος, σήμερα έγινε… Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Καταλαβαίνω τη Μούρτο, που είχε κάνει κι αυτή παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ, είχε δείξει καλά στοιχεία. Την είχα δει στο Γιουτζίν. Είναι πολύ ψηλή, μεγαλόσωμη, με μεγάλα κοντάρια, πολύ υπολογίσιμη για το μέλλον».

Για τα τέσσερα μετάλλια που έχει κατακτήσει σε Ευρωπαϊκό, η Κατερίνα Στεφανίδη και για το… ταλέντο στην Ελλάδα, απάντησε: «Δεν ξέρω αν είναι απίστευτο. Νομίζω γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα στα τεχνικά αγωνίσματα. Ακόμη και στο βάδην, το οποίο είναι αντοχής, αλλά θεωρώ το πιο τεχνικό από τα αγωνίσματα αντοχής. Γι’ αυτό βγαίνουν η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Μίλτος Τεντόγλου».

Η Στεφανίδη ευχαρίστησε εν συνεχεία τις εταιρείες που την στηρίζουν για να σχολιάσει για το κοινό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου: «Οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι στην κατανόηση του στίβου, έχουν εκτίμηση και ήθελαν να με ξαναδούν στην κορυφή. Όταν έχεις ένα μεγάλο πρωτάθλημα στη χώρα σου, θέλεις το καλύτερο».

Τέλος, μιλώντας για τα πλάνα της για το μέλλον, η Κατερίνα Στεφανίδη τόνισε: «Είμαι λίγο κουρασμένη. Ίσως η σωστή λέξη είναι συναισθηματικά. Το 2020 ήταν ολυμπιακή χρονιά, το 2021 επίσης, φέτος υπήρχαν δύο πρωταθλήματα, του χρόνου υπάρχει το Παγκόσμιο και πάμε ξανά σε ολυμπιακή χρονιά. Όταν ξεκινήσαμε την προπόνηση, ο Μιτς με ρώτησε “ποιος είναι ο στόχος;” Του είπα “να μην πονάω”. Έτσι ξεκινήσαμε την προετοιμασία. Αυτή είναι μια σωστή χρονιά. Φαίνεται ίσως η λίγο λιγότερη προπόνηση, ίσως φαίνεται στο μυαλό και όχι σωματικά. Δεν θεωρώ ότι είμαστε πίσω στο σώμα. Πετύχαμε τοn στόχο μας, να φτάσουμε σχεδόν στο τέλος και να μην έχω τραυματισμό. Ελπίζω να πάω στο Παγκόσμιο, να είμαι υγιής και να βγάλω την καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με αυτές που είχα τα τελευταία τρία χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...