341
Ηδη καταρτίζονται οι λίστες για τα ραντεβού των κατοίκων | INTIMEnews

Αρχίζει ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 13:29
Ηδη καταρτίζονται οι λίστες για τα ραντεβού των κατοίκων
|INTIMEnews

Αρχίζει ο οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2021, 13:29

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον οριζόντιο εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό εως 10.000.

Ηδη συμπληρώνονται οι σχετικές λίστες για το κλείσιμο των ραντεβού, με στόχο τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Covid-free νησιών πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου.

Καθοριστικός για την υλοποίηση του σχεδίου, ο μεγάλος αριθμός δόσεων εμβολίων της Johnson & Johnson και της Pfizer (περίπου 1,2 εκατ. επιπλέον δόσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία)  που θα φθάσουν στη χώρα μας το προσεχές διάστημα, μέχρι και τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι ήδη 18 νησιά είναι επισήμως Covid-free από τον περασμένο Μάρτιο, με τους κατοίκους τους να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις ή τουλάχιστον μία.

«Εχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια και επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθεύονται εμβόλια, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους τους πληθυσμούς σε μία φορά, έχοντας ως σκοπό να είναι σε θέση να δεχτούν τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί και είναι πλήρως προστατευμένοι», είχε δηλώσει σχετικά (εδώ) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, o οποίος ωστόσο, σε εκείνη τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» της 4ης Απριλίου είχε πει ότι στα 25 νησιά άνω των 5.000 κατοίκων «υπάρχουν μόνιμα εμβολιαστικά κέντρα με συνεχή εφοδιασμό και ο εμβολιασμός ακολουθεί το πρόγραμμα της υπόλοιπης χώρας».

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο σχεδιασμός άλλαξε και επεκτείνεται και για τα νησιά με έως 10.000 κατοίκους.

Τα νησιά όπου είχε γίνει η 1η δόση έως τις 6 Μαρτίου ήταν: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα.

Ενω εκείνα όπου είχε ολοκληρωθεί και η 2η δόση: Καστελόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Κάστος.

Πλέον τα νησιά που μπαίνουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή:

Ανδρος  9.128
Τήνος  8.699
Ικαρία  8.431
Λέρος  7.915
Κάρπαθος  6.709
Σκιάθος  6.619
Σκόπελος  5.041
Μήλος  4.966

Στο πρόγραμμα εμβολιασμών στα νησιά έως 5.000 κατοίκους είχε αναφερθεί προ ημερών και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, διευκρινίζοντας ότι αφορά 69 νησιά όπου η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Πλέον η στρατηγική διευρύνεται και στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000, κάτι που θα συμβάλλει γενικότερα στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...