Ακόμη μία φορά στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία, η Σουηδία πρωτοπορεί όσον αφορά το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης, κοινωνικής και επαγγελματικής – μιλάμε για τη γυναικεία καθιέρωση αυτή τη φορά όχι απλώς σε οποιονδήποτε ανδροκρατούμενο χώρο καριέρας, αλλά σε έναν ιδιαιτέρως απαιτητικό, σε θέση μάλιστα που προϋποθέτει γνώσεις, αντιληπτική ικανότητα και αποφασιστικότητα: στην υψηλότερη βαθμίδα του τραπεζικού συστήματος, όπου ήδη έχει δημιουργηθεί μία μικρή θηλυκή παράδοση, τιμητική για τη σκανδιναβική χώρα.
Η τράπεζα Handelsbanken επέλεξε την 56χρονη Καρίνα Ακερστρομ ως διευθύνουσα σύμβουλό της, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μεγάλων τραπεζών της Σουηδίας που έχουν επικεφαλής τους γυναίκες.
Η Μπριγκίτε Μπόνεσεν κουμαντάρει εδώ και δύο χρόνια το τιμόνι της τράπεζας Swedbank και η Μπέριτ Μπέρινγκ ηγείται του ισχυρού τραπεζικού υποκαταστήματος της Danske Bank στη Σουηδία, ενώ η Ανίκα Φάλκενγκρεν μόλις έκλεισε τον επιτυχημένο δωδεκαετή κύκλο της ως επικεφαλής της τράπεζας Seb.
Παρά ταύτα, το τρίο των γυναικών στις υψηλότερες θέσεις του σουηδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μία αξιέπαινη εξαίρεση ακόμη και για αυτήν την ίδια την πρωτοποριακή χώρα της Σκανδιναβίας, γράφει η ιταλική La Repubblica.
Διότι η Σουηδία είναι μεν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τον όρο «δικαίωμα στην πατρότητα», έχει ένα κοινοβούλιο όπου το 43,6% των βουλευτών είναι γυναίκες, έχει επικεφαλής τής Εκκλησίας της μία γυναίκα, αλλά στον επιχειρηματικό κόσμο εξακολουθεί η κυριαρχία των ανδρών, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οπότε, συμπεραίνει η εφημερίδα, τρεις γυναίκες στο τιμόνι τριών τραπεζών δεν φέρνουν την άνοιξη – ωστόσο είναι σημαντική εξέλιξη. Τα καλά λεφτά πάντως είναι πάντα στην Αμερική, που κερδίζει «και το Οσκαρ μισθών σε αμερικανίδες CEO» όπως γράφει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News