Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, την 26η Σεπτεμβρίου, οι γερμανοί πολίτες πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη της Μπούντεσταγκ αλλά και τον άνθρωπο που διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία έπειτα από τέσσερις θητείες και 16 χρόνια στην εξουσία.
Σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα στην χώρα επικρατεί μία Wechselstimmung, μία διάθεση αλλαγής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις με πάρα πολλούς Γερμανούς να αναμένουν πως η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), το κόμμα της Μέρκελ, δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Την ίδια ώρα τα 2/3 των Γερμανών δηλώνουν πως επιθυμούν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό αλλά το CDU επέλεξε ως υποψήφιο του για την καγκελαρία έναν πολιτικό που γαλουχήθηκε υπό την ηγεσία της Μέρκελ και διαφέρει ελάχιστα από αυτήν.
Η επιλογή του Αρμιν Λάσετ, του κάθε άλλο παρά ελκυστικού πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ως εν δυνάμει διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, εκλήφθηκε από πολλούς στο κόμμα ως «εκλογική παράδοση», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Ολιβερ Μούντι, ανταποκριτής
Είναι λιγότερο δημοφιλής από τους αντιπάλους του, φέρει την ευθύνη για δύο εκλογικές ήττες του CDU στo κρατίδιό του ενώ με το που «κλείδωσε» η υποψηφιότητά του, οι Πράσινοι πήραν (προσωρινά) το προβάδισμα από την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση
Ο 60χρονος Λάσετ είναι πολύ πιο πονηρός, ανθεκτικός και ικανός από όσο δείχνει και παραμένει το φαβορί για την καγκελαρία, αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του, εξηγώντας πως η ηγεσία του CDU θεωρεί πως «αυτός ο προσηνής καθολικός από την Ρηνανία έχει περισσότερα να επιδείξει από όσα του επιτρέπουν οι επικριτές του», όπως, ακριβώς, και η Μέρκελ πριν από μία εικοσαετία. «Είναι κάπως συνεσταλμένος και αυτό σε συνδυασμό με την ευθυμία που τον διακρίνει έχει ως αποτέλεσμα να υποτιμάται εύκολα», σημείωσε πρώην κορυφαίο στέλεχος του CDU που γνωρίζει τον Λάσετ από τη δεκαετία του 1990.
Ο «Σύνδεσμος της Πίτσας»
Η πορεία του Λάσετ έως το κατώφλι της καγκελαρίας υπήρξε μακρά και ταραχώδης ενώ ο γερμανός πολιτικός αρκετές φορές ακολούθησε λάθος κατεύθυνση.
Γεννήθηκε στο Ααχεν το 1961. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός ανθρακωρυχείων ενώ η οικογένειά του ανήκε στη μεσαία τάξη.
Στην Χριστιανοδημοκρατική Ενωση
Παντρεύτηκε την πρώτη του αγάπη, ονόματι Σουζάνε, σε μικρή ηλικία και το 1991, ανέλαβε χρέη αρχισυντάκτη σε μία καθολική εφημερίδα του Ααχεν που ανήκε στον πεθερό του. Επειτα από μία τριετία εκλέχτηκε βουλευτής.
Κατά την πρώτη του θητεία στη Μπούντεσταγκ ήταν ενεργό μέλος του «Συνδέσμου της Πίτσας», μιας ομάδας νεαρών βουλευτών του CDU και των Πρασίνων που αντάλλασσαν τις απόψεις τους πίνοντας Κιάντι και τρώγοντας καρμπονάρα σε ένα ιταλικό εστιατόριο της Βόννης.
Ο Λάσετ έχασε την έδρα του στη Μπούντεσταγκ το 1998 αλλά την επόμενη χρονιά εκλέχτηκε ευρωβουλευτής ενώ μετά το τέλος της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο, το 2005, επέστρεψε στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία για να αναλάβει το υπουργείο Ενσωμάτωσης και Οικογενειών του κρατιδίου.
