381
| ΙΝΤΙΜΕnews

Αρχή Βουρλιώτη: Διαδρομές «μαύρου» χρήματος σε νυχτερινά μαγαζιά από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2024, 11:32
|ΙΝΤΙΜΕnews

Αρχή Βουρλιώτη: Διαδρομές «μαύρου» χρήματος σε νυχτερινά μαγαζιά από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2024, 11:32

Στις τσέπες επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο κατέληξαν τρία εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Οπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η Αρχή Βουρλιώτη εντόπισε διαδρομές «μαύρου» χρήματος από συγκεκριμένους λογαριασμούς που χειρίζονταν δύο ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, με αποδέκτες ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής προέκυψαν ενδείξεις για τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων, μεταξύ αυτών της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά πληροφορίες, η τελευταία ύποπτη διαδρομή εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Με εντολή του κ. Βουρλιώτη δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία πέντε επιχειρηματιών-ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων – ένας εκ των οποίων φέρεται να είχε αντίστοιχη εμπλοκή και πάλι με τον χώρο της Εκκλησίας.

Παράλληλα το πόρισμα της Αρχής διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ενημερώθηκε και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, η υπόθεση έχει βάθος οκταετίας, όταν διαπιστώθηκε ότι μεγάλα χρηματικά ποσά έφευγαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος και κατέληγαν σε λογαριασμούς συγκεκριμένων ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και εμφανίζονταν ως «επενδύσεις» σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Η κινητοποίηση της Αρχής προέκυψε μετά από το «καμπανάκι» που χτύπησε σε τράπεζες για κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Ακολούθησε έρευνα κάτω από άκρα μυστικότητα, από την οποία προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων όπως αυτές της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Αρχή Βουρλιώτη φέρεται να διαπίστωσε πως είχε υπεξαιρεθεί από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας το ποσό των τριών εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές χαρτογραφώντας τη διαδρομή του χρήματος κατέληξαν στους δυο ιερείς και σε κάποιους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων.

Οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να κληθούν το προσεχές διάστημα για εξηγήσεις προκειμένου ο εισαγγελέας να αποφασίσει σχετικά με το αν θα ασκήσει διώξεις σε βάρος τους.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση»

Σε ανακοίνωσή της για την αποκάλυψη της υπόθεσης, η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας δηλώνει πως δεν έχει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση.

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει.

Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...