552
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ ψήφισε, βέβαια, Μπάιντεν όταν πήγε στο εκλογικό κέντρο του Μπρονξ. Ωστόσο είναι από τους Δημοκρατικούς που διαφωνούν με τη νηφάλια, κεντρώα γραμμή του | REUTERS/Andrew Kelly

Αρχίζει πόλεμος «φυλών» στην ενδοχώρα των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 14:44
Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ ψήφισε, βέβαια, Μπάιντεν όταν πήγε στο εκλογικό κέντρο του Μπρονξ. Ωστόσο είναι από τους Δημοκρατικούς που διαφωνούν με τη νηφάλια, κεντρώα γραμμή του
|REUTERS/Andrew Kelly

Αρχίζει πόλεμος «φυλών» στην ενδοχώρα των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 14:44

Γλεντούν όλοι οι Δημοκρατικοί με την καρδιά τους τη μεγάλη νίκη του Τζο Μπάιντεν; Ενδεχομένως όχι, αν πιστέψουμε τις αναφορές διαφόρων διεθνών Μέσων. Διότι κάποιοι εξ αυτών φοβούνται τη μετεκλογική περιθωριοποίησή τους, αφού το κόμμα τους σκοπεύει να κυβερνήσει με αυστηρή σύνεση, χωρίς να τους κάνει πλάτες στις ακρότητες και σφίγγοντάς τους τα λουριά.

Ο Μπάιντεν θα βαδίσει στην κεντρική λεωφόρο της πολιτικής και όχι στα ρείθρα των ομβρίων, λένε όλες οι αναλύσεις, μάλιστα θα απλώσει χέρι φιλίας και συνεργασίας στους σοβαρούς Ρεπουμπλικανούς, ώστε να αποκατασταθούν η ευρυθμία του πολιτεύματος και το διεθνές κύρος της χώρας.

Ομως, ποιοι είναι αυτοί οι «λοξοί» Δημοκρατικοί που διαμαρτύρονται; Ολοι όσοι ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Μάσιμο Γκάτζι αποκαλεί με τον υπερβολικό (ακόμη και αστείο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) όρο «ριζοσπαστική Αριστερά».

Δηλαδή οι νεαροί και οι νεαρές βουλευτές και πολιτευτές που συντάσσονται πίσω τη νεαρή επίσης βουλευτή της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

Ο γερο-Μπέρνι (Σάντερς), «πατριάρχης» όλων των παραπάνω μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, προεκλογικώς πάτησε φρένο για λογαριασμό τους και έβαλε στους ίδιους τον κατάλληλο πάγο, ώστε να μη χαθούν (υπερβολικά πολλοί) ψήφοι από τον μαξιμαλισμό και τις βερμπαλιστικές εξαλλοσύνες τους. Τώρα όμως, το κόμμα νίκησε. Αρα ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η περίεργη «εκεχειρία» στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, γράφουν οι Ιταλοί. Ιδίως μετά τις απώλειες που καταγράφονται στη Βουλή.

Καθώς ο Μπάιντεν καλεί και τη συντηρητική παράταξη να αποκαταστήσει τη γαλήνη και την ενότητα στις ΗΠΑ, οι «ριζοσπάστες ενοχλούνται», και οι εσωκομματικές διαφορές φουντώνουν. Ε, καλά. Και τι θα κάνουν οι «ριζοσπάστες»; Θα φύγουν από το κόμμα για να επιχειρήσουν εισοδισμό αλλού (και πού); Αυτό αποκλείεται. Σε πρώτη φάση, πάντως, αντιδρούν ερμηνεύοντας διαφορετικά τις όποιες απροσδόκητες κομματικές απώλειες. Δεν φταίμε εμείς, είπε η Οκάσιο-Κορτέζ στους New York Times, για τη χασούρα.

Ο δημόσιος καβγάς για τις απώλειες στο Κογκρέσο θα είναι ο πρώτος στη σειρά, οι επόμενοι μήνες θα αναδείξουν και άλλα πεδία αντιπαράθεσης. Οι απώλειες, κυρίως στην επαρχία, είναι αποτέλεσμα της ρητορικής περί «δημοκρατικού σοσιαλισμού» και των αιτημάτων για επιβολή οικονομικής ασφυξίας στην αστυνομία καταγγέλλουν οι κεντρώοι Δημοκρατικοί.

«Δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη σοσιαλιστής ή σοσιαλισμός. Χάσαμε ψήφους εξαιτίας αυτών» δήλωσε η βουλευτής Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ από τη Βιρτζίνια. Η Οκάσιο-Κορτέζ, απαντώντας, είπε ότι φταίει η κακή οργάνωση του κόμματος και η έλλειψη στρατηγικής, ωστόσο στο CNN κατέβασε κάπως τους τόνους λέγοντας ότι «είναι ανεύθυνο να ρίχνουμε βενζίνη στις ήδη υπάρχουσες κομματικές εντάσεις».

Τα επόμενα πεδία αντιπαραθέσεων των διαφόρων φατριών μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ θα αφορούν το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα καταρτίσει ο Μπάιντεν, δηλαδή πόσα και ποια υπουργεία θα πάρει καθεμιά, τις νομοθετικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, κ.ά.

Οι αριστερόστροφοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι «το κατεστημένο και οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί» πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις υποδείξεις από την «αριστερή» πτέρυγα, καθώς «δεν κατάφεραν τίποτε περισσότερο από το να μεταδώσουν ένα μήνυμα κατά του Τραμπ». Το κόμμα, λένε, χρειάζεται να μεταδώσει ένα ισχυρότερο μήνυμα για την οικονομία, ενώ πρέπει και να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες.

Ο βουλευτής Ρο Χάνα, από την Καλιφόρνια, υπερασπίστηκε τους συναδέλφους του της αριστερής πτέρυγας λέγοντας ότι είναι «φυσιολογικό» και «υγιές» να υπάρχουν διαφωνίες σε ένα κόμμα που απευθύνεται σε όλους τους Αμερικανούς, ωστόσο παραδέχεται ότι στις 3 Νοεμβρίου οι Δημοκρατικοί, και έως ένα ποσοστό, εισέπραξαν αγανάκτηση από το εκλογικό σώμα για τα πολεμικού χαρακτήρα συνθήματα εναντίον της αστυνομίας, όπως και επιφυλακτικότητα για τα οικονομικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...