Ο «τούρκος Αρμιν» και το «γερμανικό όνειρο»
Ο Λάσετ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων πολιτικών της κεντροδεξιάς στη Γερμανία που αποπειράθηκε να συνθέσει «μια σύγχρονη γερμανική εκδοχή του Αμερικανικού Ονείρου», μας πληροφορεί ο δημοσιογράφος των Times.
Στο βιβλίο του «Die Aufsteigerrepublik Zuwand
Θεωρούσε και επισήμαινε πως τα παιδιά των μεταναστών – «ειδικά τα παιδιά των Gastarbeiter από την Τουρκία» – πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ευημερούν δίχως να αναγκάζονται να αποκρύπτουν την πολιτισμική τους ταυτότητα.
«Κατ’ αυτήν την έννοια, ο Λάσετ ήταν μερκελικός πριν από την Μέρκελ», γράφει ο Ολιβερ Μούντι, σημειώνοντας πως ο φιλελευθερισμός του Λάσετ όσον αφορά τους μετανάστες και τα δικαιώματα τους στη Γερμανία, ενόχλησε κάποια από τα μέλη της συντηρητικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, τα οποία τον περιγελούσαν, αποκαλώντας τον «Τούρκο Αρμιν» και «υπουργό των multiculti».
Οι φίλοι και οι συνεργάτες του Λάσετ υποστηρίζουν πως οι εν λόγω πεποιθήσεις του πηγάζουν εν μέρει από τη χριστιανική του πίστη. «Οσον αφορά αυτά τα κοινωνικά ζητήματα, ήταν αναμφίβολα πολύ πιο μπροστά από το κόμμα του», σημείωσε η Σεράπ Γκιουλέ
Μία ημέρα ο Λάσετ αποφάσισε να επισκεφτεί απροειδοποίητα τους γονείς της Γκιουλέρ, τον ανθρακωρύχο πατέρα της και την καθαρίστρια μητέρα της, οι οποίοι μετανάστευσαν στη Γερμανία από ένα μικρό χωριό της Ανατολικής Ανατολίας. «Ηταν
Ο Λάσετ, ωστόσο, κατάφερε να τον ξαφνιάσει ευχάριστα, έχοντας κατά πάσα πιθανότητα στο μυαλό του ότι στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου πολλά εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η δυσφορία της Μέρκελ
Το 2010 ο Λάσετ διεκδίκησε την ηγεσία του CDU στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αλλά ηττήθηκε. Και έπειτα από μία πενταετία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πολυτεχνείο του Ααχεν, όπου εργαζόταν ως λέκτορας Ευρωπαϊκών Πολιτικών, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε βαθμολογήσει κατά το δοκούν πολλούς από του φοιτητές του επειδή είχε χάσει τα γραπτά τους.
Eπέστρεψε δριμύτερος, ωστόσο, το 2017, κερδίζοντας τους Σοσιαλδημοκράτες στην πατρίδα του και αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία της Βόρειας – Ρηνανίας Βεστφαλίας. Κυβερνώντας συντηρητικά ή μάλλον αναμενόμενα ο Λάσετ δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας του.
Στη συνέχεια, ωστόσο, ξέσπασε η πανδημία και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπισή της ο Λάσετ επικρίθηκε έντονα, ακόμα και από την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, επειδή αποφάσισε μονομερώς να προβεί στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο κρατίδιο του. Τον περασμένο Απρίλιο σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους δήλωναν κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνησή του.
Ομως στην πραγματικότητα φαίνεται πως η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία τα πήγε καλύτερα από τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας. Ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν είναι χαμηλότερος από τον γερμανικό μέσο όρο ενώ τουλάχιστον με μία δόση κάποιου εμβολίου έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι άνθρωποι από οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία, εκτός από το μικροσκοπικό Ζάαρλαντ.
