Σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία για μια συμφωνία «ένεσης» 5 δισ. δολαρίων στα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας βρίσκεται η Τουρκία. Πρόκειται για μια κίνηση γερής τόνωσης των χρηματικών αποθεμάτων της Αγκυρας, με απώτερο στόχο την περαιτέρω επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.
Το Ριάντ και η Αγκυρα συζητούν τις λεπτομέρειες της κατάθεσης του ποσού, δήλωσε σαουδάραβας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Τις επαφές επαλήθευσε, πάντως, τούρκος αξιωματούχος. «Οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, βρισκόμαστε ωστόσο στο τελικά στάδιο» είπε.
Σε περίπτωση αίσιου τέλους των διαπραγματεύσεων θα μπει ένα τέλος στην πολύμηνη προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανασυγκολλήσει τη ραγισμένη σχέση του με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ταυτόχρονα να κτίσει στέρεες οικονομικές γέφυρες με το Βασίλειο, σε μια εποχή που ο τούρκος πρόεδρος αναζητεί εναγωνίως νέες πηγές χρηματοδότησης ενόψει και των εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου η Τουρκία ξόδεψε 17,9 δισ. δολάρια στην προσπάθειά της να ανακόψει την ξέφρενη κατρακύλα της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με την Goldman-Sachs. Λίγο –στην προκειμένη περίπτωση… μάλλον πολύ– ζεστό χρήμα από το Ριάντ θα έδινε μια ανάσα, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, καθώς η πίεση έχει ενταθεί εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας.
Τα τελευταία χρόνια, η Αγκυρα κυνήγησε οικονομικές συμφωνίες με χώρες όπως το Κατάρ, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα. Εφέτος, ρωσικά κεφάλαια εισέρευσαν στην Τουρκία για την ενίσχυση του πυρηνικού της προγράμματος, το ύψος των οποίων, σύμφωνα με αναλυτές, εκτιμάται μεταξύ 5 και 10 δισ. δολαρίων.
Μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους Σαουδάραβες, πάντως, θα επαναθερμάνει ευρύτερα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διαρραγεί μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, σκληρού επικριτή του πρίγκιπα Μοχάμεντ, το 2018 στην Κωνσταντινούπολη. Τότε, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την ανώτατη ηγεσία της σαουδαραβικής κυβέρνησης ως δολοφόνους.
Ωστόσο, η μακρά οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία «έπεισε» τελικά τον τούρκο πρόεδρο να βάλει νερό στο κρασί του και να επαναπροσεγγίσει το Ριάντ, καθώς και άλλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής με τις οποίες μόνο καλές σχέσεις δεν διατηρούσε.
Τον Απρίλιο, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δίκασε ερήμην 26 Σαουδάραβες ως υπεύθυνους για τη δολοφονία του Κασόγκι. Τότε, ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Ριάντ και αργότερα προσκάλεσε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο κρατών. Προς ανταπόδοση, η Σαουδική Αραβία άρχισε να χαλαρώνει το ανεπίσημο εμπάργκο που είχε επιβάλει στις εξαγωγές προϊόντων στην Τουρκία μετά τη δολοφονία του Κασόγκι.
Τελευταία φορά, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κατάρ, όπου είχαν βρεθεί για να παρακολουθήσουν τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Εκεί, ο Ερντογάν είχε επίσης χειραψία με έναν άλλο «εχθρό» του, τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για πρώτη φορά αφότου ο δεύτερος ανέλαβε την εξουσία, το 2013, ανατρέποντας τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος θεωρούσε ιδεολογικό του σύμμαχο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News