391
H πεντάχρονη Μπριτζέτ Μέλο λαμβάνει τη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στις δοκιμές που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βόρεια Καρολίνα | Shawn Rocco/Duke University/Handout via REUTERS

Σημείο καμπής: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί ακόμα και πεντάχρονων παιδιών στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 07:16
H πεντάχρονη Μπριτζέτ Μέλο λαμβάνει τη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στις δοκιμές που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βόρεια Καρολίνα
|Shawn Rocco/Duke University/Handout via REUTERS

Σημείο καμπής: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί ακόμα και πεντάχρονων παιδιών στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 07:16

Ο Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε «σημείο καμπής» στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα κομβικό σημείο και μια απόφαση που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο: οι ΗΠΑ αρχίζουν τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, μετά την απόφαση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Λίγα 24ωρα μετά το πράσινο φως που έδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA), το βράδυ της Τρίτης συστήθηκε να αρχίσει ο εμβολιασμός από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο δημόσιο οργανισμό δημόσιας υγείας των ΗΠΑ· επρόκειτο για το τελευταίο βήμα που απαιτείτο προκειμένου να ξεκινήσει η νέα φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, πολυαναμενόμενη για πολλούς γονείς.

Εκτιμάται ότι 28 εκατομμύρια ανήλικοι μπορούν πλέον να λάβουν τις δόσεις τους.

«Αυτό θα επιτρέψει να τελειώσει η πολύμηνη ανησυχία των γονιών και θα μειώσει την έκταση στην οποία τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό σε άλλους», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Σήμερα, περάσαμε ένα σημείο καμπής στη μάχη του έθνους μας» εναντίον της πανδημίας, πρόσθεσε, κατά το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ψήφισε ομοφώνως υπέρ της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν ενδεχομένως ακόμη και από την 3η Νοεμβρίου.

Τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων. Μεγάλο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε σε σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο, ιδιαίτερα νεαρών ανδρών.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι πρέπει να υπογράψει τις συστάσεις προτού οι αρχές αρχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο σε παιδιά.

Την περασμένη Παρασκευή, η FDA ενέκρινε τη χορήγηση δόσης 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου Pfizer σε μικρά παιδιά. Το αρχικό εμβόλιο που χορηγήθηκε σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω είναι 30 μικρογραμμάρια.

Στην αρχή της συνάντησης, η Ουαλένσκι είπε ότι οι νοσηλείες παιδιών αυξήθηκαν ραγδαία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος μολύνσεων που προκάλεσε η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.

Ο κίνδυνος της Covid-19 «είναι πολύ υψηλός και πολύ καταστροφικός για τα παιδιά μας και πολύ υψηλότερος από ό,τι για πολλές άλλες ασθένειες για τις οποίες εμβολιάζουμε τα παιδιά», είπε.

Η διευθύντρια των CDC τόνισε ότι το κλείσιμο των σχολείων είχε επιζήμιες κοινωνικές και ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά.

«Ο εμβολιασμός παιδιών έχει τη δύναμη να μας βοηθήσει να τα αλλάξουμε όλα αυτά», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...