Πλέον στο CDU ευελπιστούν πως ο Λάσετ θα καταφέρει να κερδίσει τους γερμανούς ψηφοφόρους χάρη στους ταχύτατους ρυθμούς εμβολιασμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας στο πολυπληθές κρατίδιο του. Οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν πως οι γερμανοί πολίτες δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς, όταν στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων δηλώνουν πως αυτό που επιθυμούν είναι η αλλαγή.
Επιδίωξη του Λάσετ ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου είναι να αναδειχθεί ως αυτός που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της περιόδου Μέρκελ, προβαίνοντας, συγχρόνως, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όσον αφορά, για παράδειγμα, τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής βιομηχανίας και την διαδικασία ψηφιοποίησης της χώρας.
Ενας μερκελικός πολιτικός
Οσον αφορά την άσκηση πολιτικής εξουσίας, οι ομοιότητες ανάμεσα στην Μέρκελ και στον διάδοχό της στο CDU και πιθανώς και στην καγκελαρία είναι τόσο προφανείς που επισκιάζουν τις όποιες διαφορές. Κάποιες από αυτές, ωστόσο, είναι σημαντικές.
Κατά την εκστρατεία του για την ηγεσία του CDU ο Λάσετ έδωσε περισσότερη έμφαση από την προκάτοχό του στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» και δεσμεύτηκε πως δεν θα εφαρμόσει πράσινες πολιτικές που θα μπορούσαν «να απειλήσουν την ψυχή της Γερμανίας ως βιομηχανικό κράτος».
Ελαφρώς διαφορετική άποψη από την Μέρκελ έχει ο Λάσετ και όσον αφορά τη σχέση μεταξύ επιχειρείν και διακυβέρνησης. Σε ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα δέκα σημείων που παρουσίασε πέρυσι τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού απορρύθμισης (deregulation) και στοχευμένων βιομηχανικών πολιτικών, προτείνοντας την κατάργηση των όποιων γραφειοκρατικών περιορισμών επί έναν χρόνο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. «Οσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές και λαμβάνοντας υπόψη τον καθολικισμό του – όχι θρησκευτικά αλλά κοινωνικά – είναι περισσότερο Χριστιανοδημοκράτης από όσο υπήρξε η Μέρκελ», εξήγησε πηγή προσκείμενη στο κόμμα.
Η Μέρκελ και ο Λάσετ διαφέρουν και στο στιλ. Είναι αμφότεροι κάθε άλλο παρά δεινοί ρήτορες, είναι επίσης ιδιαίτερα ικανοί στις διαπραγματεύσεις και στους συμβιβασμούς αλλά ο Λάσετ είναι πολύ λιγότερο απόμακρος και ψυχρός και αμήχανος σε σύγκριση με την Μέρκελ στο πλαίσιο των επαφών και των σχέσεών του με τους απλούς πολίτες. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο προσωπικός του αριθμός τηλεφώνου εμπεριέχεται ακόμα στον τηλεφωνικό κατάλογο της πατρίδας του ενώ πολύ συχνά επιλέγει να τρώει γύρο στην αγαπημένη του ελληνική ταβέρνα στο Ααχεν.
Από σήμερα έως την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των γενικών εκλογών, υπολείπονται σχεδόν τέσσερις μήνες, οπότε είναι πολύ νωρίς ακόμα για προβλέψεις όσον αφορά την επιλογή του CDU να ποντάρει στον Αρμιν Λάσετ, ούτως ώστε να συνεχίσει να κυβερνά την Γερμανία.
Πάντως την Κυριακή οι Χριστιανοδημοκράτες πέρασαν μία σημαντική δοκιμασία, θριαμβεύοντας στη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο ο Λάσετ όσο και το CDU δέχτηκαν με ανακούφιση το γεγονός πως οι Πράσινοι το μόνον που κατάφεραν ήταν να αυξήσουν οριακά το ποσοστό τους: έλαβαν μόλις 6% (+0,8% σε σχέση με το 2016) ενώ το CDU εξασφάλισε το 35,5% των ψήφων (+5,7%).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News