Για την κυβέρνηση ήταν ένα πολιτικό ζήτημα που προέκυψε από το πουθενά –σχεδόν από το πουθενά, καλύτερα, διότι ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι επιρρεπής στα επικοινωνιακά φάουλ και η προκλητική προτροπή του «όποιος από την εστίαση θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ», έφερε την κυβέρνηση απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο, επιχειρηματίες και εργαζομένους, που είδαν δουλειές και εισοδήματα να εξανεμίζονται από τα κυβερνητικά μέτρα κατά της Covid-19.
Για τα ταμεία του κράτους, όμως, το ζήτημα είναι ίσως ακόμα πιο σοβαρό. Τούτο διότι πολλοί επαγγελματίες της εστίασης σκοπεύουν να στραφούν κατά του ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα όσα έχουν υποστεί από το κλείσιμο μαγαζιών που τους έχει επιβληθεί –μόνο στο δεύτερο lockdown, η εστίαση μετρά περισσότερους από τρεις μήνες εκτός λειτουργίας με μόνη σανίδα σωτηρίας το take away. Ελπίδα να ανοίξουν σύντομα εστιατόρια και μπαρ δεν υπάρχει, με συνέπεια να έχουν βυθιστεί στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Ετσι, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Μανιφάβα, εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ προσανατολίζονται στην κατάθεση αγωγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί είναι πλέον ανυπολόγιστη και την ίδια ώρα θεωρούν ότι η στήριξη από το κράτος δεν είναι επαρκής. Ηδη έχουν συλλεχθεί περί τα 30-40 αιτήματα μόνο από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας.
«Η ομάδα δικηγόρων με την οποία συνεργαζόμαστε ασχολείται ήδη με το θέμα και εκτιμώ ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν κατατεθεί τα αιτήματα», δήλωσε στην «Καθημερινή» η Μαρία Μποτονάκη, δικηγόρος και η ίδια, ιδιοκτήτρια του μπαρ «Comme il Faux» στην πλατεία Καρύτση και μέλος της πρωτοβουλίας Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. «Αυτή τη στιγμή έχουν συλλεχθεί αιτήματα από περίπου 40 εταιρείες. Η πρωτοβουλία μας εκπροσωπεί 300 επιχειρήσεις, όμως μιλάμε με άλλα 50 σωματεία από όλη την Ελλάδα», προσθέτει.
Η αποζημίωση που θα αιτηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του τζίρου του 2019, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί σε λογικά επίπεδα, όπως επισημαίνουν ασφαλείς πηγές και σίγουρα αρκετά κάτω από 50%. Το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί το επόμενο διάστημα με βάση και τη σχετική έρευνα της υπόθεσης που κάνουν οι δικηγόροι. «Η γερμανική κυβέρνηση δίνει από μόνη της, χωρίς δηλαδή να υπάρχει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις της εστίασης που αντιστοιχούν στο 75% του τζίρου του 2019. Επίσης, και η γαλλική κυβέρνηση δίνει πολύ υψηλές αποζημιώσεις. Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ούτε Γερμανία ούτε Γαλλία και φυσικά δεν ζητάμε κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει η κυρία Μποτονάκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News