536
| REUTERS / INTIME NEWS/CreativeProtagon

Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 10:29
|REUTERS / INTIME NEWS/CreativeProtagon

Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 10:29

Εν μέσω της δυσμενούς γεωπολιτικής συγκυρίας, όπως αυτή καθορίζεται από τους συνεχιζόμενους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και με την Ανατολική Μεσόγειο να έχει καταστεί ξανά για την αμερικανική διπλωματία σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέπτεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου την Ουάσινγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Στην ατζέντα των δύο ανδρών θα κυριαρχήσουν η προώθηση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντονι Μπλίνκεν θα έχει μόλις επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με την Ουάσινγκτον να εντείνει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς.

Μετά τις διμερείς επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο πέμπτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτείων, όπου και θα συζητηθούν τα μείζονα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών και οι επενδύσεις, θέματα ενέργειας, αλλά και εν συνόλω όλες οι προκλήσεις που οι δύο σύμμαχες χώρες αντιμετωπίζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Στρατηγικός Διάλογος πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και πέραν της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αγορά των F-35 αλλά και την παραχώρηση περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα, αποτυπώθηκαν η ισχυρή σχέση και οι σταθεροί δεσμοί των δύο εθνών, αλλά και το κοινό όραμά τους για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ο Στρατηγικός Διάλογος θα επισφραγιστεί με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, όπου και θα καταγράφεται η βούληση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών να εμβαθύνουν την πολυεπίπεδη συνεργασία τους, η οποία –όπως συνηθίζουν να λένε στην Αθήνα– είναι ανεξάρτητη και δεν ετεροκαθορίζεται από τρίτους παράγοντες.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Γεραπετρίτης θα συζητήσει στο Wilson Center με τον Τζον Κέρι, απερχόμενο Ειδικό Απεσταλμένο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα, ενόψει και της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Ocean) που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα περιγράψει τις προτεραιότητες της Ελλάδας, με ειδική αναφορά τόσο στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο ζήτημα της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, εν μέσω των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, χώρα με τον μεγαλύτερο παγκοσμίως εμπορικό στόλο, θα συμμετέχει τόσο επιτελικά όσο και στο πεδίο με τη φρεγάτα «Υδρα» στην ευρωπαϊκή αποστολή «Aspides», η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης στις 19 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, όπου και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μόλις λίγες μετά το ταξίδι της νέας προσωπικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στην Αθήνα, όπου και συζητήθηκε η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με βάση τις προβλέψεις περί Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2025-26, ενώ θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...