Με ομόφωνη απόφασή του ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα της Σαραρέ Κχαντεμί για τη μη έκδοσή της στο Ιράν.
Την απόφαση για τη μη έκδοση της 37χρονης Ιρανής ανακοίνωσαν την Τρίτη, οι δικαστές του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Η Σαραρέ άκουσε την απόφαση κλαίγοντας και ψέλλισε «σας ευχαριστώ».
Οι ανώτατοι δικαστές διέταξαν την άρση της κράτησής της και την αποφυλάκισή της εάν δεν κρατείται για άλλη αιτία.
Η Ιρανή έχει ήδη υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Η γυναίκα πέρασε στην Ελλάδα από τα σύνορα του Εβρου, μαζί με την αδελφή της και την εξάχρονη κόρη της, ζητώντας άσυλο – σωτηρία.
Η Κχαντεμί έχει δραπετεύσει από ένα γάμο με βίαιη καθημερινότητα και πτυχές κακοποίησης, τόσο στην ίδια όσο και στη μικρή.
Συνελήφθη καθώς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα, με το Ιράν να τη ζητεί πίσω, διατυπώνοντας προς τις ελληνικές αρχές αίτημα έκδοσής της, και την ίδια να εκλιπαρεί το δικό μας «όχι» καθώς ένα τυχόν «ναι», την κάνει να φοβάται ακόμη και για την ίδια της την ύπαρξη.
Κατά την εκδίκαση του αιτήματός της, με δάκρυα στα μάτια, η Σαραρέ Κχαντεμί ενώπιον των αρεοπαγιτών, είχε ζητήσει από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας και ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ηθελε να την παντρέψει από τα 9 της».
Ακόμη, η 37χρονη, είχε αναφέρει ότι όποιος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται και είχε εξηγήσει ότι η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν κατά της κυβέρνησης και τις έστελνε σε τηλεοπτικού σταθμούς. «Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου και όποιος έχει πολιτική δράση συλλαμβάνεται».
Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, που είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης της Σαραρέ Κχαντεμί, ανακοίνωσε στο Facebook την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News