710
Το γηροκομείο Αγία Σκέπη |

Αρση τραπεζικού απορρήτου για το γηροκομείο στα Χανιά – συνελήφθη νοσηλευτής

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 10:04
Το γηροκομείο Αγία Σκέπη
|

Αρση τραπεζικού απορρήτου για το γηροκομείο στα Χανιά – συνελήφθη νοσηλευτής

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 10:04

Στη σύλληψη νοσηλευτή από το γηροκομείο με τους δεκάδες νεκρούς μέσα  σε διάστημα 12 μηνών, στα Χανιά, προχώρησαν οι αρχές αργά το βράδυ το Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νοσηλευτής συνελήφθη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, με αφορμή διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, φέρεται να κατηγόρησε κάτω από διαδικτυακό δημοσίευμα συγκεκριμένη εργαζόμενη στο γηροκομείο, κατονομάζοντας την.

Ο νοσηλευτής κρατείται στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες αναζητούνται άλλοι δύο συνάδελφοί του.

Ολοι τους επρόκειτο να καταθέσουν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα.

Με ανακοίνωση τους οι συνήγοροι των υπευθύνων της δομής γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν από τις εισαγγελικές Αρχές να τηρηθεί μυστικότητα μέχρι και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας.

Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν το δημοτικό γηροκομείο Χανίων και το Ανουσάκειο Θεραπευτήριο Κισσάμου, εξέδωσαν οι διοικήσεις των δύο δομών.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με ανάρτησή της στα social media και η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη:

«Η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων ντροπιάζει τους Χανιώτες και τη γνωστή ευαισθησία τους για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και σε βάθος, για να αποδοθούν οι ευθύνες και σε όσους όφειλαν να παρακολουθούν την λειτουργία του γηροκομείου», τονίζει η πρώην υπουργός.

Οι καταθέσεις

Συνολικά επτά πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα για κατάθεση

«Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή 3 – 4 άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα», είπε ένας εξ αυτών. «Δούλευα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εκεί πέρα. Είχα πάει ως βοηθός νοσηλευτή. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα 5 άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά. Αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν», περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το είχα πει στην  ιδιοκτήτρια και δεν άλλαξε κάτι, συνέχισε τα ίδια. Κυρίως ήθελε να βγάλει χρήμα απ’ ότι κατάλαβα. Φανταστείτε 60 άνθρωποι να είναι μέσα και να παίρνει 800 και 1.000 ευρώ κάθε μήνα […] Ο γιατρός δεν ήρθε ποτέ να ελέγξει τους περισσότερους θανάτους.

»Είχαν έλλειψη φαγητού γι’ αυτό οι περισσότεροι δεν είχαν τόσα κιλά. Έμπαιναν με περισσότερα κιλά και μετά πάθαιναν ασιτία. Δεν έβγαζαν τρόφιμα.

»Σε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν μελανιές και χτυπήματα ερχόταν συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες».

Αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένο περιστατικό, πρόσθεσε: «Ηταν η βάρδια μου. Ξαφνικά ακούσαμε ένα γδούπο και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Η γυναίκα είχε πέσει κάτω και την σηκώσαμε. Έτρεχε αίμα από το κεφάλι γιατί είχε χτυπήσει. Επειδή είδα ότι δεν ήταν καλά είπα να πάει νοσοκομείο αλλά η υπεύθυνη μου είπε ότι δεν ξέρω από αυτά και το μόνο που έκανε ήταν να γελάσει. Δεν την πήγαν στο νοσοκομείο όπως έπρεπε.

»Την άφησαν στο έλεος του Θεού. Της έβαλαν απλά κάποιες γάζες και την επόμενη μέρα δάγκωσε την γλώσσα της κόβοντας ένα κομμάτι και την επόμενη (την Τρίτη μέρα) απεβίωσε. Πιο πριν είχαν πάρει οι συγγενείς και η ιδιοκτήτρια τους είχε πει ότι ήταν καλά ενώ η γυναίκα πέθαινε και όταν έκλεισε το τηλεφώνημα γέλασε».

«Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι οι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά για τα θλιβερά που συνέβαιναν στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ, η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας (συμβολαιογραφικές πράξεις, δωρεές κτλ).

Στη δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία ύποπτη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας ενός εκ των τροφίμων τοιυ γηροκομείου.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2010 είχε γίνει επώνυμη καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τη συγκεκριμένη μονάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ από το 2015 υπάρχει καταδικαστική απόφαση για παράνομη, χωρίς άδεια, λειτουργία του γηροκομείου.

Και όλα αυτά στη σκιά της ιδιότυπης ομερτά που είχε επιβληθεί -και λόγω πανδημίας- στο γηροκομείο, καθώς ουσιαστικά απαγορευόταν το επισκεπτήριο συγγενών των ηλικιωμένων.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών, ενδεχομένως αυτό να αποτέλεσε και «ευκαιρία» για κάποιους ώστε να αποκοπεί κάθε επικοινωνία και επαφή με τους τροφίμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...